Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući PD PS BiH u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Evropske unije
ZVIZDIĆ: OČEKUJEMO DA HRVATSKA ISPRAVNO PROMOVIRA EVROPSKU ORIJENTIRANOST BIH
Autor: AA
Objavljeno: 02. January 2020. 13:01:15


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Zvizdić je istakao da se šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU u Bosni i Hercegovini vidi kao "period snažnog reafirmiranja važnosti projekta proširenja Evropske unije na prostor zapadnog Balkana, koji u strateškom, geografskom, historijskom i kulturološkom smislu pripada porodici evropskih zemalja".

Jedan od dva ključna vanjskopolitička cilja BiH jeste punopravno članstvo u EU. To je, uz NATO integracije, prioritet koji nema alternativu i koji BiH treba osigurati permanentni mir, dugoročnu stabilnost i ekonomski prosperitet. Bosna i Hercegovina je bila, jeste i želi ostati vidljiv i pouzdan partner u procesima euroatlantskih integracija i kreiranja mira i stabilnosti u regionalnim i međunarodnim okvirima", poručio je Zvizdić.

Dodao je kako, imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, "očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju".

"To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona”, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića.

HRVATSKA PREDSJEDAVA EU: Hrvatska je s prvim danom nove, 2020. godine, preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije (EU).

Početak predsjedanja biće službeno obilježen 9. januara 2020. dolaskom članova Evropske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja biće 15. januara koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović ranije je najavila kako će njena zemlja tokom šest mjeseci predsjedanja nastojati pridonijeti izgradnji bolje i kompaktnije Evrope te kako očekuje da će tokom tog perioda Hrvatska dobiti novu dimenziju svog međunarodnog položaja.

Kao važne odluke koje će se donijeti navela je izglasavanje evropskog budžeta za period od 2021. do 2027. te kvalitetno i pošteno rješenje odnosa EU i Ujedinjenog Kraljevstva za obje strane.

Prvi prioritet je “Evropa koja raste” koji ponajprije uključuje pitanje demografskog rasta, a posebna pozornost biće posvećena mladim ljudima u ruralnim područjima.

Slijedi prioritet naziva “Evropa koja povezuje” koji će promicati inicijative koje pogoduju transportu, energetici, digitalnoj povezanosti i novim tehnologijama, ali i sportu, kulturi i obrazovanju.

Treći prioritet kojeg je navela predsjednica Hrvatske je “Evropa koja štiti svoje građane” koji podrazumijeva unutarnju i vanjsku sigurnost i zaštitu evropskih građana te rad na zaštiti od ilegalnih migracija, ali i na kibernetičkoj sigurnosti, zaštiti privatnosti, suzbijanju organiziranog kriminala.

“Evropa koja je otvorena i asertivna u svom neposrednom susjedstvu i globalno”, četvrti je hrvatski prioritet, navela je.

Prioritete predsjedanja Vijećem EU-a ranije je iznio hrvatski premijer Andrej Plenković u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižice (NSK), gdje će se održavati najveći dio događanja vezan uz predsjedanje u prvoj polovini 2020. godine.Ostali prilozi:
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
Ostali prilozi istog autora: