Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Druženje pripadnika Vojne policije Armije Republike Bosne i Hercegovine
AKO ZATREBA TU SMO DA BRANIMO SVOJU DOMOVINU BOSNU!
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 20. February 2020. 14:02:21

Preživjeli pripadnici Vojne_policije ARBiH


Krilić
U isto vrijeme dok su u Banja Luci, oni koji primaju platu sa Budžeta Bosne i Hercegovine, u eter slali poruke o otcjepljenju dijela teritorije BiH, u Sarajevu su se, na druženju, okupili preživjeli članovi nekadašnje Vojne policije Armije Republike Bosne i Hercegovine koje je predvodio kontroverzni momak sa sarajevskog asfalta Ismet Bajramović Ćelo. Bila je to prilika da se neki od članova ove jedinice po prvi put vide nakon 28 godina jer su se, poslije 1993. godine kada im je rasformrana jedinica, rasporedili u druge brigade Armije Republike BiH, a nakon odbrambeno-oslbodilčkog rata u BiH 1992.-1995. godine, rasuli širom svijeta.

- Uprkos svemu nismo izgubili međusobne kontakte, kaže Hasan Dolovac, jedan od pripadnika ove jedinic koja je 2. maja 1992. godine bila jedna od udarnih snaga koja je, sa drugim patriotama, odbranila zgradu Predsjedništva RBiH te tako osujetila agresora u namjeri da ovlada glavnim gradom naše zemlje. Ovakvi susreti jesu prilika da vidimo možemo li jedni drugima pomoći kad već nemamo onakvu pažnju države kakvu bi trebali imati. Mi ne kukamo. Ne tražimo sadaku. Tražmo samo on što smo zaslužili a to je poštovanje i da nam se ne udara na dostojanstvo. Iako u godinama spremni smo za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu opet založimo žovote.


Preživjeli pripadnici Vojne policije ARBiH


Karkin
- U vremenu agresije goloruki smo stajali pred tenkove i daleko nadmoćniju armiju koja je atakovala na našu zemlju, kaže Hermedin Zornić, jedan od komandira čete. Prošli smo sva najžešća ratišta na kojima smo odbijali napade agresora. Ako opet bude trebalo bit ćemo na braniku naše omovine.

- Sretan sam što sam bio član ove jedinice, kaže Rusmir Karkin. Nastojat ćemo da se u vremenu pred nama češće okupljamo i dogovaramo šta i kako jedni drugima možem pomoći.


Hasan Dolovac sa Sefajetom Bajramović


Zornić
- Ova jedinica bila je udarna snaga koja se nije samo bavila poslovima iz domena Vojne policije već je učestvovala i u svim značajnim borbenim dejstvima u kojima se branila čast i dostojanstvo naše zemlje, kaže Enver Krilić, jedan od komandira čete. Sa ovog druženja pokrećmo inicijativu da se negdje u gradu postavi Spomen ploča koja će buduće generacije podsjećati na herojstva koja smo tokom minulog rata činili.

- Hvala pripadnicim ove jedinice koji u me pozvali na svoje druženje, kaže Šefajeta Bajramović, Ćelina sestra. Emocije su me ovladale. Ovakve sloge, jedinstva i međusobnog razumijevanae među saborcima malo gdje ima.

Uz „iće i piće“, te muziku tamburaša, ostalo se do duboko u noć. Evocirale su se zgode i nezgode sa brojnih ratišta ali i dogovarala nova druženja te aktivnosti koje bi trebale omesti one koji bi rado da rasture našu zemlju Bosnu i Herceovinu.

DruženjeOstali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36