Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
DŽAFEROVIĆ U IME PREDSJEDNIŠTVA BIH UPUTIO PISMO KOORDINACIONIM TIJELU BIH I MEDIJIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 21. March 2020. 13:03:15


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, u ime Predsjedništva BiH, uputio pismo Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje i medijima

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, vlada i kriznih štabova na svim nivoima vlasti, da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svim bitnim informacijama u vezi sa pandemijom korona virusa (COVID -19) i mjerama koje se poduzimaju na njenom sprječavanju.

Redovno informiranje javnosti je od posebnog značaja, ali je pri tome nužno poduzeti sve mjere kako bi rad svih zvaničnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio siguran.

Stoga je u novonastaloj situaciji potrebno poduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti uposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata sa drugim osobama spadaju u rizične grupe građana.

Od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje tražimo da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti navedene neophodne mjere koje je potrebno poduzeti.

To se prije svega odnosi na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum, korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala itd.

Od svih medijskih kuća u Bosni i Hercegovini tražimo da izvještavaju istinito, objektivno i odgovorno, kako bi se spriječio senzacionalizam ili širenje lažnih vijesti, što može dovesti do panike. Pozivamo sve medijske kuće da svoj rad prilagode novonastaloj situaciji, te da međusobno i uz pomoć novinarskih udruženja, koordiniraju svoj rad. To se naročito odnosi na slanje minimalnog broja novinara i snimatelja na konferencije za medije i razmjenu snimljenog materijala.

U cilju zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja korona virusa, pozivamo sve nadležne institucije da poduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama.

Građane Bosne i Hercegovine još jednom pozivamo da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih štabova i drugih nadležnih institucija, te da prilikom informiranja koriste isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: