Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

SJEĆANJE ADAMIRA JERKOVIĆ NA PRVOG PREDSJEDNIKA BIH ALIJU IZETBEGOVIĆA U SVEČANOM PROGRAMU TV HAYAT
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. March 2020. 12:03:28

Dr. Adamir Jerković u okviru svečanog 1.martovskog programa TV Hayat


U okviru svečanog 1.martovskog programa TV Hayat danas je gostovao prof. dr. Adamir Jerković koji je govorio o ulozi Alije Izetbegovića u stvaranju Bosne i Hercegovine i njegovog doprinosa afirmaciji svih njenih naroda.

Dr. Adamir Jerković, koji je bio savjetnik predsjednika predsjedništva BiH Alije Izetbegovića prisjetio se 1. marta 1998. godine, što je zabilježio u svojoj trilogiji „Istočno od Daytona“ - Alija izbliza“ Kazao je da se približavao 1.mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Rekao je da se ovaj praznik slavio samo na prostoru gdje su Bošnjaci bili u većini. U Republici Srpskoj i u dijelu Federacije gdje su Hrvati činili većinu, nezavisnost je ignorirana. Dodao je da se međunarodna zajednica odnosila s poštovanjem prema ovom važnom datumu u historijskom kalendaru hiljadugodišnje Bosne. Iz Washingtona smo primili čestitku predsjednika Billa Clintona. Važna poruka: «...SAD su odlučne pomoći narodu BiH u naporu da izgradi bolju budućnost...» Saznanje da je s nama najveća sila svijeta, vraćala nam je samopouzdanje., kazao je dr. Jerković i nastavio:

„Dan uoči praznika, predsjednik BiH Alija Izetbegović me zamolio da mu pomognem u pisanju poruke koju će uputiti građanima BiH povodom nacionalnog praznika. Kod pisanja poruke bh. narodima pošao sam od toga da se on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH obraća svim građanima BiH. Iz te poruke trebalo se prepoznati opredjeljenje za novi početak. Napisao sam...

«…Došao je mir, ali ostaje nespokojstvo, jer svi nosimo traume iz tog pakla kroz koji je BiH prošla, i to najmanje svojom krivicom. Sada smo na putu da obnavljamo zemlju i da se okrenemo po drugi put budućnosti i pokušamo ponovo pobijediti kao Bosanci, neopterećeni razlikama, već ujedinjeni u naporima da budemo dio Evrope bez granica. To je težak zadatak, jer nas prošlost stalno podsjeća. Ali, snaga Bosne bit će upravo u tome da na mržnju, koja još uvijek tinja u srcima nekih ljudi, ne odgovorimo mržnjom. Ako to postignemo, pobijedili smo, ili tačnije, pobijedio je koncept višenacionalne BiH. Tek tada će biti jasno značenje pojma demokratije i ljudskih prava, koje je surovi rat i ovaj nesigurni mir dugo vremena činio apstrakcijom…»

Alija Izetbegović je pročitao pažljivo ono što sam napisao. Dopalo mu se. On je, također, napisao «svoju» verziju pa smo onda zajednički počeli sklapati konačno «obraćanje». Preuzeo je gore citirane rečenice. Imali smo prvu varijantu. Kako je Alija Izetbegović bio perfekcionista svako novo čitanje značilo je i novu prepravku. Dopisao sam još dvije tri nove rečenice i onda smo ih zajednički «uglavili» u konačnu verziju.

Dok smo «filtrirali» tekst, stigla je televizijska ekipa. Snimanje smo ponavljali nekoliko puta, jer nisam bio zadovoljan interpretacijom i nekim greškama koje su mogle umanjiti sugestivnost izjave. Predsjednik se nije ljutio kada sam tražio «rez» (zaustavljanje snimanja). Izjava je emitirana u centralnom Dnevniku TV Bosne i Hercegovine. Predsjednik Alija Izetbegovića je izgledao dobro, a i poruka je bila jasna – „krenimo zajedno u novi početak, prevladajmo razlike, pobijedimo kao Bosanci“, prisjetio se savjetnik tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetebgovića.

Iz današnje perspektive ocijenio je ovo i ono vrijeme. Rekao je da je i pored složenosti trenutka, jer je rat bio tek završen, ono vrijeme bilo mnogo relaksiranije nego današnje. Saradnja sa tadašnjim srpskim članom Predsjedništva BiH Živkom Radišićem bila je mnogo bolja, predsjednici su se poštovali i vladala je kulturna atmosfera, iako su se u mnogim stvarima razilazili, za razliku od ovog vremena srpske kaubojštine u Predsjedništvu BiH, sirovosti, nekulture i nevjerovatne bahatosti. Siguran sam da na svijetu nema takvog primjera komunikacije kao u današnjem Predsjedništvu BiH koji je tipičan za ličnost srpskog člana Predsjedništva BiH. Uostalom, to se vidi iz javnog negodovanja stranih zvaničnika“ - izjavio je prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je gostovao u Svečanom programu TV Hayat 1. marta.Ostali prilozi:
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
» DAN SJEĆANJA NA 31. MART - DAN GENOCİDA NAD AZERBEJDŽANCİMA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 30. March 2020 15:08
» VRIJEME BORBE PROTIV STRAHA OD STRAHA SA ALLAHOVOM MILOŠĆU I DOBROTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2020 15:14
» MOJE ISKUSTVO S KORONOM
Zijad Bećirević | 27. March 2020 01:21
» IZGLASANO JE NEPOVJERENJE KURTIJEVOJ VLADI
Sahit Kandić | 26. March 2020 16:53
» KATASTROFE NAS ZBLIŽAVAJU I UJEDINJUJU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:08
» ZEMLJOTRES U ZAGREBU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:03
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38