Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MONITARI POLITIČKI PROCES: Uvažena žalba banjalučkog Tužilaštva, ponovo suđenje Tokiću
TOKIĆ ODGOVORIO DODIKOVIM SUDIJAMA: NA SVAKOM PEDLJU NAŠE DRŽAVE SA PONOSOM ĆU ISTICATI ZASTAVU RBIH
Autor: B.net
Objavljeno: 24. January 2020. 13:01:00

SEJFUDIN TOKIĆ: Uvijek na svakom mjestu i svakom prigodom, na svakom pedlju naše države sa ponosom ću isticati zastavu RBiH, sa kojom je RBiH primljena u punopravno članstvo UN. Odluka Okružnog suda u Banja Luci je politička odluka očito donesena po nalogu M. Dodika i pokazuje visok stepen zavisnosti pravosuđa BiH od vladajućih oligarhija i njen cilj je kontinuirani psihološki pritisak na moju ličnost i pokušaj ometanja i spriječavanja mojih političkih aktivnosti kao predsjednika Bošnjačkog pokreta.


Okružni sud u Banjoj Luci djelimično je uvažio žalbu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka u slučaju Sejfudina Tokića te ukinuo presudu, a krivični predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Tokić je 5. novembra 2018. godine oslobođen da nije počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

- Okružno tužilaštvo Banja Luka je na tu presudu uložilo žalbu, koju je Okružni sud djelimično uvažio, u odnosu na optuženog Sejfudina Tokića ukinuo presudu a krivični predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, – saopćeno je iz Tužilaštva.

Protiv drugoptuženog u ovom predmetu Adnana Bajrića, žalba Tužilaštva je odbijena, a prvostepena presuda Osnovnog suda u Banja Luci je potvrđena.

Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić u 2018. su oslobođeni optužbi krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi s događajem od prije tri i po godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić ocijenio je da je Nastavak sudskog politički montiranog procesa po nalogu Dodika. Povodom ukidanja oslobađajuće presuade za isticanje državne zastave RBiH sa ljiljanima u centru Banja Luke, dao je sljedeću izjavu za javnost:

- Uvijek na svakom mjestu i svakom prigodom, na svakom pedlju naše države sa ponosom ću isticati zastavu RBiH, sa kojom je RBiH primljena u punopravno članstvo UN. Odluka Okružnog suda u Banja Luci je politička odluka očito donesena po nalogu M. Dodika i pokazuje visok stepen zavisnosti pravosuđa BiH od vladajućih oligarhija i njen cilj je kontinuirani psihološki pritisak na moju ličnost i pokušaj ometanja i spriječavanja mojih političkih aktivnosti kao predsjednika Bošnjačkog pokreta. Zastava sa ljiljanima je simbol slobode i ljudskog dostojanstva pod kojom je branjena država RBiH i bošnjački narod od genocida i velikosrpske i velikohrvatske agresije i pokušaja podjele države BiH po dogovoru Tuđman - Milošević. Kao i u proteklom sudskom procesu i u budućnosti ću na svako ročište u banjalučki sud dolaziti sa obilježjem RBiH na svojoj odjeći. Sramotno je da postojeće strukture vlasti na nivou države i entiteta tolerišu svakodnevno orgijanje četničkih i ustaških sljedbenika sa fašističkim obilježjima dok se meni već više od pet godina vodi sudski proces za čin patriotizma, isticanja simbola države BiH, istakao je Tokić.Ostali prilozi:
» BIH – GRAĐANSKA DRŽAVA – ZAŠTO NE!?
B.net | 25. February 2020 21:48
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
Dr. sc. Amir Ismić | 21. February 2020 18:11
» SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
B.net | 20. February 2020 21:48
Ostali prilozi istog autora: