Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 12. February 2020. 17:02:44

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Prije svega, naša Bosna i Hercegovina, kao jedina nam domovina je ispred svih interesa, bilo kolektivnih ili pojedinačnih.
Nama Mostarcima je svakako i grad Mostar u interesu, kako smo ga branili od dvostruke agresije u ona zlokobna vremena, da ga i danas u miru odbranimo od svih nacionalističkih nasrtaja, veliko hrvatskih HDZ-ovih i orguljaša Dragana Čovića, isto tako i od veliko srpskih SNSD-ovih, „dodikovaca“ guslara i jarana Milorada Dodika iz RS-a.


Životarimo u vremenu nadolazećih tzv. kineskih korona virusa, sa brigama i bojazni kako im se oduprijeti.

Međutim, svjesni smo činjenica da nas u našem gradu Mostaru, već punih 12 godina, nekako napadaju i domaći virusi, kojima još uvijek ne nalazimo efikasnog lijeka.

Da li nam je na pomolu i svjetlo našeg mračnog tunela u gradu „slučaja“ posebno našeg voljenog Mostara, u aplikaciji i odluci Suda za ljudska prava iz Strazbura, po prijavi ili tužbi naše mlade heroine Irme Baralije, u kojoj se konstatuje da izbora za Gradsko vijeće Mostara treba i mora uskoro biti?

Intuicija me moja i nagnala, da sam prije nekoliko dana i napisao članak, kao: „Proglas ili poziv mojim mostarcima“ da se trgnu iz „medinog sna“ da se aktiviraju i organizuju u pripremama za naredne izbore, koje željno iščekujemo već 12 godina.

Kao da su neke od naših stranaka ili partija pročitali moj apel i osjetili potrebu animacije svojih članova i ostalih građana ovoga grada, te su organizovali i tribine sa sadržajem o budućnosti grada Mostara, u svjetlu predstojećih izbora.

Tako su među prvima stranke SDP-a i Naša stranka, kako to i sami naglašavaju stranke nekoga budućeg BH bloka, organizovale svoje tribine u hotelu Bristol u Mostaru, sa zavidnom posjetom.Za nas mostrce, svakako su njihove poruke i sadržajne priče bile ohrabrujuće, posebno od državnih parlamentaraca Saše Magazinovića i Predraga Kojovića, prije svega u činjenici da će i oni lično i njihovi članovi stranaka istinski pripomoći da se izbori u Mostaru i održe. Drugo, veoma pohvalno i interesantno su njihove sugestije i mišljenja da se sudbina i odluke o Mostaru trebaju prepustiti samim mostarcima.

Mlada i umna naša mostrska heroina, Irma Baralija, bila je veoma jasna i konkretna, u tumačenju slijeda svih događanja oko njene apelacije, kao i o pizitivnim rezultatima iste, te je dodatno ulijevala povjerenje i pozitivna nadanja svim prisutnima i građanima ovoga grada.
Međutim, kao nestranački posjetilac tribine, ali kao građanin ovoga voljenog grada, kao bivši vijećnik Gradskog vijeća u dva saziva i njegov predsjednik / podpredsjednik u periodu 2000/04 kada i Pedi Ešdaun donosi nam i natura Statut, u svojoj diskusiji sam iznio ličnu želju za ostvarenjem jedinstvenog nastupa ovim izborima, sa jedinstvenom listom, kao što smo ostvarili i 1996. godine i pobjedili kandidatsku listu HDZ-a.

Moram priznati, nije mi bila jasna i nedefinisana sadržina istupa nekih kandidata i organizatora ove tribine, prije svega u njihovim apriornim stavovima da oni ne žele ići u izbore sa nacionalnim strankama.

Ovakvim stavovima i konstatacijama, automatski su se izjednačile pozicije nacionalističkih, veliko hrvatskih HDZ-a i veliko srpskih SNSD-a stranaka i njihovih satelita, sa najvećom nacionalnom strankom SDA u Bošnjaka, što nije prihvatljivo, bar kada je Mostar u pitanju.
Kada smo mi u Mostaru, u teška vremena, uspjeli pod strateškom i vizionarskom palicom, našeg vrsnog nosioca liste, gospodina Safeta Oručevića, uspjeli ujediniti snage svih stranaka, sa SDA, SDP. Strankom za BiH i jednim brojem nezavisnih kandidata iz redova tadašnjih Srba, koji nam je problem ili prepreka, da isto jedinstvo ne ostvarimo i za naše naredne izbore.

Svjestan sam činjenica, da su mnogi stranački predstavnici u vlasti griješili, aferima je bezbroj, o kojima bih mogao i knjigu napisati, ali apelujem da se svaka mržnja, animoziteti, netrpeljivosti i stranački ili lični „ego“ potisnu u zaborav, da nadvladaju državni interesi, u ovome slučaju naši mostarski interesi, bio bi to najveći doprinos i ovome gradu i njegovim građanima.
Prije svega, naša Bosna i Hercegovina, kao jedina nam domovina je ispred svih interesa, bilo kolektivnih ili pojedinačnih.
Nama Mostarcima je svakako i grad Mostar u interesu, kako smo ga branili od dvostruke agresije u ona zlokobna vremena, da ga i danas u miru odbranimo od svih nacionalističkih nasrtaja, veliko hrvatskih HDZ-ovih i orguljaša Dragana Čovića, isto tako i od veliko srpskih SNSD-ovih, „dodikovaca“ guslara i jarana Milorada Dodika iz RS-a.


Semir Drljević - Lovac


Evo, upravo ovih dana prisustvujem i svečanoj Skupštini Prve mostarske partije /PMP/, koja slavi šesto-godišnjicu formiranja i djelovanja.
Kakva li je milina bila, emotivni osjećaji u duši i mome srcu, koje počelo ubrzano i da otkucava svoje impulse, prilikom same najave i moje lično obraćanje, kao gosta i simpatizera ove partije?
Priznajem da mi je bila velika čast i ponos, kao zahvalnost rukovodstvu stranke, koje nije zaboravilo i moj lični doprinos gradu i građaniama, kao vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća, kao i lične golgote, sa pokušajima likvidacije od strane nacionalističkih elemenata te iste veliko nacionalističke stranke HDZ-a.


Obraćanje na Skupštini Mr. Milana Jovičića!


Važno je istaći, da je upravo ova partija PMP, pod rukovodstvom proslavljenonog komandanta 41 motorizovane jedinice Armije BiH, našeg Semira Drljavića, osnovana prije šest godina, da je partija sa dosta mladih ljudi, moje i neše raje, koji još uvijek nisu imali prilike da na izborima iskažu i svu svoju ljubav i privrženost svome gradu i njegovim građanima. Ovo je partija lokalnog- mostarskog karaktera, sa mogućnošću daljeg uspješnog djelovanja i sa svojim kandidatima da ostvari pozitivne rezultate, kako za Gradsko viječe, isto tako i u svim narednim izborima za državne institucije vlasti i parlament.

Međutim uz pozdravni govor i lične čestitke za nastavak uspješnog djelovanja, sugerisao sam rukovodstvu i članovima, da iskreno vode računa o strateškim ciljevima i stvaranja jedinstvenog jakog bloka, koji će i garantovati i dovoljan broj vijećnika i drugih kadrovskih riješenja.
Sve je to tako lijepo, rekao bih i diplomatski, u svome krajnjem obraćanju prisutnima iznio i pojasnio i njihov predsjednik, gospodin Semir Drljević - Lovac, čuvajući i njihove adute kao džokere i cjelovitoj javnoj i tajnoj, međustranačkoj igri u ovome pred izbornome periodu u gradu Mostaru.
Mogao sam samo poželiti sretno i uspješno djelovanje za naredni period.Ostali prilozi:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
Samir Hadzalić | 02. August 2020 23:28
» OD DODIKOVA ARLAUKANJA DO MIJAUKANJA
Zijad Bećirević | 02. August 2020 18:31
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. August 2020 15:28
» DA LI JE SKUPŠTINA RS-A DODIKOVA MOČVARA SA ŽABCIMA?
Mr. Milan Jovičić | 02. August 2020 15:05
» BAJRAM DOĐE NE MIRIŠU AVLIJE
Aziz Hurem | 30. July 2020 17:23
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» LJUDSKOST MJERENA PRINCIPOM SLOBODE, AKCENAT DOKTRINE ISLAMA
Msc. Sumeja Smailagić | 28. July 2020 17:39
» ZAŠTO JE SULTAN MEHMED FATIH PRETVORIO AJA SOFIJU U DŽAMIJU
Dr. hfz. Safvet Halilović | 28. July 2020 15:29
» PERVERZNA KARIKATURA IZ SARAJEVA ZA POTOČARE
Amir Telibećirović | 27. July 2020 18:19
» ČEKAJ, MAGARČE, DOK TRAVA NARASTE
Zijad Bećirević | 26. July 2020 15:56
» KOVID-19 – SKICA ZA UZROČNO-POSLJEDIČNU VEZU!
Dr. Raim Bajrami | 22. July 2020 14:07
» I ULICA IMA DUŠU
Fatih Hadžić | 21. July 2020 19:03
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2020 15:36
» ESAD KOČAN I HAJRIZ BRČVAK
Šemso Agović | 16. July 2020 17:48
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15