Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prijedor, BiH
DURATOVIĆ: DISKRIMINATORSKI KONKURS ZA PROFESORA ISLAMSKE VJERONAUKE BIĆE PONOVLJEN
Autor: B.net
Objavljeno: 16. January 2020. 13:01:21

DURATOVIĆ: U ovom slučaju govorim o diskriminaciji u procesu zapošljavanja


Nakon javnog negodovanja putem društvenih mreža od strane Mirsada Duratovića, odbornika u Skupštini Grada Prijedora, vezano za objavu konkursa Zavoda za zapošljavanje manjeg bh. entiteta za profesora islamske vjeronauke u Poljoprivredno-prehrambenu školu iz Prijedora u kojem je naglašeno "da kandidati za profesora islamske vjeronauke pored dokaza o stručnim kvalifikacijama, trebaju dostaviti i uvjerenja da su bili borci Vojske RS". Duratović je podsjetio da je ranije skretao pažnju šta će se događati:

- Iako sam tačno prije godinu skrenuo pažnju na ovaj problem, oni koji su pozvani da prvi reaguju, nisu reagovali. Ovo je još jedan od primjera institucionalne diskriminacije manjinskih zajednica u mjestima povratka i davanja povlaštenog položaja boračkoj populaciji u odnosu na civilne žrtve rata. Znači, u ovom slučaju govorim o diskriminaciji u procesu zapošljavanja. Ovaj primjer konkursa je šablonski i vrijedi i za sve druge, a ne samo profesora islamske vjeronauke. Međutim ovaj primjer posebno "bode u oči" i pokazuje koliko entitetske vlasti nemaju osjećaja za manjinske zajednice, - istakao je Duratović, odbornik u Skupštini Grada Prijedora, koji je odmah nakon objave konkursa podnio prijavu ombudsmanima za ljudska prava BiH.

Samo nekoliko dana nakon objave konkursa i Durakovićeve prijave ombudsmanima za ljudska prava BiH, pomenuti konkurs Poljoprivredno-prehrambena škola iz Prijedora je poništila i najavila da će ponoviti za prijem profesora islamske vjeronauke, jer, kako su naglasili, prijethodni je "zatvoren jer se potkrala tehnička greška".

U konkursu Poljoprivredno-prehrambena škola iz Prijedora, a koji je objavio Zavod za zapošljavanje RS, navedeno je da kandidati za profesora islamske vjeronauke, pored dokaza o stručnim kvalifikacijama, trebaju dostaviti i uvjerenja da su bili borci Vojske RS, ratni vojni invalidi Odbrambeno-otadžbinskog rata ili uvjerenje u slučaju da su iz porodica poginulih boraca.

Iz Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru poručuju da nije tačno da prednost u zapošljavanju profesora islamske vjeronauke imaju bivši borci i ratni vojni invalidi, već da je riječ o nenamjernoj grešci službenika koji je popunjavao obrazac za konkurs.

– Taj konkurs će biti poništen i potom će ponovo biti raspisan novi konkurs. Radi se o tome da je taj dio obrasca, koji je korišten za druge konkurse, ostao greškom i u ovom konkursu za profesora islamske vjeronauke, a trebalo je da bude izbrisan, – objasnili su nam iz ove škole, objavio je portal prijedordanas.com.

Kako saznajemo, već postoji osoba koja predaje islamsku vjeronauku, ali ugovor na određeno vrijeme potpisuje na svakom polugodištu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: