Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Uzburkana javnost: Necivilizirani potez predsjednika KDB Hrvatske „Preporod“ u Zagrebu
CIRKUSKI ŠOU I NESLUH PREMA „BULBULIMA“ ZAGREB
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 22. December 2019. 01:12:54


Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ osnovano je u maju 1991. godine. U gotovo tri decenije postojanja i stvaralaštva postali su nezamjenjiv faktor nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka u toj državi. I to u mnogim porama života, posebice u umjetničkom, znanstvenom, kulturnom i duhovnom stvaralaštvu. Jedan od uzora u „Preporodu“ jeste i Ženski pjevački zbor „Bulbuli“, koji njeguje sevdalinku, tradicionalnu urbanu pjesmu Bosne i Hercegovine. Sastav čine članice, ne samo porijeklom iz BiH, nego i iz svih zemalja bivše nam države. Maestralni vođa „Bulbula“, prof. Ismet Kurtović, prepoznatljiv i po komponiranju nezvanične himne BiH „Moja zemlja“, svojom sposobnošću kreira takve aranžmane kojima tradicionalno vokalno solistički žanr uspješno prevodi u zborsko pjevanje, uz isticanje posebnosti i ljupkosti melodije sevdaha. Sevdah „Bulbula“ rado slušaju i mladi, i stari, muški i ženski, u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Sloveniji...

Za nepovjerovati je to da su upravo „Bulbuli“ (što u prijevodu znači Slavuji) zasmetali predsjedniku „Preporoda“. Naime, Ervin Jahić, predsjednik te Udruge, ne ulazeći u uzroke njegovog neciviliziranog čina, u četvrtak, 20.12.´19. godine je promijenio bravu na ulazu vrata prostorije u kojima probe održava taj pjevački Zbor. Njih tridesetak ostalo je ispred vrata, gdje su, iz inata, kasnije održali i predviđenu probu. Što je nagnalo Jahića da učini taj neprimjeren potez može se samo nagađati, ali i pretpostaviti, iz burnih reakcija koje su nakon toga uslijedile.


Predsjednik Preporoda Ervin Jahić promijenio bravu da „Bulbuli“ ne uđu u prostorije da održe probu


Evo nekih od izjava:

Raza Omerović: Kao članica zbora Bulbuli, s maestrom g. Kurtovićem, mogu reći da smo puno više kazali nego što bi netko mogao o nama napisati. To smo već pokazali pjesmom i mnogobrojnim nastupima diljem Hrvatske i van Hrvatske! Umjesto pohvale i divljenja, mi smo dobili zaključana vrata od strane predsjednika Preporoda!! Jako neodgovorno i tužno!

Nataša Damjanović: Tuga, čemer i jad... Šteta što nema sevdalinka s ovakvim naslovom pa da Bulbuli zapjevaju svom cijenjenom predsjedniku Preporoda... Sramota kakve nema...Zanima me cijenjeni predsjedniče koliko praznog prostora u glavi imate i koliko trulo Vam je srce i koliko dubok Vam je džep? Koliko čitam na raznim stranicama i objavama Vi ste kao neki pjesnik koji kao cijeni umjetnost i Bosnu. Kao stalo vam je... Ma, prestanite lagati, muljati i petljati, jer smrdi i Zagreb i Bosna od Vaše muljaže... Promijeniti bravu Zboru koji Vas i Vaše društvo besplatno reklamira po cijelom svijetu – dno je dna!!! Prozivam javno i Vas i neke članice Zbora, te Vaše potrčkalice koje su također nepismene, te im savjetujem da ne klepeću gluposti, tko neke čavke. Koga ste zvali da Vam pjeva kad čitate te svoje lažne stihove... te svoje laži i muljaže... zvali ste Bulbule....baš zanimljivo. Na koncert dolazite i plješćete im i držite lažne govore umotane u roza papir sa šljokicama...a onda mijenjate bravu i zabranjujete im da pjevaju. Sram Vas može biti. A vi nepismene koje ste zakuhale sve se isto negdje sakrijte jer se sramotite... Nek Vam bude jasno BANDO JEDNA MULJATORSKA DA NEĆE NA OVOME OSTATI. Nije Bosna Ervin Jahić niti njegov kokošinjac koji kuha frku. Naučite što su nacionalne manjine... naučite što je zajedništvo... Naučite što je ljubav... Naučite što je komunikacija i način ophođenja... Da skratim, imate vi puno za učiti. Nadam se da ćete se opametiti.. Pjevat će Bulbuli s Vama ili bez Vas.

Midheta Ibrahimpašić: Lažni Bošnjaci i lažni vjernici, poput Ervina Jahića uništavaju Bošnjake i bošnjačka društva svojim nečasnim radnjama.

Sabina Abdurahmanović: Promičemo kulturu, tradiciju , običaje Bošnjaka i svojim zalaganjem smo prepoznatljive, osobito naš maestro Ismet Kurtović ! Danas je politika u svakoj pori života , mi to nismo dozvolile u svojim redovima, ne želimo biti ničiji vazali i ovo je rezultat toga. Žalosno i prežalosno!

Sabrija Kobaslić: Znajte da smo uz vas. Redovno vas pratim. Divni ste. Želim vam svako dobro i iskreno se nadam da ćete nastaviti s još većom voljom i elanom. Ne smijete dozvoliti da vas ti licemjerni, i ako mogu reći, nepismeni zaustave.

Da li je moguće, nakon ovog poteza, koji je izgleda samo prelio prepunjenu čašu, razbiti nastali jaz između predsjednika i „Bulbula“ i pri tome otkloniti nanesenu nepravdu, pokazati će vrijeme? Međutim, jedno je sigurno, popločani put „Bulbula“ zauvijek će ostati i vječno trajati!

VRHOstali prilozi:
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
Ostali prilozi istog autora:
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
11. February 2023 14:45
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
29. September 2021 18:29
» MONSTRUOZNI ZLOČIN BEZ KAZNE
13. February 2021 12:57
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif