Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: STRATEGIJA ODBRANE SRBIJE JE POVREDA SUVERENITETA I TERITORIJALNOG INTEGRITETA BIH
Autor: AA
Objavljeno: 26. December 2019. 12:12:44

Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović


Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina", istakao je Džaferović.

Podsjetio je da je Ustav Bosne i Hercegovine je jedini zaštitnik zemlje, svih njenih dijelova i naroda te je podvukao da to ne mogu biti druge države, "a pogotovo ne one koje su zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodao je da je Ustavom Bosne i Hercegovine predviđen način kako njegovog funkcionisanja, tako i eventualnih izmjena.

"Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo. Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o 'zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi', zatim 'da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod' i slično, može se zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića", poručio je član Predsjedništva BiH, te dodao:

"Još jedanput podsjećam da Republika Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, već potpisnica sa jasno preuzetim obavezama. Ključna obaveza je propisana u članu 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, gdje je jasno navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine".Ostali prilozi:
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 20:39
» AKADEMIK DR. KURTĆEHAJIĆ: DODIKU SE MORA STATI NA REP
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 14:52
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
Ostali prilozi istog autora: