Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Novi Pazar
SALKIĆ U TRODNEVNOJ POSJETI SANDŽAKU
Autor: B.net
Objavljeno: 20. February 2020. 21:02:24


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, od 19. do 22. februara 2020. godine, na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, boravi u trodnevnoj posjeti Sandžaku, gdje će održati niz sastanaka, te prisustvovati konferenciji o bosanskom jeziku.

Potpredsjednik je danas u Novom Pazaru posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće, gdje je razgovarao sa predsjednicom dr. Jasminom Curić i članovima rukovodstva Vijeća. Na sastanku je razgovarano o položaju Bošnjaka Sandžaka, ali i važnosti čvršće saradnje i povezivanja Bošnjaka u cijelom regionu.

-Srbija, koja želi i pokušava da se brine za sve Srbe u regionu i traži prava, trebala bi prije svega, da svojim primjerom pokaže i da ta prava i te mogućnosti pruži svim drugim građanima koji nisu Srbi na teritoriji Srbije. To bi pokazalo da su vjerodostojni i to bi pokazalo da ono što oni traže za Srbe u regionu, da su spremni da daju drugima i drugačijima na svojoj teritoriji. Nerealno je da tražite nešto što niste spremni dati drugima, a tražite za svoje na nekom širem prostoru.Raduje me ono što sam čuo u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, da su postignuti su veliki rezultati, ali mnogo veći zadaci su pred nama u izgradnji institucija, mogućnosti i prava za narod koji predstavljamo.

Svi zajedno uvijek moramo biti svjesni da nam je Bosna i Hercegovina matica, da smo jedan narod, da imamo jedan jezik i da naše koračanje prema budućnosti treba biti zajedničko, koordinirano i trebamo biti naslonjeni jedni na druge.

Neizmjerno je važno snažnije povezivanje Bošnjaka iz Sandžaka i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u oblastima privrede, kulture, sporta i obrazovanja. Naši gradovi se moraju čvršće povezivati i na tome moramo intenzivnije raditi, poručio je potpredsjednik Salkić.

Tokom boravka u Sandžaku, potpredsjednik je sinoć i danas održao niz sastanaka sa predstavnicima Bošnjaka u Tutinu i Novom Pazaru. Salkić je sinoć posjetio Tutin, gdje je razgovarao sa Kenanom Hotom, predsjednikom Opštine Tutin, dok je danas održao sastanke sa Sulejmanom Ugljaninom, predsjednikom SDA Sandžaka i Nihatom Biševcem, gradonačelnikom Novog Pazara, te posjetio muzej u ovom mjestu.
Ostali prilozi:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
B.net | 27. March 2020 00:42
Ostali prilozi istog autora:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
27. March 2020 00:42