Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U BiH koronavirusom zaraženo 18 osoba
OD 16. MARTA SVI KOJI DOLAZE U BIH IZ INOSTRANSTVA IDU U IZOLACIJU
Autor: AA
Objavljeno: 14. March 2020. 11:03:47


U BiH koronavirusom zaraženo 18 osoba

U BiH je 18 osoba zaraženo koronavirusom, 15 osoba u entitetu Republika Srpska, a troje u Federaciji BiH. Širom zemlje na svim nivoima provode se mjere prevencije - zabrane ulaska na aerodromima, testiranja, pregledi u bolnicama...
Trеnutnо је u RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 571 оsоbа, a dоputоvаli su iz pоdručја zаhvаćеnih koronavirusom. Nаdzоr је zаvršеn kоd njih 147.

U Kantonu Sarajevo do sada nije registriran niti jedan slučaj zaraze.

Širom Evrope najviše se pažnje prodaje mjerama kontrole putnika na aerodromima, kako domaćim tako i stranim državljanima, a na snazi su i mjere zabrane ulaska za putnike iz nekih zemalja.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva sigurnosti BiH, prema kojem postupa na graničnim prijelazima, a to podrazumijeva mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, posebno iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Iz Granične policije ističu da se u slučaju simptoma koronavirusa kod stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama primjenjuju pooštrene mjere, a može im se izdati i rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije te o drugim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, pripadnici Granične policije ili sanitarni inspektori daju im sanitarni upitnik koji trebaju popuniti, a odnosi se na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme boravka u BiH te kontakt telefon.

(Vijesti.ba / Avaz)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer manjeg bh. eniteta razgovarali su danas o koronavirusu s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Na sastanak u Hotel Park u Doboj stigli su ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, predstavnici Brčko distrikta te premijeri entiteta Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić i šef Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić.

Nakon sastanka obratio se Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekavši kako su mjere koje su se dosad donosile, i dalje na snazi, ali će biti njihovih nadopunjavanja.

"Ono što smo zajednički konstatovali jest da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv koronavirusa koji prijeti da ugrozi zdravlje građana BiH, ali isto tako i ukupan privredni život u BiH", istakao je Tegeltija, dodajući kako su institucije na različitim nivoima u BiH odreagovale blagovremeno, tako da se, kako je rekao, epidemija koronavirusa u našoj zemlji nalazi pod kontrolom.

Na sastanku su donesene dvije odluke.

"Na prijedlog dva ministarstva zdravlja i Vlade RS-a, donesena je odluka da svi građani BiH, koji dolaze iz inostranstva, idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu 16. marta u 6.00 sati", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, navodeći kako se većina građana pridržava onoga što institucije nalažu, ali postoji određeni broj koji to ne radi.

Također, BiH će redukovati broj graničnih prijelaza na kojima će se odvijati prolaz roba i građana kako bi se pojačala kontrola, ali i obezbijedilo prisustvo sanitarih inspektora na graničnim prijelazima 24 sata.

"Druga odluka je uspostavljanje dva štaba koja će svakodnevno razmatrati situaciju i predlagati nadležnim institucijama ono što je potrebno za donošenje svakodnevnih mjera. Jedan štab će se baviti zdravstvenim aspektom. Drugi štab će tražiti rješenja kako bi se posljedice koronavirusa smanjile na ukupnu privrednu aktivnost u BiH", zaključio je Tegeltija.

Kontrolu na graničnim prijelazima, odnosno rješenje za izolaciju izdavat će sanitarni inspektori koji se nalaze na graničnim prijelazima.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je istakao kako i na Sarajevskom i na Tuzlanskom aerodromu postoji kontrola putnika s termalnim kamerama koje filtriraju svakog putnika koji slijeće u BiH.

U BiH je dosad zaraženo 18 osoba, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta, zbog širenja koronavirusa, proglasila pandemiju.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» UBIJENI SU DOK SU SE IGRALI
26. June 2020 13:47
» MIRALEM PJANIĆ U BARCELONI
25. June 2020 14:12