Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SREBRENICA - BRATUNAC: Memorijalni centar Veljaci i Memorijalni centar Potočari
DŽAFEROVIĆ: DOŠAO SAM DA ODAM POČAST ŽRTVAMA GENOCIDA, KOJI JE ZAPOČEO 9. JANUARA 1992.
Autor: Fena
Objavljeno: 09. January 2020. 14:01:32


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u posjetio Bratunac i Srebrenicu, gdje je u Memorijalnom centru Veljaci i Memorijalnom centru Potočari odao počast žrtvama genocida.

Poručio je tom prilikom da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH te da je grupa zastupnika u tadašnjoj skupštini Republike BiH iz reda srpskog naroda protivno ustavu BiH i međunarodnom pravu donijela deklaraciju, obilježila dio teritorije BiH i jasno kazala da svi oni koji ne slijede tu politiku, nisu dobodošli na tom dijelu BiH.

Džaferović je istakao da je danas prije svega došao u Srebrenicu i Bratunac kako bi odao počast nedužnim žrtvama genocida, koji je započeo upravo 9. januara 1992. godine.

- Deveti januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Ustavni sud BiH je jasno kazao da je to protivustavno i da to ne može biti taj dan. Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine, – poručio je Džaferović.

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici danas će biti održana i tribina o temi "Budućnost Srebrenice“.

- Govorit ćemo o budućem izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore, sa ciljem da se nađe veći stepen jedinstva kako bi konačno Srebrenica dobila načelnika koji poštuje žrtve genocida i koji ne negira genocid te koji poštuje odluke međunarodnih sudova i sudova u BiH. Pored toga govorit ćemo o poziciji i polažaju povratnika kako bi se njihov život učinio što normalnijim, - rekao je Džaferović.

Navodi da je došao na poziv organizatora te kako bi dao podršku ljudima u Srebrenici i apelira na bh. institucije i međunarodnu zajednicu da učine sve kako bi ljudi koji su se vratili u Srebrenici mogli što normalnije da žive.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: