Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Srebrenica
MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA - POTOČARI: VLASTI RS NISU SAGOVORNIK NA TEMU GENOCIDA
Autor: AA
Objavljeno: 18. February 2020. 13:02:37


Iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari su odgovorili na morbidne navode direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS Milorada Kojića o posmrtnim ostaci 82 neidentificirane žrtve genocida u istočnoj Bosni koje bi trebale biti pokopane u julu ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Memorijalni centar Srebrenica, kao institucija koju je osnovala država Bosna i Hercegovina, izražava puno poštovanje prema svakoj nevinoj žrtvi u ratu u Bosni i Hercegovini, te ohrabruje sve aktivnosti koje će dovesti do pronalska nestalih, bez obzira na njihovo ime i prezime, etničku ili drugu pripadnost. To vrlo dobro razumijemo kroz svjedočenja i svakodnevni rad sa porodicama ubijenih ili onih koji se formalno još uvijek vode kao nestali nakon genocida u istočnoj Bosni. Nedopustivo je, međutim, da se direktor Centra za istraživanje rata RS-a, institucije koja dobiva sredstva iz javnog budžeta entiteta RS, samim tim iz džepova svih građana i građanki koji žive na području ovog entiteta i tu plaćaju porez, dosljedno, već četvrt stoljeća, bavi političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida. Stoga vlasti tog entiteta nisu sagovornik na ovoj temi", poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da se spominjane 82 neidentifikovane žrtve genocida nalaze u prostorijama Podrinjskog identifikacionog projekta (PIP), programa koji je naslijeđe dugogodišnjeg profesionalnog i vrijednog rada Međunarodne komisije za nestale (ICMP) i domaćih institucija koje su tragale za nestalim osobama.

"Rad PIP-a je korišten kao primjer za proces traganja i identificiranja nestalih širom svijeta u prirodnim katastrofama, ali i u brojnim slučajevima istraživanja ratnih zločina. Razlog zbog kojeg identitet za ovu manjinu manjina od svih do sada pronađenih skeletnih ostataka nije utvrđen, jeste prosti rezultat zločina genocida – za ova lica nije ostalo živih srodnika s kojima bi se poklopili DNK uzorci i potvrdilo sa 99,9 posto sigurnosti o kojem je licu riječ. Njihovi posmrtni ostaci, pak, pronađeni su u masovnim grobnicama u kojima je pronađeno i više od šest hiljada već pokopanih u mezarju Memorijalnog centra: u Sandićima, Branjevu, Budaku, Kamenici, Cerskoj, Petkovcima, Glogovoj, Hodžićima, Pobuđu, Kameničkom Brdu, Kozluku, Liplju, Novoj Kasabi, Pusmulićima, Snagovu, Ravnicama, Zelenom Jadru, Zalazju i Liplju", navedeno je iz Memorijalnog centra.

Istakli su da "po lokaciji pronalaska, vremenu nastupanja smrti, te drugim okolnostima, Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije su, izvan razumne sumnje utvrdile da je riječ o žrtvama genocida."

"To su činjenice. Sve ostalo je sramno poigravanje najtežim i najdubljim traumama hiljada, odnosno desetina hiljada ljudi", poručeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.Ostali prilozi:
» SVO ZLO OTIŠLO SA NJIM
Bošnjaci.Net | 30. October 2020 21:10
» MEHOLJIĆ:NE DAJ SE BOSNO PONOSNA, PRKOSNA...
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 17:33
» MOSTAR: AUTOKRATE DEVASTACIJU SPOMEN OBILJEŽJE
Bošnjaci.Net | 29. October 2020 13:42
» EVO KAKO GOVORI ALBANAC SHAIP KAMBERI U SKUPŠTINI SRBIJE
Bošnjaci.Net | 28. October 2020 20:11
Ostali prilozi istog autora:
» DANAS DŽENAZA ISMETU KASUMAGIĆU
23. October 2020 14:41