Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

London
U WESTMINSTERU PREDSTAVLJEN MOTO ZA 25. GODIŠNJICU KOMEMORACIJE GENOCIDA U SREBRENICI: “SVAKI KORAK JE VAŽAN “
Autor: B.net
Objavljeno: 12. February 2020. 18:02:07

Moto je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije, Borisa Johnsona


Sinoć je u Westminesteru objavljen moto za ovogodišnju komemoraciju Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici. Temu je obznanio Rt. The Hon. Robert Jenrick, sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Johnsona. Događaju je pored članova britanskog parlamenta, prisustvovao i dr. Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te ugledni političari i predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i mnogi članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Moto za ovogodišnju komemoraciju 25. godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan“ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.Državni sekretar, Rt. The Hon. Robert Jenrick, je rekao:

- „Prije 25 godina, bili smo svjedoci odvijanja srebreničkog genocida. Preko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka je ubijeno. Hiljade drugih su patili. Mnogo žena i djevojaka bile su žrtve seksualnog zlostavljanja. Svijet je gledao kako se odvijaju ovi užasni događaji. Premalo akcije, a prekasno. Tema sjećanja na Srebrenicu za 2020. godinu je „Svaki korak je važan“. Nikada ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo u Srebrenici i moramo se založiti za to da napravimo neku razliku. Naša je dužnost da to učinimo, i to je najbolji način da odamo počast ubijenim i da se sjetimo onih koji su preživjeli “.


Lord Bourne of Aberystwyth, predsjednik "Remembering Srebrenica"


Prisutnima se obratio Lord Bourne of Aberystwyth, predsjednik “Remembering Srebrenica” organizacije. U svom obraćanju osvrnuo se na postignuća ove organizacije od samog osnivanja 2013.godine. Organizovano je i educirano preko 90.000 mladih o lekcijama o Srebrenici, organizovano blizu 7.500 memorijalnih događaja i aktivnosti širom Velike Britanije, 1.350 aktivista koji su pomogli organizaciji ovih aktivnosti i koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netrpeljivosti u njihovim lokalnim zajednicama. Zahvalio se i bh.zajednici u Velikoj Britaniji naročito Bosnia UK Networku na neizmjernoj podršci.


Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić


Dr. Haris Silajdžić, bivši predsjednik Bosne i Hercegovine, je u svom govoru naglasio da je počastvovan što je pozvan prisustvovati ovakvom događaju. Zahvalio se vladi Velike Britanije, organizaciji Remembering Srebrenica te svim pojedincima koji su svojim djelima pomogli narodu Bosnu i Hercegovine. "Ono što posebno želim podvući jeste da je Velika Britanija bila prva u Evropi koja je održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici i prva država koja je otpočela izuzetno važan projekat, a to je edukacija o genocidu počinjenom u Srebrenici da bi cijeli svijet, a posebno građani Velike Britanije i Evrope bio upoznat o ovom tragičnom događaju i najvećem genocidu urađenim poslije Drugog svjetskog rata u Evropi", rekao je dr.Silajdžić.


Član britanskog Parlamenta, Bob Stewart, bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH

Član britanskog Parlamenta, Bob Stewart, bivši britanski oficir i zapovjednik britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH , je imao priliku obratiti se publici. Još jednom je podijelio svoja iskustva kad je sa svojom jedinicom kročio u Ahmiće nakon krvavog masakra u kojem je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. “ Ono što sam video u Bosni, između ostalog i masakr u Ahmićima je i dalje najtraumatičniji događaj u mom životu. To što se desilo je sramotno i zastrašujuće što ljudska bića mogu uraditi. I dalje odem u Bosnu i Hercegovinu, posjetim Srebrenicu, Ahmiće. Ponosan sam vidjeti da organizacija “Remembering Srebrenica” svojim aktivnostima podsjeća svakoga šta se desi kada se stvari otmu kontroli.” rekao je Bob Stewart.
Prisutnima su se obratili i Clare McIntosh, studentica i mlada aktivistkinja iz Sjeverne Irske, Asma Shuweikh, Sian Damon, novinarka koja je izvještavala iz Bosne i Hercegovine, sa riječima podrške ovogodišnjoj temi.

Srebreničku Molitvu je izgovorila 13-godišnja Ajla Vukalić, druga generacija preživjelih žrtava genocida u Velikoj Britaniji.Završnim govorom, dr. Azmi Waqar, osnivač Remembering Srebrenica organizacije, se zahvalio svima koji su došli i podržali ovakav događaj. Zahvalio se timu organizacije na njihovom trudu i predanosti, te vladi Velike Britanije bez čije podrške i finansijske pomoći rad Remembering Srebrenica organizacije ne bi bio moguć.Istakao je kako Remembering Srebrenica ima za cilj širenje svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini, o tome šta mržnja donosi, obrazovanju mladih Britanaca o zvjerstvima u Srebrenici.Stotine komemoracija na ovu temu će se održati širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici u Velikoj Britaniji koja će trajati od 5. do 12. jula 2020. Centralna komemoracija održat će se u Katedrali Svetog Pavla u ponedjeljak, 6. jula 2020. Godine. Očekuje se prisustvo više od 2.000 gostiju, uključujući civilne i političke vođe, članove bosanske zajednice i učenike.


Asma, Shuweikh, Lord Bourne, Anes Cerić i Ferid KevrićOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: