Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Crnogorski „tvrdi orah“ prekalemiti u Bosni i Hercegovini
BOSNO NAŠA, BUDI TVRD ORAH, KAKO BI VELIKOSRPSKI I VELIKOHRVATSKI NAMJERNICI POLOMILI ZUBE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 29. December 2019. 12:12:45

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, bosanski Srbin: Poučan je ovo primjer i našim vlastodršcima, kako se istinski i državnički treba nužno odnositi i ponašati i prema našim susjedima u Hrvatskoj i komšijama u Srbiji, kada nas ne ostavljaju na miru i žele uticati na naše međusobne unutrašnje odnose u državi Bosni i Hercegovini.


Bosno naša, ponosna i prkosna, budi orah voćka čudnovata, kako bi svi velikosrpski i velikohrvatski namjernici u svojim najezdama na tebe, polomili zube.

Mala si, kao i Crna Gora, ali budi isto tako hrabra i mudra, kako bi konačno i digla svoj glas za našu bolju budućnost i državu dostojnu svojih vjekovnih vrijednosti.

Ne budi bolećiva i meka srca, iz nedavne naše prošlosti, prema svojim dušmanima, agresorima i okupatorima, koji nam zlo nanesoše. Te smišljene i lukave ambicije osvajačke, iako smo prozreli i u svojoj moći odupirali se istima, u postdejtonskom periodu, nismo do kraja realno i istinski zahtjevali i njihovu osudu kod Međunarodnog suda u Hagu. Zašto i kako, ostavimo to istoriji, za krajnju analizu i činjenično 'poimanje njenoga karaktera?

No, činjenice ukazuju u našoj svakodnevnici međusobnih odnosa i ponašanja naših susjeda i komšija, prema nama i našem državnom integritetu i suverenitetu, što u svojim strategijama i verbalnim komunikacijama ispoljavaju, nosioci vlasti u Srbiji i Hrvatskoj.

Zato sam sa velikim zadovoljstvom i pažnjom, prije neki dan, pratio cjelodnevnu raspravu u crnogorskom parlamentu, o usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, što je kako to neki novinari napisaše: „Posljednja faza čupanja iz ralja zvaničnog Beograda, koji na sve načine već decenijama pokušava ovu zemlju držati u neizvjesnosti i pod svojom šapom“. / završen citata /

Svi mi, koji smo imali priliku i pratiti rasprave u ovoj Skupštini Crne Gore, mogli smo se uvjeriti u neizmjerno ispoljavanje velikosrpske nacionalističke retorike i cjelokupnih nemilih događanja u periodu izglasavanja ovoga zakona!

Međutim u ovoj prilici bilo je krajnje nužno i popu reći da je pop, a bobu da je bob, što je sve u svemu prethodilo i neviđenom skupštinskom divljanju ovih nacionalista.


TUČE U SKUPTINAMA: BANJA LUKA, PODGORICA I BEOGRAD


Premijer vlade Duško Marković i predsjednik parlamenta Ivan Brajović, ostali su dosljednji stavova i prijedloga, čime su zaista i pokazali svoju državničku harizmu i dostojanstvenost.
Kako to prenose mediji, Marković je nakon divljanja opozicije, blokada saobraćajnica u zemlji, odlučno i bez ikakvog ustezanja svima u regionu precizno kazao da Skupštini CG ne treba „šešeljizacija“.

Istina je, da smo upravo već sutridan u Skupštini Srbije u Beogradu i demonstracijama na ulicama, upravo i bili svjedoci, upravo ove viđene „šešeljizacije“.

Poučan je ovo primjer i našim vlastodršcima, kako se istinski i državnički treba nužno odnositi i ponašati i prema našim susjedima u Hrvatskoj i komšijama u Srbiji, kada nas ne ostavljaju na miru i žele uticati na naše međusobne unutrašnje odnose u državi Bosni i Hercegovini.

Tako im svima samo treba dati do znanja, da niti Republika srpska, čini jedan entitet ove države, sa svim njenim odnosima i pravima i drugoga entiteta Federacije, kojima ne treba nikakvo mtutorstvo ili briga sa strane nekih tobožnih „garanata“, bilo Republike Srbije ili Hrvatske.

Ove ludosti i gluposti, koje izvode i Milorad Dodik i Dragan Čović, u ime nekog svoga „čistokrvnog“ roda, prolaznog su i zanemarujućeg karaktera, što nedaje nikakvo pravo njihovim mentorima, u miru, Vučiću i Kolindi i njihovim saradnicima, za bilo kakvo svojatanje ove nam naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Još manje, nam je nepotrebna njihova briga ili bilo kakvo mentorstvo za naš integritet i suverenitet, unutar naših granica, međunarodno priznatih.

Neka stavovi državničkoga karaktera i odnosi crnogorskih državnika o sosptvenom ustroju svoje države Crne Gore, bude očit primjer i poruka i pouka i našim državnicima i vladajućim strukturama, na svim nivoima vlasti, pa će mo biti mirni i svoji na svome, uz dosljedno poštovanje i drugih i drugačijih.Ostali prilozi:
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
Said Šteta | 25. February 2020 16:12
» ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Mr. Aiša Purak | 22. February 2020 14:10
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
» VELIKI KINESKI ZID
Samir Hadzalić | 27. January 2020 16:25
» KADA JE BILO HRVATSKO PROLJEĆE, 1966. ILI 1971.?
Stjepan Nikolić | 21. January 2020 18:03
» BOŠNJACI DOBILI JOŠ JEDNU STRANKU - SDU
Sahit Kandić | 14. January 2020 21:11
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» MILORAD DODIK JE DOSADNA OPSADA ZDRAVOG RAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. January 2020 15:23
» PITANJE ZA MILANOVIĆA: KOLIKI BROJ MUSLIMANA U BOSNI JE PRIHVATLJIV ZA HRVATE I HRVATSKU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. January 2020 14:17
» "LUDA NOĆ"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. December 2019 20:33
» ZAR TREBA OBJAŠNJAVATI GDJE I KAKO SE KOVAO PLAN SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. December 2019 12:56
Ostali prilozi istog autora:
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30
» PROGLAS U MIRU, MOJIM MOSTARCIMA
29. January 2020 14:31
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50