Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BRITANSKI AMBASADOR FIELD: NEUPITAN STAV UJEDINJENOG KRALJEVSTVA - U SREBRENICI JE POČINJEN GENOCID
Autor: NAP
Objavljeno: 08. January 2020. 13:01:51

AMBASADOR FIELD: Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid.


U Srbiji, ali i bh. entitetu RS danima se vodi svojevrsna revizionistička histerija kojom se pokušava genocid kao presuđeni najstrašniji zločin oprvadati ili čak preimenovati. Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik mašu izvještajem Nacionalnog arhiva Velike Britanije po kome je napad Srba na Srebrenicu isprovociran je od bh. strane, a da do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.

U tom dokumentu navodno Ministarstvo odbrane te zemlje od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog UN bataljona nakon što su u nju ušle trupe Vojske RS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, inače optuženik za pomaganje u genocidu izjavio je da je dokument Velike Britanije o Srebrenici koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice veoma značajan za utvrđivanje konačne istine o događajima u ovoj opštini.

No, bilo kakvi dokumneti ne mogu izmjeniti presudu i izjave na hiljade svjedoka. Priče kojim se sada pokušava nametnuti dojam da su za Srebrenicu krivi svi izuzev Srba, iako je presuda Međunarodnog suda u Hagu jasna, ne prolazi u javnosti, ako niti u međunarodnoj zajednici.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field u izjavi za Patriju nedvojbeno potvrđuje da se u Srebrenici desio genocid.

“Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva, u cilju transparentnog djelovanja, je nedavno objavio dokumente o Bosni i Hercegovini stare 25 godina. Neupitan stav Ujedinjenog Kraljevstva je da je u Srebrenici počinjen genocid. Mjerodavne ocjene o dešavanjima u Srebrenici i drugim mjestima su presude međunarodnih sudova, sam Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je saslušao hiljade svjedoka, za šta postoje milioni stranica transkripta“, kazao je Field.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: