Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Saopćenje za medije Europske akademije znanosti i umjetnosti
PROF. DR. MEHMEDU A. AKŠAMIJI U MARTU ĆE BITI URUČENA POVELJA REDOVNOG ČLANA ACADEMIAE SCIENTIARUM ET ARTIUM EUROPAEA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. December 2019. 13:12:28


Na Svečanoj plenarnoj sjednici Europske akademije znanosti i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea / European Academy of Sciences and Arts), koja će se održti 7. marta 2020. godine u Salzburgu (Austrija), prof. dr. Mehmedu A. AKŠAMIJI, redovitom članu BANU-a i dugogodišnjem profesoru i dekanu Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu biti će predana povelja u svojstvu redovitog člana Academiae Scientiarum et Artium Europaea.
Pozdravni govor priopćiti će akademica Christiane Woopen, predsjedavajuća Europske grupe za etiku u nauci i novim tehnologijama, a povelju će uručiti predsjednik EASA akademik Felix Unger.

Prethodno je prof. dr. Akšamija bio nominiran od strane članova Hrvatskog foruma Europske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a zatim je njegova nominacija prošla odgovarajuću umjetničku i znanstvenu recenziju eminentnih redovitih članova EASA iz odgovarajućih oblasti, pa je potom njegov izbor predložen Senatu Akademije koji je usvojen, a predsjednik akademik Felix Unger je 16. decembra/prosinca 2019. godine obznanio njegov izbor. U obrazloženju Senata, između ostalog stoji da je njegov prijem u redovito članstvo opravdan zbog zasluga na području umjetničkih i znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije. Članstvo je ujedno i priznanje i nagrada za kreativni, znanstveni i pedagoški rad, kao i dodjeljena respektabilna nacionalna i internacionalna priznanja.

Profesor dr. Akšamija je jedini iz Bosne i Hercegovine izabran u razred za umjetnost EASA, najprestižnije transnacionalne akademije umjetnika i znanstvenika. Među poznatim znanstvenicima iz Bosne i Hercegovine koji su ranije primljeni u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti (Alma Mater Europea) tu čast je imala prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, akademica ANUBiH-a, koja je 2016. godine primljena u razred medicinskih nauka. Time su se ovo dvoje bosansko-hercegovačkih akademika, uz uvaženog akademika Asima Kurjaka - člana sedam svjetskih akademija a rezidentnog bosanca u Hrvatskoj, pridružili uglednim članovima Europske akademije, među kojima su 32 nobelovaca i nekoliko stotina najuglednijih svjetskih znanstvenika, umjetnika i istraživača.

Univerzitetski profesor dr. Mehmed A. Akšamija veliko je priznanje dobio zahvaljujući impresivnome životopisu, u kojemu je taj osobiti kreativac i teoretičar medija fiksacije optičke slike nanizao velik broj upečatljivih kreativnih i znanstvenih dostignuća, ali i kao dugogodišnji univerzitetski profesor, iza kojega su brojna mentorstva, umjetnički, stručni i znanstveni radovi, pedagoški rad, pa i dokazano rukovođenje visokoškolskom ustanovom, kao i aktivna i veoma zapažena suradnja sa više europskih univerziteta. Popraćen je i njegov angažman na polju unapređenja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti, te međusobno poštovanje i uvažavanje. Izbor u članstvo Europske akademije znanosti i umjetnosti je veliko priznanje za prof. dr. Akšamiju osobno, ali isto tako i veliko priznanje za Sarajevski univerzitet u cjelini, te na ponos svih njegovih članica i kompletnog zbora nastavnika, suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja i studenata.

Misija Akademije je poticati interdisciplinarnu suradnju istaknutih znanstvenika svih disciplina i vrsnih umjetnika, kako bi se analizirali važni društveni izazovi te kako bi se pridonijelo razrješenju složenih pitanja europske budućnosti. Cilj ove Akademije je interdisciplinarna rasprava kroz specijalistička područja, ideologije i znanstvene kulture, kao i promicanje međunarodnog dijaloga i razvoja novih znanstvenih spoznaja i akademskih razmišljanja.

Europska akademija znanosti i umjetnosti u Salzburgu ustanovljena je inicijativom kirurga kardiologa Felixa Ungera, bečkog nadbiskupa Franza Königa te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza. Europska akademija znanosti i umjetnosti u formi međunarodne akademske zajednice je organizirana u sedam znanstvenih disciplina: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke znanosti i znanosti o okolišu te svjetske religije. Kroz navedene discipline znanstvenici i umjetnici se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet, a rezultate istraživanja objavljuju putem publikacija ili kolokvija.

Membership Department EASA/ Odjel za članstvo EASA,

Salzburg 17. prosinca 2019. godineOstali prilozi:
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
Said Šteta | 25. February 2020 16:12
» ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Mr. Aiša Purak | 22. February 2020 14:10
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
» VELIKI KINESKI ZID
Samir Hadzalić | 27. January 2020 16:25
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
» ZAR TREBA OBJAŠNJAVATI GDJE I KAKO SE KOVAO PLAN SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. December 2019 12:56
Ostali prilozi istog autora: