Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Akademik dr. Kurtćehajić disciplinirao srpske političare iz manjeg bh. entiteta
ŽESTOK OKRŠAJ PRED KAMERAMA; „PITAO SAM DODIKA: `ŠTA SAD DA PROGLASIŠ NEZAVISNOST, OVDJE VLADA NATO, UĆI ĆE TENKOVI, UKINUĆE REPUBLIKU SRPSKU`“!
Procitaj komentar

Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 02. January 2020. 14:01:31


O zaključcima PIC-a, jesu li usvojeni zaključci Narodne Skupštine RS-a plodno tlo za nove političke tenzije u BiH. Jesu li dodatne nadležnosti Bosne i Hercegovine sukladne Daytonu?

Na sva ova pitanja odgovarali su: Suad Kurtćehajić, Zlatan Begić, Nenad Stevandić i Nebojša Vukanović u emisiji FTV-a „Odgovorite ljudima“.

Profesor Kurtćehajić je ukazao da Milorad Dodik uopće nije imao pojma da postoje dodatne nadležnosti, te kako je u jednoj emisiji voditelju govorio kako nema takvih nadležnosti. A, ta je odredba, prema mišljenju profesora Kurtćehajića, ključna odredba za integraciju Bosne i Hercegovine, te su na osnovu te odredbe visoki predstavnici Bosni i Hercegovini davali nadležnosti i na osnovu nje vršili sa entitetske prijenos nadležnosti na državnu razinu, piše „Slobodna Bosna“.

Kurtćehajić naglašava da je treći dio te odredbe najvažniji, te kako to apsolutno nije čuo ni od jednog srpskog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, a u kojem stoji:

„BiH će preuzeti u nadležnost sva ona pitanja koja su potrebna da se očuva suverenitet Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet, njena politička nezavisnost i njez međunarodni subjektivitet“.

„Ove odredbe može tumačiti samo visoki predstavnik, jer on je Anexom 10 članom 5 dat kao konačni tumač. On je od 1995. godine do danas procjenjivao šta je potrebno Bosni i Hercegovini. Danas sam se složio s izjavom kako PIK nije utemeljen u Dejtonu, što je tačno, ali visoki predstavnik ima ovlasti da uradi bilo šta a da ne pita PIK, jer visoki predstavnik nema ograničenja“, kazao je Kurtćehajić.

Nenad Stevandić je odgovorio na pitanje zbog čega je rekao da BiH nije stvorila entitete, nego da entiteti odlučuju o Bosni i Hercegovini.

„Entiteti su potpisnici svih aneksa, i članovi Predsjedništva se biraju s područja entiteta. Svi problemi, a ovo je posljedica toga, nastaju kada vi narušite principe ravnopravnosti. Kada vi većinsku volju Republike Srpske ponizite i ne dozvolite da Srbi imaju svoga predsjedavajućeg Savjeta ministara, kao što su to predhodno imali drugi narodi. U tom momentu imate narušavanje principa ravnopravnosti i otvaranje principa majorizacije. Nema druge, nego da se Republika Srpska brani, ona ne može da dopusti da bude majorizovana“, kazao je Stevandić.

Onda je na red došao komentar narodnog poslanika Nebojše Vukanovića na dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Meni je žao što jedna grupa diletanata upravlja Republikom Srpskom, a to su suviše nježne riječi za osobe koje se ponašaju suicidno i autodestruktivno. Nije država telefon, pa da ga vi upalite i vratite na fabrička podešavanja. Ove lažne patriote, predvođene sa četiri jahača apokalipse, Dodik, Bakir, Čović, pomognuti strancima, otjerali su iz ove zemlje milion ljudi. Više je ljudi pobjeglo u zadnje tri godine nego za vrijeme rata. Umjesto da pravimo pravnu državu, mi se zamajavamo glupostima. Ovo je deseti put da Dodik govori da će biti referendum o odcjepljenju RS-a. Dodik je najveći neprijatelj srpskog naroda. Dodik radi ono što žele da rade neprijatelji Srba u BiH. Spoljne okolnosti sad su potpuno nenaklonjene Srbima. On ide u Dejton 2. Pristao je na treći hrvatski entitet, pristao je na Prud, Aprilski paket. On direktno ide na razgradnju Dejtona što je potpuno suicidno. Ja sam ga pitao: Šta sad da proglasiš nezavisnost, mi smo protektorat, ovdje vlada NATO, ući će tenkovi, ko će stati ispred njih? Reći će da nema više Narodne Republike Srpske…

Milorad Dodik nije nikakav patriota ni nacionalista, on je jedan populista, ove sjednice ne bi ni bilo da je on ušao u Savjet ministra, on je bio spreman da prebaci još pet nadležnosti. Nijedna nadležnost nije prenesena a da za nju nisu glasali predstavnici SNSD-a“, kazao je Vukanović.

Nakon što je Nenad Stevandić kazao kako Milorad Dodik ima legitimitet zbog pobjede na izborima, ponovno se za riječ javio Vukanović podsjetivši kako je Dodik postao premijer i imao legitimitet u Republici Srpskoj sa samo dva poslanika od ukupno 83, piše „Slobodna Bosna“.

„On ponižava narod i kaže da jedno janje vrijedi 10 Srba. Kada govorimo o legitimitetu, njegova dvotrećinska većina je nastala na političkoj korupciji. Nosilac liste SDS-a Obren Petrović pripada istim strukturama Udbe kao i gospodin Stevandić. Gospodin Stevandić je bio najveći kritičar Dodika, a gledajte ga danas“, kazao je Vukanović, na što je Stevandić kazao da danas čuva Dodiku leđa jer mu odgovara njegova politika u posljednjih pet godina, piše „Slobodna Bosna“.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif