Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Šta su rekli o izglasanom Zakonu o slobodi veroispovesti, vakufu i izrečenim prijetnjama Bošnjacima
MUFTIJA HFZ. KUJEVIĆ: BORIT ĆEMO SE ZA VAKUF SVIM LEGITIMNIM SREDSTVIMA; KALAČ: PRIJETNJE BOŠNJACIMA RATNIM POKLIČOM
Procitaj komentar

Autor: Sanapress.info
Objavljeno: 28. December 2019. 17:12:44


MUFTIJA SANDŽAČKI HFZ. ABDURRAHMAN KUJEVIĆ: Poslanici Crne Gore usvojili su Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije. Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević kazao da je javnost uznemirila mogućnost da se ovim zakonom otvara mogućnost da imovina Islamske zajednice, vakufska imovina muslimana može postati državno vlasništvo, sa čim se on u potpunosti ne slaže.

– Mi ćemo ostati pribrani, stabilni i ljudi koji će brinuti o vitalnim i ključnim interesima Bošnjaka, muslimana općenito ali i svih građana. Svim raspoloživim, legalnim metodama poštujući zakone države u kojoj živimo borit ćemo se da sačuvamo interes muslimana. Želim da pozovem vjernike da ne nasjedaju na veoma učestale provokacije koje se ovih mogu čuti i da budu stabilni i čvrsti na braniku svojih prava.

Zakonom je predviđeno kako su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica. Precizirano je kako će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Komentar na temu Zakona o slobodi veroispovesti tražili smo i od predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori kao i od Bošnjačke stranke ali zvaničnih reakcija nije bilo.
HAZBIJA KALAČ (SPP): Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvalo je brojne reakcije javnosti u Crnoj Gori i regionu. Predsjednik Demokratskog fronta Andrija Mandić uputio opasne prijetnje Bošnjacima muslimanima u Crnoj Gori. On je otvoreno zaprijetio da će se osvetiti Bošnjacima koji su glasali za ovaj zakon. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Hazbija Kalač kazao da je krivnja koja se pripisuje Bošnjacima izraz iracionalne politike koja je balkanski prostor uvela u ratove devedesetih.

– U vrućoj skupštinskoj raspravi, pored ostalog u dijelu tzv. srpske opozicije ponovo je obznanjena krivnja ispostavljena Bošnjacima u Crnoj Gori. Iako se ne slažemo sa stavom Bošnjačke stranke oko njihove skoro bezuslovne podrške ovom zakonu, mišljenja smo da legitimnost odlučivanja na svim političkim pitanjima pa i na ovom ne smije biti upitna. Krivnja koja se pripisuje Bošnjacima je izraz skoro iste iracionalne politike koja je balkanski prostor uvela u ratove devedesetih, kada se ratnim pokličom ovjerava dvojni standard u vezi s pravom na posebnost naroda, jezika, države.

Kalač dodaje da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio neophodan ali da usvojeni tekst ima mnogo manjkavosti jer je u pojedinim njegovim odredbama neustavan zbog toga što krši temeljno načelo odvojenosti države i vjerskih zajednica.

– Ovim zakonom se imovina crkve, kao i vakufi u vlasništvu Islamske zajednice: vjerski objekti i zemljište, vlasnički predaju državi, i to kao državna kulturna baština. Godina 1918. godina je utvrđena kao granična godina do koje su izgrađeni vjerski objekti i vakufska zemljišta, sada stavljeni na teret dokazivanja vlasništva aktuelnim vlasnicima, a u slučaju da ne posjeduju dokaze, ista postaje vlasništvo države. Mišljenja smo da ovakvo rješenje nije interes ni vjerskih zajednica ni države. Uz malo više pažnje i poštovanja zainteresiranih strana u ovom procesu mogla su se naći mnogo bolja rješenja sa kojima bi smo danas imali mnogo veći nivo državne stabilnosti i međusobnog povjerenja.

VRHOstali prilozi:
» STREPIM NAD BUDUĆNOŠĆU NAŠE DJECE
Eset Muračević | 07. December 2022 20:22
» BROJNE DELEGATE ODREDIT ĆE IZVLAČENJE IZ "ŠEŠIRA" I SREĆA
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2022 14:18
» SRBIJA: RIK DODIJELIO MANDATE VIJEĆNICIMA U BNV-U
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2022 14:19
» CHRISTIAN SCHMIDT KAO CRNI ALTER EGO AUSTRO-UGARSKOG CARA FRANJE JOSIPA PRVOGA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. December 2022 18:28
» SAD I EU MORAJU POLITIKU PRILAGODITI SITUACIJI U BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2022 14:42
Ostali prilozi istog autora:
» JUBILEJ: 25 GODINA GLASA ISLAMA
12. December 2021 14:37
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif