Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DA LI SU SE BOŠNJACI U VLASTI, KONAČNO OPAMETILI?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 21. February 2020. 16:02:06

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija i bivši stručnjak iz Aluminija: Dobro je, da je i konačno ministar Nermin Džindić, da li i njegovi u vladi, premijer i HDZ-ova finansijerka Jelka, dolaze do istoga saznanja, da stečaj nije loša opcija za Aluminij, s obzirom da je vrlo teško, bez obzira na angažovanje svih, pokrenuti neko privredno društvo koje ima preko pola milijarde obaveza, kao što to ima firma Aluminij.


Dakle, STEČAJ, STEČAJ i samo SEČAJ istina je prava i jedina.

Evo, pune 24 godine, kao vrsni poznavalac svih prilika i neprilika u firmi Aluminij iz Mostara, pišem i govorim o lopovlucima, kriminalu i diskriminaciji radnika na nacionalnoj osnovi.
Kao magistar elektrotehnike, stručnjak iz Aluminija, od kamena temeljca za tvornicu Glinice, školovan i kod firme Pechiney-a iz Francuske i Siemensa iz Njemačke, dobar poznavalac tehno-ekonomskih sadržaja i pitanja u vezi firme Aluminij.

Kao aktivan društveno- politički aktivista, od parlamentarca Skupštine BiH i Savezne skupštine u Beogradu, u predagresorskom periodu, te kao izabrani vijećnik u dva mandata i predsjednik / potpredsjednik Gradskoga vijeća grada Mostara, sasvim normalno, bio sam uključin u sva zbivanja u gradu Mostaru i izvrstan poznavalac prilika u firmi Aluminij.

Upravo danas po medijima mnogim, kao i onim koji su godinama veličali i javnosti lažno prezentirali i velike obmane i laži o stvaranju i izvozu, izmiđljenoga „hercegovačkoga diva“ ili giganta, koji je, kako to javnost i vidi, konačno posrnuo na koljena, jadan i bespomoćan, jer ovi iz vlade Federacije nečujuju njihove vapaje, kao što nisu niti godinama, slušali istinu nas obespravljenih radnika iste firme, uglavnom Srba, Bošnjaka i ponekog nepodobnog Hrvata?

Međutim, kako bi to naš narod govorio: „Poslije je..nja“ nema niti kajanja, što je u ovim i proteklim prilikama u vladi Federacije sa Fadilom Novalićem, ministru+ima Nerminom Džindićem i Jelkom Miličević, sve više ličilo na kuplerajske rabote, nego na ozbiljne razgovore i dogovore sa stranim investitorima.

Da bi konačno i ministar energetike Nermin Džindić konačno konstatovao: „Jedna od najispravnijih varijanti bi bila da se Aluminij pošalje u stečaj, a onda da se u fazi stečaja formira preduzeće u stečaju koje će pokušati nastaviti raditi i ostvarivati profit, jer firma bez profita ne može uspjeti čak i da prođe kroz tu stečajnu fazu. Dakle, model koji je jedini ostvariv i prihvatljiv s ekonomskog stajališta je da privredno društvo radi i ostvaruje određeni profit, tvrdi ministar“.Svakako je ovakva tvrdnja, u odnosu na velikog gubitnika preko pola milijarde maraka, kakav je Aluminij, bila poznata i prihvatljiva i običnim lajicima, ali su našu „vlastodršci“ mutljali i muvali, sa raznim ponudama, neprihvatljivim uslovima brojnih memuranduma i raznim diletantskim grupama i firmama, jer su pametni u startu napustili takve razgovore i pregovore.

Dobro je, da je i konačno ministar Nermin Džindić, da li i njegovi u vladi, premijer i HDZ-ova finansijerka Jelka, dolaze do istoga saznanja, da stečaj nije loša opcija za Aluminij, s obzirom da je vrlo teško, bez obzira na angažovanje svih, pokrenuti neko privredno društvo koje ima preko pola milijarde obaveza, kao što to ima firma Aluminij.

Ništa novo i ništa nepoznato, jer se godinama naši predstavnici u vlasti kod Bošnjaka, sa svojim partnerima iz HDZ-a, ponašaju krajnje drsko i bezobrazno, te nije niti čudno da se nikada i nigdje, nije mogla čuti ili pročitati veoma aktuelna tvrdnja o diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti, koji iz „radničkog kapitala“ od 44% nisu dobili ni po jednu dionicu. Zašto i kako, odgovor upravo trebaju dati svi ovi učesnici iz kriminalnog „aluminijskog“ kola, članovi stranaka SDA i HDZ-a, od Edhema Bičakčića, preko rah. Hadžipašića, Brankovića, Nikšića, do Novalića, sa HDZ-om i Draganom Čovićem, Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom, Mladenom Galićem i brojnim njihovim saradnicima.

Za jednu ozbiljnu pravnu državu i njeno tužilaštvo i sudstvo, posla do iznemoglosti, ali u našim uslovima, ova kriminalna i diskriminatorska banda, još će se placati po Jadranu i njihovim vikendiciama do Zagreba ili mnogih nepoznatih destinacija.Ostali prilozi:
» MANTIL MOG BABE SAFETA
Nezir Hadžić | 14. July 2020 15:40
» PRIZNANJE I NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA
Zijad Bećirević | 14. July 2020 15:23
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30