Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

12 godina
NEZAVISNOST KOSOVA JE NEPOVRATNA
Autor: AA
Objavljeno: 17. February 2020. 14:02:45

VJOSA OSMANI: Kosovska nezavisnost je nepovratna i mora se sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet zemlje


Nezavisnost Kosova je nepovratna i mora se sačuvati teritorijalni integritet zemlje, poručila je predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani na svečanoj sjednici Skupštine povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj sjednici koja je počela intoniranjem kosovske himne, pored premijera Kosova Albina Kurtija, poslanika i ministara, prisustvovali su i bivši predsjednici, poslanici i ministri, te porodice heroja, palih boraca, nestalih lica, veterani rata, diplomate prijateljskih država akreditovani na Kosovu, predstavnici vjerskih zajednica, umjetnici i sporti.

Svečanoj sjednici povodom Dana nezavisnosti po prvi put nije prisustvovao predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Predsjednica Skupštine Osmani je u svom govoru naglasila da je kosovska nezavisnost nepovratna i da se mora sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

“Danas nam je potreban, kao nikada ranije, konstitutivni patriotizam, maksimalno se trudeći da naša svakodnevna referenca budu Ustav i zakoni i njihovo poštovanje. Neophodna je saradnja svih nas za stabilnu državu, ekonomski razvijenu, povezanu sa demokratskim i sigurnim svetom, za sve zajednice koje žive u njoj”, kazala je Osmani.

Osmani se zahvalila svim prijateljskim državama koje su bile uz Kosovo i kada se borilo za slobodu i kasnije u izgradnji države.

“Mi ih danas molimo da ostanu uz nas i u našim zajedničkim ciljevima sada i nadalje, molimo ih da ostanu uz nas u oživljavanju volje naših građana težnji za brzu integraciju u evroatlantske strukture, za ekonomski razvoj i opći prosperitet zemlje”, kazala je Osmani.

Ona se zahvalila evropski državama i narodima sa kojima Kosovo dijeli isti geografski prostor, kao i iste vrijednosti. Istakla je posebnu zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i slobodnom američkom narodu sa kojima Kosovo čuva trajno prijateljstvo.

Osmani je pomenula poimence brojne sportiste, umjetnike i zaslužne građane, koji svojim uspjesima uspješno promovišu državu Kosovo u svijetu. Mnogi od njih su bili i prisutni u skupštinskoj sali.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
» TAKO TO RADI SAVJESNA I ODGOVORNA NACIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 20:16
Ostali prilozi istog autora: