Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HAOS U NSRS: LUKAČ UDARIO STANIVUKOVIĆA / VIDEO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. December 2019. 01:12:17


Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač fizički je večeras nasrnuo na poslanika PDP-a u NSRS Draška Stanivukovića.

Tokom rasprave u najvišem zakonodavnom organu RS-a, u kojem poslanici raspravljaju o Programu reformi BiH, prisutnima se obraćao ministar Lukač.

Lukač je Stanivukoviću zamjerio što je tokom obraćanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po sali u kojoj se održava sjednica nosio zastavice NATO-a i njima mahao.

Potom mu je poručio: "Stanivukoviću, moraš da znaš jednu stvar. Kada sam ratovao sa mojim borcima, NATO avioni su letjeli iznad moje glave i gledao sam svaki čas da li će mi te bombe istersti na glavu. Ne možeš te zastavice nositi ovdje u NSRS. Tada si bio mali, ali sada bi trebalo da shvatiš neke stvari".

Lukač je prijetećim tonom nastavio: "Nemoj nikada više da to uradiš prema meni, ne znam prema drugim kako, inače ćeš završiti kao one zastavice danas!".Na pitanje poslanika Stanivukovića kako će završiti, ministar Lukač ponovio je "upravo kao one zastavice danas".

Zatim je pozvao Stanivukovića da dođe ispred govornice sa koje se obraćao narodnim poslanicima, što je Stanivuković i učinio, prenose Vijesti.ba.

Nakon što mu je Stanivuković prišao, ministar Lukač je fizički nasrnuo na njega i udario ga, uputivši mu pri tom pogrdne riječi.


Incident su nastojali spriječiti drugi narodni poslanici, a ubrzo je rukovodstvo NSRS dalo pauzu. Sjednica još nije nastavljena.

ŠTA SU REKLI NAKON INCIDENTA:

Lukač: Ako je ovo način, neka je; Stanivuković: Smijenite ga

Situacija na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS kulminirala je fizičkim obračunom, kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač udario poslanika PDP-a Draška Stanivukovića.
Sjednica je nastavljena nakon pauze. Skupštinsko rukovodstvo oduzelo je riječ poslaniku Stanivukoviću, a ministru Lukaču izreklo opomenu, prenose Vijesti.ba.

Stanivuković i Lukač su se tokom pauze obratili javnosti na odvojenim konferencijama za novinare.

Lukač je rekao da opozicioni poslanici ruše entitetski parlament, a samim tim i RS.

"Urlanje, vrištanje i neprimjereno ponašanje ne priliči ovoj NSRS, kao ni hodanje i prilaženje govornici dok se neko obraća. Stanivuković je bio i NATO promoter, donoseći u salu zastavice, koje je bacio u lice predsjedniku Vlade RS. Tu je došlo do prvog incidenta", rekao je Lukač.

Onda je prezentovao svoju verziju incidenta: "Kada sam se obraćao za govornicom, Stanivuković je došao i unio mi se u facu. Ne znam šta je imao u rukama. Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo koji potez koji bi me ugrozio".

Uputio je izvinjenje ostalim narodnim poslanicima i javnosti, jer, kako je kazao, ovo nisu stvari primjerene NSRS.

"No, ako je i ovo način, neka je način. Dignitet NSRS se mora vratiti. Oni ruše NSRS, a time ruše i RS. Takvi ne mogu biti tolerisani", poručio je Lukač.

S druge strane, PDP-ov poslanik Stanivuković rekao je da ga je ministar unutrašnjih poslova RS udario pesnicom, a da je njegovoj stranačkoj koleginici, poslaniku Jeleni Trivić zavrnuo ruku.

"Ministar unutrašnjih poslova rekao mi je da ću završiti kao zastavice - na podu polomljene. Udario me je pesnicom!", poručio je Stanivuković.

On je najavio da će podnijeti krivičmnu prijavu protiv Lukača.

"Ovim putem pozivam sve građane RS u četvrtak u park Mladen Stojanović! Sad ću lično da se borim protiv njega. Ovom krvniku se mora stati u kraj smjenom ili ostavkom! Pozivam premijera da smijeni Lukača", kategoričan je Stanivuković.

Osvrćući se na Lukačevu interpertaciju incidenta, ovaj PDP-ov poslanik je sarkastično rekao: "Nije znao šta je u mojim rukama, morao me je preventivno udariti!".

"Ministar unutrašnjih poslova RS u slobodno vrijeme kolje životinje, a u NSRS udara poslanike. Ovaj čovjek ne smije provesti ni dana na funkciji na kojoj se odlučuje", rekao je između ostalog Stanivuković.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: