Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić
POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU NADARENIH UČENIKA I STUDENATA I UČENIKA DEFICITARNIH ZANATA
Autor: AA
Objavljeno: 14. February 2020. 14:02:53


Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je ugovore o dodjeli stipendija za nadarene učenike i studente, kao i stipendiste iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ove stipendije izdvojeno je oko 85.000 KM, a ugovori su potpisani s 55 učenika (50 nadarenih i pet učenika deficitarnih zanimanja) i 42 studenta.

Hadžibajrić u izjavi medijima je kazao kako će danas biti potpisani ugovori s 92 učenika i studenta i pet učenika deficitarnih zanata.

"Sljedeće sedmice imamo (potpisivanje, op.a.) s još 212 učenika boračke populacije slabijeg imovnog stanja. Tako da smo ove godine ukupno 300.000 KM izdvojili za stipendije što je enormno veliki iznos u odnosu na veličinu našeg budžeta", rekao je Hadžibajrić.

Podsjetio je kako će biti nastavljeno i stipendiranje kćerke poginulog policajca Davora Vojinovića, iako nije s područja općine Stari Grad.

"Mi smo još od prošle godine krenuli s njenim stipendiranjem, tako da je i ona ušla u ovu kvotu stipendija", rekao je Hadžibajrić.

Osvrnuo se i na stipendiste iz oblasti deficitarnih i starih tradicionalnih zanata.

"Stvarno nema zainteresovane djece kada su u pitanju deficitarni zanati uopšte, što, nažalost, dovodi u situaciju budućnost ove zemlje", rekao je Hadžibajrić koji je podsjetio na sve veći broj mladih obrazovanih ljudi koji iz različitih razloga, kako ekonomskih tako i političkih, odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od stipendica je i Ena Muhić, studentica četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je ostvarila pravo na stipendiju za nadarene studente općine Stari Grad.

"Ova stipendija će mi uveliko pomoći u određenoj samostalnosti i sticanju extracurricular aktivnosti i širenju mog stručnog znanja", rekla je Muhić.

Dodala je da u budućnosti namjerava ostati u Bosni i Hercegovini.

Student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu Timur Vilić dobitnik je stipendije za nadarene studente.

Student odsjeka za romanistiku i orijentalistiku zahvalio je na stipendiji za koju je kazao kako je svota koja će svakom studentu dobro doći i koja će biti iskorištena u najbolje svrhe.

U budućnosti namjerava u okviru programa razmjene studenata boraviti u Splitu, ali nakon toga vratiti u BiH. Nada se da će BiH u budućnosti biti perspektivnija.

Rijad Duran, učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole za energetiku, zahvalio je na stipendiji koja će, kako dodaje, biti motiv i podsticaj da bi u budućnosti bili što bolji.

Školuje se za elektroenergetičara, a namjerava se i u budućnosti u BiH baviti poslom u struci.

Putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport provedene su dvije konkursne procedure. Na javni poziv za stipendiranje nadarenih učenika i studenata pravo prijave imali su svi nadareni učenici i studenti koji su na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama i koji su ispunjavali uslove propisane konkursom objavljenim 31. oktobra 2019. godine.

Na Javnom pozivu iz oblasti deficitarnih i starih, tradicionalnih zanata, objavljenog istog dana, pravo učešća imali su učenici I, II i III razreda srednjih strukovnih škola (deficitarni zanati) koji nisu obnavljali godinu i učenici starih tradicionalnih zanata (šegrti koji zvanje stiču kod majstora starih zanata).Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora: