Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu
ERDOGAN: APSOLUTNO JE NEPRIHVATLJIV PLAN DAVANJA JERUSALEMA IZRAELU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 29. January 2020. 13:01:52


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Jerusalem sveto mjesto za muslimane, a američki takozvani mirovni plan za Bliski istok ocijenio je neprihvatljivim jer služi interesima Izraela, a nipodaštava prava Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom leta iz Senegala, turski predsjednik Erdogan je u razgovoru s novinarima komentirao takozvani mirovni bliskoistočni plan kojeg su sinoć u Washingtonu predstavili američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ističući da je Trumpovo predstavljanje tog plana trajalo dok je krenuo na put iz Senegala, Erdogan je kazao da je dan ranije u razgovoru s Trumpom tražio da Washington pošalje kompletan tekst predloženog plana u Ankaru da bi se razmotrili naredni koraci.

"Naš stav o toj temi je poznat. Jerusalem je svetinja muslimana. Apsolutno je neprihvatljiv plan davanja Jerusalema Izraelu. Objavljeni plan neće služiti postizanju rješenja i uspostavi mira. To je plan nipodaštavanja prava Palestinaca i legalizacije izraelske okupacije. Mi ćemo u svim okolnostima, i bez obzira što leđa okreću i neke arapske zemlje, svijetu ukazivati i angažirati međunarodne institucije u odbrani prava Palestine i Jerusalema", poručio je Erdogan.

On je također kazao da je Turska i dosad za pregovaračkim stolom na Bliskom istoku imala ključnu ulogu i da nije zemlja koja se koleba.

Na upit novinara da komentira tekst koji je provladin izraelski list objavio i u kojem su iznešene brojne klevete i prijetnje šefu Turske obavještajne službe (MIT) Hakanu Fudanu, Erdogan je kazao da pisanje izraelskih medija nisu relevantna da bi se Turska njima bavila.

"Međutim, ako izraelski mediji tako pišu o šefu naše obavještajne službe, to znači da smo na pravom putu", kazao je Erdogan.

Erdogan je komentirao i telefonski razgovor koji je prije dva dana obavio s američkim kolegom Donaldom Trumpom i kazao da je to bio razgovor iz učtivosti i da je Trump uputio sućut zbog stradanja ljudi u nedavnom zemljotresu u Turskoj.

Ističući da je Trump ponudio i pomoć SAD-a, Erdogan je rekao da mu se zahvalio i kazao da je Turska prevazišla vremena kada joj je trebala pomoć.

Trump objavio sadržaj takozvanog bliskoistočnog mirovnog plana

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je danas da će Jerusalem, u okviru takozvanog bliskoistočnog mirovnog plana, biti prihvaćen kao "nedjeljivi" glavni grad Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je saopćio da je, u okviru takozvanog bliskoističnog mirovnog plana, predviđen rok od četiri godine da Palestina postane nezavisna država.On je kazao kako je takozvani bliskoistočni mirovni plan "posljednja šansa" za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu saopćio je da prema takozvanom bliskoistočnom mirovnom planu palestinske izbjeglice neće imati prava na povratak, a nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali će dobiti status izraelske teritorije.

Netanyahu: Glavni grad Palestine će biti Abu Dis

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio je da bi, prema takozvanom američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sinoć su u Bijeloj kući predstavili takozvani američki plan za Bliski istok, što je izazvalo burno negodovanje Palestinaca.

Izraelska televizija “Makan 33“ javlja da je Netanyahu naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jerusalema.

“Izrael će dominirati nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je Netanyahu.

On je također kazao da je SAD postavio određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obavezno priznavanje jevrejske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jerusalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Također je Netanyahu kazao da SAD traži od Palestinaca da se razoruža Gaza, obustave isplate pomoći porodicama pritvorenih i poginulih Palestinaca te da se oni proglase teroristima. Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

“Istodobno, Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim jevrejskim naseljima u Judeai i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu“, kazao je Netanyahu.

Netanyahu je kazao i da je Izrael obećao da u naredne četiri godine neće graditi nova jevrejska naselja, niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu.

Plan je izazvao burno negodovanje na palestinskoj strani. Pokreti otpora Fatah i Hamas su odbacili predloženi plan i najavili otpor. U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu sinoć su održani masovni protesti.Ostali prilozi:
» OTVOREN PUT PODGORICA – GUSINJE PREKO ALBANIJE
Anadolu Agency (AA) | 04. August 2021 07:07
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: