Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Riječ o preseljenju prijatelja na bolji svijet
MUGDIM GALIJAŠEVIĆ GALIJA - ODLAZAK NOVINARSKOG PERA I SAVREMENIKA KNJIŽEVNE UMJETNOSTI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 25. December 2019. 12:12:11

MUGDIM GALIJAŠEVIĆ GALIJA (1945 - 2019)


Nakon višegodišnje bitke sa bolešću, u utorak, 24. decembra 2019., u 74. godini života, prestalo je da kuca veliko srce dobrog čovjeka, profesionalnog novinara, publiciste i pisca Mugdima Galijaševića Galije. Bio je veliki zaljubljenik u rodni Grad Sarajevo, domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao sve njene dobre narode o kojima je pisao i ostavio duboki pisani trag. Cijenio je i volio svoje prijatelje ali i oni njega. Imao je izuzetnu ljudsku širinu. Uvijek blag, tih… tako se svima obraćao, održavao kontakte u jednom širem krugu i za svakog je odvajao vremena.
Naš Galija mislio je i govorio ljepotom pera i pisanom riječju. Više od četiri decenije u novinarstvu i spisateljstvu ostavio je doboki pisani trag. Njegovim odlaskom sa ovog svijeta jeste veliki gubitak za njegovu porodicu, suprugu Višnju i sina Vanju, ali isto tako ovo je veliki gubitak i za sve nas koji smo ga poznavali, držili se sa njim i njegovim knjigama, čak i u onom virtualnom svjetu preko kojeg nam je, zadnjih nekoliko godina vrlo često sa bolničkog kreveta iz hitne pomoći, slao pisane poruke sa kojima je prijatelje napajao ljepotom i optizmom.
Bio sam sa njim u kontaktu posebno nakon završene novinarske karijere kada smo to naše prijateljstvo krunisali izlaskom njegove prve knjige “Suza na mezaru” koja je štampana u izdavaštvu web magazina Bošnjaci.Net, čiji sam osnivač i urednik. Zaista ponosan sam što se to dogodilo i što je upravo ova odlična knjiga probila led u njegovom penzionerskom životu, to je često znao isticati. Nakon izlaska ove knjige živnuo je još više u ljepoti pisane riječi, u druženju sa ljudima na promocijama po gradovima i državama. Ova knjiga je doživjela više izdanja, ali i prevedena je na turski jezik. Ujedno je smještena u vitrinama Univerzitetske biblioteke u Parizu i više drugih biblioteka u BiH, Sandžaku, dijaspori…
Pored Suze na mezaru, napisao je još knjige „Kapija života“, „Ispod duge“, „Izgubljene duše“ i peti jubilarni „Tajna“. Svi ovi romani trebaju biti uvršteni u školsku lektiru.Mugdim Galijašević je rođen 16.6.1945. godine u Sarajevu. Bio je profesionalni novinar, penzionisan je sa 41,5 godina radnog staža. On jeste tada otišao u penziju ali ne i njegovo pero, kada ostaje i dalje aktivan da piše za listove, časopise i portale, dok se na prvom mjestu posvetio pisanjem romana koje smo pomenuli, što ga posebno činilo sretnijim i ispunjenijim u životu.
Sin je Sulejmena Hakije bega Galijaševića iz Tešnja koji je bio sarajevski ilegalac i malo prije oslobođenja Sarajeva ustaše su ga uhapsili i ubili u 27. godini života u zloglasnom logoru Jasenovac. Mugdim se rodio tri mjeseca poslije.
U novinarskom radnom vijeku radio je u više redakcija kao novinar i urednik na najvišim pozicijama; u čuvenim “Večernjim novinama” i “Oslobođenju”. Bio je jedan od urednika “Oslobođenja” u najtežem vremenu, u vremenu višedržavne agresije na Bosnu i Hercegovinu, dok je u mirovinu otišao kao glavni urednik INO izdanja “Avaza”.
Poslije rata više godina je radio kao dopisnik i komentator Detusche Welle.
Dobitnik je brojnih novinaraskih priznanja.
Održao je stotinu i vše promocija svojih knjiga u BiH i državama Europe, Australije, Turske. Njegove knjige su se našle i na čitalačkoj “trpezi” u dalekoj Kini. Predstavljene su i na više televizija.
Često je isticao, da je pisanje za njega posebno zadovoljstvo i u velikoj mjeri smisao života. Novinarstvo i književnost - treće ne postoji.
Mugdim Galijašević Galija - veliko novinarsko pero i savremenik književne umjetnosti fizički odlazi sa ovog dunjaluka, ali iza sebe je ostavio djela na bosanskom jeziku, što je garant da će biti upamćen u zemlji Bosni, posebno kod dobrih Bošnjana kao i svih onih koji čitaju ljepotu bosanske pisane riječi.
Uz dove za milost i oprost Gospodra Svjetova, neka ti i tvoja pisana djela budu svjedoci za vječni rahmet, dobri prijatelju Galija!


Pod linkom ispod možete pročitati posljednji interview koji je objavljen na Bošnjaci.Net:

Životni put – kroz razgovor: Mugdim GALIJAŠEVIĆ GALIJA, novinar, publicista, pisac

OD RAZNOSAČA NOVINA DO KNJIŽEVNIKAOstali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10