Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. DURAK: ZAŠTITIMO KOLEGE U MANJIM MJESTIMA KOJI RADE U URGENTNOJ MEDICINI
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 23. March 2020. 23:03:33
- Ne želim da nas neko sažalijeva, mi radimo posao koji volimo, samo molimo adekvatnu opremu da bismo bili sigurni, i kako ne bismo ugrozili ni sebe niti svoje porodice, govori dr. DurakUdruženje urgenologa Federacije Bosne i Hercegovine oglasilo se povodom sve teže situacije koja je nastala širenjem infekcije koronavirusom/Covid-19, upozoravajući nadležne da oni koji se nalaze 'na prvim linijama' još nemaju svu opremu, ali i pored toga ne prekidaju svoj posao.

Ističući da mnogi doktori, zbog kontakata sa potencijalno zaraženim, odlaze u izolaciju, i da ih je zbog toga u nekim sredinama sve manje iz ovog udruženja apeluju:

- Molimo vas da nam nabavite opremu po preporukama, jer u suprotnom nas neće imati ko liječiti, kažu ljekari koji rade u urgentnim centrima i službama Hitne pomoći Federacije BiH.

- Sarajevo je još u najboljoj situaciji, i mi smo, koliko- toliko obezbijeđeni. Direktori svih zdravstvenih ustanova u Kantonu se trude, onoliko koliko mogu, da pomognu, (uključili su se i sindikati), isto je i sa drugim većim gradovima, ali su problem mala mjesta, kaže nam dr Behka Durak, specijalista urgentne medicine, zaposlena u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'.

- Kolege u manjim mjestima koje rade u urgentnoj medicini su u veoma nezavidnoj situaciji. Oni imaju jako malo opreme, zaboravljeni su, i, naravno da se ljudi boje, što je prirodno, kaže dr. Durak, naglašavajući da postoje male područne ambulante, poput onih u Srednjem, Tarčinu, gdje rade ljekari koji su prva stanica u kontaktu sa potencijalno zaraženim pacijentima.

- Mi smo stoga uputili ovaj apel, u nadi da će vlast čuti, i da će nabaviti odgovarajuću opremu, i u količini koja je potrebna. Jer, ne zove se ta oprema tek tako jednokratna. Ne može doktor cijeli dan biti u njoj, ističe dr. Durak.

- Nažalost, većina ljekara koristi jednu te istu opremu 24 sata, tvrdi dr. Durak, napominjući da ta oprema štiti samo 4-6 sati.

- Ne želim da nas neko sažalijeva, mi radimo posao koji volimo, samo molimo adekvatnu opremu, da bismo mogli biti koliko-toliko sigurni i kako ne bismo ugrozili ni sebe niti svoje porodice, govori dr. Durak.Ostali prilozi:
» BRIGADNA GENERALICA PAMELA L. MCGAHA NA ČELU NATO ŠTABA SARAJEVO
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2021 12:20
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
» KURTI: ‘BOSNIZACIJE’ KOSOVA NEĆE BITI
Danas.rs | 05. December 2021 16:23
» "MINI-GENOCID ILI LIGHT-GENOCID" U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 04. December 2021 12:58
» SAD: U PORTLANDU OBILJEžEN DAN DRžAVNOSTI BIH
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2021 12:44
Ostali prilozi istog autora: