Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

USTAV BIH JASAN I NE POZNAJE 'ETNIČKU REPREZENTACIJU' SUDIJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. February 2020. 13:02:28


Nema ni govora da u Ustavnom sudu BiH bude bilo koja "etnička reprezentacija", onako kako to priželjkuju lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović.

Poručio je ovo u izjavi za Vijesti.ba direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

Naglašava da je sastav Ustavnog suda BiH, kojeg čini devet članova, definisan članom VI, tačka 1a): "Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

- Vidim da mnogi ne čitaju originalnu verziju Ustava BiH, pa bih želio da javnosti skrenem pažnju da je u ovoj odredbi jezgro i temelj buduće građanske Bosne, - napominje Tokača.

Onima koji žele provjeriti tačnost ovih navoda poručio je da pročitaju originalnu englesku verziju dejtonskog Ustava, koja se nalazi u arhivi UN-a u New Yorku. A kada je u pitanju konkretni član VI, tačka 1a), on na engleskom glasi:

"Four members shall be selected by the House of Representatives of the Federation, and two members by the Assembly of the Republika Srpska. The remaining three members shall be selected by the President of the European Court of Human Rights after consultation with the Presidency".

Ističe da je izuzetno važno naglasiti, da "u kontekstu Čovićeve besmislene priče o 'legitimnim predstavnicima naroda', nema ni govora da u Sudu bude bilo koja 'etnička reprezentacija', kako to priželjkuju Dodik i Čović".

Tokača navodi da sve sudije u Ustavnom sudu BiH mogu biti iz jednog naroda, ukoliko tako izglasaju parlamenti entiteta.

- Stvara se nepotrebna halabuka oko Ustavnog suda BiH, a nema adekvatnog odgovora na Dodikove i Čovićeve pokušaje da promijene način izbora sudija. Treba jasno naglasiti da tu ne može biti nikakva "etnička reprezentacija", kako oni forsiraju tu priču, - rekao nam je Tokača.

Predsjednicima SNSD-a i HDZ-a BiH poručio je da su ispucali sve mogućnosti, te da im, ukoliko smatraju kako je nešto mimo Ustava BiH i zakona, umjesto što stvaraju nepotrebne tenzije, još jedino preostaje da se žale Evropskom sudu za ljudska prava.

- Pokušaj da se i u Ustavni sud, umjesto profesionalaca i ljudi s integritetom, izaberu etno-politički poslušnici mora biti spriječena, - potcrtava Tokača.

Uz sve ovo, nastavlja naš sagovornik, treba imati u vidu presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je iznad svih zakona BiH, pa tako i iznad odluka Ustavnog suda BiH.

- Prijetnje i opstrukcije, a pogotovo šovenske želje koje rastakaju Bosnu neće proći, ako ima imalo pameti u nama, - zaključuje Tokača u razgovoru za Vijesti.ba.Ostali prilozi:
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: