Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOSOVO: KURTI PREDLOŽEN ZA MANDATARA NOVE VLADE, ČEKA SE THACIJEVA ODLUKA
Autor: AA
Objavljeno: 20. January 2020. 14:01:25


Pokret Samoopredeljenje predložio je danas svog lidera Albina Kurtija za mandata za formiranje nove vlade Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Samoopredeljenje, kojem kao pobedničkoj partiji na prevremenim parlamenatrnim izborima 6. oktobra pripada pravo da predloži mandatara, prosledilo je svoj predlog predsedniku Kosova Hashimu Thaciju.

Očekuje se da će Thaci u toku dana potpisati dekret kojim imenuje Albina Kurtija za mandatara nove vlade. Dekretovanjem mandatara počinje da teče zakonski rok od 15 dana za formiranje nove vlade.

Kurti se video porukom obratio građanima Kosova kazavši da je predlog trebao biti poslat nakon postizanja sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova, ali da sporazuma još uvek nema. Kurti je rekao da ne prihvataju poslednji predlog čelnika LDK-a da njima pripadne mesto predsednika Skupštine, jer je Glauk Konjufca već izabran na tu poziciju na konstitutivnoj sednici 26. decembra prošle godine.

„Nismo prihvatili najnoviji predlog čelnika LDK-a, ali bili smo spremni za dalje sastanke s ciljem pronalaženja drugih alternativa, koje bi bile prihvatljive za obe strane. Ponavljam da se ne možemo vratiti u prošlost, ne možemo se vratiti u 2019. Oni nisu prihvatili naš poslednji predlog, a nisu ga, iako je bio dogovor, ni razmotrili na svom generalnom odboru“, naveo je Kurti.

On je izrazio uverenje da se dve partije mogu vratiti za pregovarački sto, jer je to obaveza prema građanima. Najavio je da će se sastati sa predstavnicima manjinskih partija.

Samoopredeljenje je na izborima osvojilo 29, a LDK 28 poslanika od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Za izbor vlade potrebna je prosta većina ili 61 glas, tako da ove dve partije u slučaju postizanja sporazuma računaju na glasove manjinskih, nesrpskih poslanika. U suprotnom slučaju Samoopredeljenje može predložiti manjinsku vladu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: