Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Riječ nakon održane manifestacije „Bošnjački muhabeti"
SANDŽAK PREKO OKEANA
Procitaj komentar

Autor: Šefka Begović-Ličina
Objavljeno: 27. January 2020. 21:01:32

ŠEFKA BEGOVIĆ - LIČINA: Iako sam pred sobom imala knjigu „Đulizara“ koju sam trebala pisutnima predstaviti, pričala sam o našim adetima i tabijatima koje trebamo čuvati i ponositi se sa njima. Napomenula sam da je sandžački govor sabran u Sandžačkom rječniku, potvrda našeg identiteta i postojanja, da ga trebamo njegovati i čuvati od zaborava. Mislila sam da sam u New York donijela dah Sandžaka a u stvari, ja sam zavičajni dah osjetila ovdje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Ricmond Hillu koji čak i danju, poput zvijezde blistavo svijetli.


„O, Svemilosni! Tvojom velikom milošću, evo ja, na visini od 11.000 metara ponovo preletam okean da bih obišla svoje zemljake u dalekoj Americi“ –, za sve vrijeme leta, upućivala sam zahvalu Jedinom Stvoritelju i razmišljala o bošnjačkoj pečalbi koja je naš narod otrgla od rodne grude i otjarala na ovu daljinu.

Čim se sleti na aerodrom „Džon Kenedi“ u New Yorku i dotakne američko tlo, osjeti se sigurnost i uvjerenje da vas ovdje niko neće pitati ko ste, odakle ste, kako se zovete, kojoj vjeri ili naciji pripadate...

Kada bih ovdje mogla sakupiti djecu, unuke, rođake, drage prijatelje, ušuškati ih u sigurnost ove najmoćnije zemlje na svijetu, sklonila bi ih od balkanskih podvala, od dušmanskih prijetnji, onih huškačkih pjesama mržnje prema nama Bošnjacima, od negiranja genocida i Srebrenice, od strepnje da nam se Šahoviće i sva nam učinjena zla ne ponove...

A čim se primakoh velelijepom zdranju Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, smještenom poput neke raskošne ljepotice na Richmond Hillu, onu mi želju da ovdje sakupim svoje najrođenije, zamijeni divljenje prema ovoj građevini, koju u tuđoj zemlji, na nepoznatom tlu, čak ovamo preko okeana, svojom ljubavlju, vjerom i nadom iznjedriše naši Sandžaklije.


Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill


Zadivljujuće je da u sred ove moćne kršćanske zemlje, gdje su Bošnjaci zbrinuti ko pod majčio krilo, odjekuju tekbiri, ezani i selavati. A ljepota enterijera Centra uliva povjerenje u one koji su svojim prilozima, svojom nesebičnošću i nijjetom ostvarili bošnjački san. Članovi odbora na čelu, sa hadži Smajom Srdanovićem, Plavogusinjaninom, omogućili su svojim zemljacima ugođaj svih zajedničkih okupljanja, sadržaja i druženja.

Čim se kroči u objekat Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, od iznenađenja, veličine i ljepote, svakom zastane dah. Zadiviće svakog na ulazu prekrasna izrezbarena drvena vrata, na zidovima predvorja umjetničke slike, mermerne podne pločice, tkani ćilimi, restoranska svečana sala sa ogromnim stolovima, raskošnim brokatnim zavjesama. Centar ima prekrasan mesdžid sa magfilom, gasulhanu, abdesthanu, salu za hatarname, te multifunkcionalna sala za više sportskih disciplina kao što su: tenis, mali nogomet, fitnes.Dekoracija za promociju mojih knjiga, za izložbu slika slikarke Nizare Šabović i sjećnaja na slikara i pisca Plavljanina Ibrahima Rekovića, upriličena je u bošnjačkom stilu sa ćilimom, sofrom, bakarnim đugumima, takumom za kahvu i naravno sa bosanskom i sandžačkom zastavom.
U alaturko nošnji, moderatorica večeri „Bošnjački muhabet – Sandžačke besjede“ hanuma Adila Kardović-Todić i gospodin Esad Krcić, glavni urednik magazina Bosnjaci.Net, najavljuju saržaj.
Mladi hafiz Hako ef Omeragić, poslije selama upućenom prisutnima, sadržajnim govorom i prekrasnim glasom preučio je Ašere, onako kako dolikuje ovom bošnjačkom skupu. Slušajući interpretaciju Allahovog kazivanja, insanu duša drhti, suze same liju, a ponos što smo pripadnici vjere Allahu mile i Ummet poslanika Muhammeda s.a.v.s. viši je od najvisočijih vrhova američkih planina.

„O, Svemogući Milosniče, ovdje u tuđoj zemlji, na tuđem tlu gdje je vjera druga, čvrsto je držeći na svojim, Sandžaklije nam, poput raspaljenog žara na mukotrpnim dlanovima, čuvaju vjeru i dovu Ti upućuju!“

Hadžija Smajo Srdanović, najzaslužniji među zaslužnima što ovaj Centar postoji i perfektno funkcioniše, govorio je o sopstvenim snu i svojih sunarodnika da ovo bude njihovo toplo gnijezdo, drugi dom i izvorska voda sa čijeg vrela će piti imanski šerbet.

„Noćima nisam spavao. Za svoj narod sam sanjao ovu zgradu baš ovakvu kakva je danas. Iako je to bio mukotrpan put ostvarenja ovog sna, uz Allahovu pomoć i pomoć dobrih ljudi, naš se san obistinio i ja sam sretan“ – bile su to posljednje riječi hadžije Smaila Srdanovića, koji je uz hadži Aga Kolenovića i ostalih humanih džematlija većinski darodavac za ovo prelijepo zdanje.

Hadži Nevzat Kurtagić, jedan od osnivača sandžačkog džemata u New Jerseyu, govorio je o neophodnosti ovakvih manifestacija i druženja koja učvrćuju prijateljske i rodbinske veze, koja su primjer budućim generacijama kako se čuvaju svoji korijeni, svoj jezik i kultura. Izrazio je i svoju radost i čestitao inicijatorima i organizatorima na ovako dobroj organizaciji.Bošnjački vjerski znanstvenik hadži dr Rešad ef. Plojović, govorio je o čvrstini naše vjere i neminovnom bošnjačkom jedinstvu koje nam proizilazi iz nje. Osuđivao je pojedinačne podvale nekih naših ljudi koje nanose štetu prvenstveno bošnjačkom narodu. Pozivao je Bošnjake na jedinstvo i slogu koja vodi ka jednom jedinom ispravnom putu kojim koračaju samo ispravni.

Iako sam pred sobom imala knjigu „Đulizara“ koju sam trebala pisutnima predstaviti, pričala sam o našim adetima i tabijatima koje trebamo čuvati i ponositi se sa njima. Napomenula sam da je sandžački govor sabran u Sandžačkom rječniku, potvrda našeg identiteta i postojanja, da ga trebamo njegovati i čuvati od zaborava. Mislila sam da sam u New York donijela dah Sandžaka a u stvari, ja sam zavičajni dah osjetila ovdje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Ricmond Hillu koji čak i danju, poput zvijezde blistavo svijetli.Umjetnica Nizara Šabović je na izloženim slikama prikazala govor sopstvene duše i ljubav zavičaja. Sa slikarskog platna svjetlucale su kapljice vode Plavskog jezera, mirisale su šume Visitora, šarenilo se cvijeće sa Završa i Kofiljače, šaptale su pašine kule o plavskogusinjskom gospodstvu, o Ali paši i njenim izvorima...

Glavni urednik magazina Bosnjaci.Net govorio je o djelu slikara i pisca rh. Ibrahima Rekovića, čovjeka koji je za sobom ostavio plodonosan rad i primjetan trag. Njegova ljubav prema zavičaju kapala je kroz kičicu prekrasnih mu slika, govorila o jednoj tanahnoj, čistoj duši, koja je našla smiraj u rodnom gradu koji je toliko volio. Plav i Gusinje bile su njegove dvije ljubavi kojima je poklonio vrijeme, sliku, riječ, posljednji izdisaj.

Kako sam poznavala rahmetliju i cijenila njegov izuzetan rad na očuvanju bošnjačke kulture i plavsko-gusinjskog govora, zažalila sam što nije ovdje da spozna koliko ga njegov narod pamti i cijeni njegova djela. Ove noći u Centru, Plavljani i Gusinjani su ga se sa ljubavlju sjećali i posthumno mu vraćali dug.Sav ovaj događaj u Bošnjačkom islamskom kulturnom crentru u New Yorku, imao je otmjenost i posebnost koja uliva povjerenje da se slogom, snagom i razumom postižu veliki uspjesi i da se samo tako opstaje.

Moje poštovanje Sandžaklijama, Plavljanima, Gusinjanima, Rožajcima, Bihorcima, Pazarcima, Tutincima… koji svoj Sandžak preko okeana u New York doniješe sa sobom i koji ulažu ogroman napor da ga ovdje održe i čuvaju kao najveću svetinju. Moje poštovanje i divljenje za usmjerenje omladine i male djece ka sopstvenoj vjeri koja im pokazuje ko su, šta su i kome pripadaju.

Hvala vam dragi zemljaci što ste ovdje ponosni predstavnici sandžačkog neba, primjer kako se čuvaju obraz i vjera, kao se gordo korača naprijed.
Neka je na sve vas vječana Allahova milost. Amin!

VRHOstali prilozi:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
Ostali prilozi istog autora:
» FOJNIČKI MEHLEM
19. September 2023 16:33
» ŠUTITE LJUDI!
11. July 2023 11:33
» MAJKO!
04. July 2023 15:51
» SANDŽAČKE SUZE
11. July 2022 21:10
» CRN TI OBRAZ POGANI, NESOJU!
10. July 2021 18:00
» SADAKA
11. March 2021 16:55
» RANJENA SREBRENICA
10. July 2020 23:27
» POSLJEDNJI IZDISAJ
12. June 2020 05:56
» U SABURU JE SNAGA
30. March 2020 19:34
» OŽIVJELI OMLADAK
02. January 2020 19:32
» SVE JE TO BOSNA
06. April 2019 12:52
» ŠTRPCI TUGOM PRIČAJU ISTINU
27. February 2019 14:14
» MAJČINA BEHARLI ŠAMIJA
20. August 2018 21:56
» NIJESMO ZABORAVILI
08. July 2018 15:57
» KRVAVI KARANFILI OSUĐUJU
24. November 2017 00:35
» KRVAVA BISMILA
05. September 2017 18:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif