Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U Sarajevu održana Akademska besjeda u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti - BANU
AKADEMIK DR. DEMIROVIĆ: SRBIJA I SRPSKA NACIONALNA POLITIKA IMALA VJEKOVNE TEŽNJE PREMA BOSNI
Procitaj komentar

Autor: BANU
Objavljeno: 26. January 2020. 18:01:41


Sam naziv teme današnje Akademske besjede u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti „Bosna na udaru srpskog nacionalizma“, o kojoj je govorio akademik dr. Mujo Demirović izaziva interes kako akademske, naučne tako i opće javnosti.

Akademik Demirović je ukazao da je na ovu temu poslije 1995. godine napisano dosta knjiga, urađeno i odbranjeno više magistarskih i doktorskih radova, ali unatoč tome njegove knjige koje obrađuju ovu temu popunjavaju u dobroj mjeri praznine i stvaraju sveobuhvatnu sliku aspiracija srpskog nacionalizma prema Bosni.

​Demirović ukazuje da su Srbija i srpska nacionalna politika imala vjekovne težnje prema Bosni a posebno u zadnja dva stoljeća ne skrivajući uništiti njen državni i nacionalni bošnjački identitet.

Pritom besjednik citira uvaženu historičarku Nada Klajić u knjizi „Srednjovjekovna Bosna“ (Zgb, 1944) koja kaže da je „Bosna ne samo među svojim susjedima najstarija nego i da je u toj državi živio jasno identificirani narod Bošnjaci koji nisu bili niti Srbi niti Hrvati, te da je ona historijski, etnički i po svemu bila prepoznatljiva“ (str.24).Akademik Demirović u svojoj besjedi sa metodološkog aspekta vrlo argumentirano navodi doktrinarne izvore velikosrpske politike od Garašaninovog „Načertanija“ do Moljevićeve „Homogene Srbije“ i analizira njihov karakter u odnosu na Bosnu, kao i instrumente realizacije doktrinarnih izvora, bez bilo kakvih predrasuda i improvizacija, te ulazi dubinski u njihov teritorijalni ekspanzionizam kao glavni motiv politike „Svi Srbi u jednoj državi" i genocidni nacionalizam, razložen po fazama.

Besjednik pritom navodi da je rođen u Kulen Vakufu gdje je 6-8. septembra 1941. godine od 5.600 stanovnika ubijeno 44,6 % tj. 2.464 stanovnika da bi se isto desilo u mnogo blažem obliku od 92-95. godine s tim što on ne zapada u zamke emotivnog ili pak osvetničkog ponašanja zbog lične i porodične tragedije.

I na kraju besjede akademik Demirović ističe da je negiranje genocida, tog najvećeg zla 20. stoljeća politička i civilizacijska sramota i moralni sunovrat.

Kordinator Akademskih besjeda i moderator današnje besjede akademik dr. Suad Kurtćehajić ističe da Srbija ali i srpski narod imaju više politika i da su neke od tih politika na liniji punog uvažavanja Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg bošnjačkog naroda, ali da Bošnjaci kao jedini narod koji je raspadom Jugoslavije doživio genocid zbog velikosrpske ekspanzionističke politike mora uvijek biti budan i reagovati na svaki pokušaj osporavanja Bosne i Bošnjaka.

Samo spremnost Bošnjaka i jasno iskazana namjera da ni po koju cijenu neće dozvoliti podjelu Bosne može odvratiti protagoniste velikosrpske politike od takvih namjera dodaje akademik Kurtćehajić.

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif