Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SARAJEVO: PROMOCIJA JEDNAKIH MOGUĆNOSTI ZA SVE NEOPHODNA ZA PROSPERITET I SIGURNOST U BIH
Autor: AA
Objavljeno: 06. March 2020. 14:03:15


U Sarajevu je povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u petak organizirana konferencija “Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020“, čiji je cilj otvaranje diskusije o uzrocima nedovoljnog broja žena na izborima i mjestima odlučivanja, te razgovor o potencijalnim rješenjima ovog problema, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferenciju su organizovali Westminster fondacija za demokratiju i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kathleen Kavalec, ambasadorica Misije OSCE-a u BiH, u izjavi novinarima pred početak konferencije rekla je kako su jutros predstavnici međunarodne zajednice u BiH, potpisali izjavu kojom se obvezuju da će raditi i zalagati se za jednaka prava žena i muškaraca.

“Ovo potvrđuje opredijeljenost međunarodne zajednice da ojača principe rodne ravnopravnosti. Smatramo da je promocija jednakih mogućnosti za sve neophodna za prosperitet i sigurnost u BiH“, rekla je Kavalec.

Dodala je kako se nadaju da će vidjeti transformativne promjene u političkom i javnom životu u BiH te vjeruju da ova izjava može igrati ulogu u tome.

”Potrebna je hrabrost i odlučnost da biste postali aktivni u politici i pozdravljam one žene koje imaju ono što je potrebno kako bi radile u tako izazovnom okruženju”, rekla je Kavalec.

Podsjetila je kako žene čine 51 posto stanovništva BiH, ali i da su nedovoljno zastupljene u svim segmentima društva, uključujući i politiku.

”Kao rezultat toga BiH ne čini sve što je u njenoj moći kako bi iskoristila talente i potencijale koje ima”, rekla je Kavalec.

Dodala je kako su spremni pomoći da se načine promjene u korist budućih generacija u BiH, a nada se i da će vidjeti što više žena u BiH koje će sudjelovati na izborima u oktobru, kao glasači, ali i kandidatkinje.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler je pružio podršku inicijativi promocije rodne jednakosti u BiH.

”Evropska unija, odnosno Evropska komisija je jučer usvojila strategiju rodne jednakosti za period 2020-2025. Možete reći da je to samo ono što stoji na papiru, i ja ću se s vama složiti. Ali, EU zapravo je posvećena na simboličan način tom cilju. U ovom trenutku osoba koja predvodi Evropsku uniju je von der Leyen, žena”, rekao je Sattler.

Dodao je kako je riječ o najmoćnijoj ženi u Evropskoj uniji i prvi put je žena ta koja predvodi EU.

Govoreći o stanju u BiH, Sattler je podsjetio kako Evropska unija ulaže veliki novac u promociju rodne jednakosti u BiH te da je program u posljednjih deset godina podrazumijevao sedam miliona eura ulaganja.

Osvrnuvši se na malu zastupljenost žena u državnim institucijama, Sattler je kazao kako je još uvijek mnogo toga što treba uraditi.

Ohrabrio je političare u zemlji, koji su većinom muškarci, da promoviraju rodnu jednakost.

”Vrlo skoro, u oktobru imamo lokalne izbore, a opće za dvije godine. Želim da oni ispune tu obavezu”, rekao je Sattler.

Smatra i kako je tokom cijele godine potrebno raditi na jednakoj zastupljenosti, a ne samo jedan dan.

U okviru konferencije bit će održane dvije panel diskusije. Na prvom panelu bit će razgovarano o temi “Tamna strana izbora: Nasilje nad ženama u politici“, a na drugom o temi “Svijetla strana izbora: Doprinos žena lokalnim zajednicama“.

Učesnici konferencije nastojat će odgovoriti na ključno pitanje konferencije: zašto je tako malo žena ima u politici?

Westminister fondacija za demokratiju (WFD) u okviru svog trogodišnjeg programa (2018.-2021.) nastoji doprinijeti inkluzivnijih demokratskih institucija unapređenjem mogućnosti za žene da se aktivno uključe u javni i politički život.

Na osnovu dugogodišnjeg rada u ovoj oblasti WFD i brojne druge relevantne institucije identificirale su nasilje kao jednu od prepreka za aktivni angažman žena u politici. Žene širom svijega sve se više uključuju u političke procese, ali paralelno s tim, bivaju suočene i s prijetnjama i zastrašivanjima čiji je cilj obeshrabriti njihovo ravnopravno učešće u politici.

WFD je proveo istraživanje ”Nasilje nad ženama u politici u BiH“ kako bi se bolje razumjeli pojavni oblici i strukturalni faktori u pozadini ovog fenomena u BiH. Kako navodi WFD, ovo je prvi put da se radi istraživanje o nasilju u kontekstu političke participacije žena u Bosni i Hercegovini, kao i rodno zasnovanim pritiscima s kojima se političarke u BiH susreću.

Značaj ove studije ogleda se u tome da treba informirati javnost, adekvatne mehanizme, političke stranke i druge relevantne donosioce odluka u BiH i tako utiče na uspostavljanje sveobuhvatnijih i efikasnijih odgovora na nasilje nad ženama.

Ujedno, ova studija mapira oblike i manifestacije nasilja nad ženama u politici u BiH, kao i uticaje koje ono ima na angažman žena u javnom i političkom životu. Studijom se identificiraju izvori nasilja nad ženama u politici, glavni akteri, institucionalni mehanizmi, faktori koji omogućavaju vršenje nasilja nad ženama u politici te aktivnosti i mejre koje se moraju poduzeti kako bi se pravilno adresirao ovaj problem.

Cilj studije je da se pruže podaci na kojima će se problematika nasilja nad ženama u politici u BiH detaljnnije istraživati, ali i razvijati sveobuhvatne politike, programi i aktivnosti za prevenciju i suzbijanje ovog oblika nasilja nad ženama.Ostali prilozi:
» U REČANIMA KOD PRIZRENA PODIGNUTA ZASTAVA SA LJILJANIMA
Bošnjaci.Net | 20. September 2020 22:36
» PORODICE NESTALIH POSJETILE JAJCE
Eset Muračević | 20. September 2020 14:54
» MIRO LAZOVIĆ: MILANOVIĆ PONAVLJAO DODIKOVE FLOSKULE
Vijesti.ba | 19. September 2020 15:18
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: