Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SOGFBiH
SOGFBIH: TRAŽIMO UPUTE I POJAŠNJENJA KOJE SE ODNOSE NA RAD ZAPOSLENIKA U OPĆINAMA I GRADOVIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 28. March 2020. 00:03:14


SARAJEVO, 27. mart/ožujak – Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, i u ovom izrazito kriznom periodu, u punom je kapacitetu na usluzi svojim članicama i posvećen prevenciji i suzbijanju daljeg širenja koronavirusa (COVID - 19) u našoj zemlji.

U stalnoj smo komunikaciji s našim članicama i redovno pratimo mjere koje uvode općine i gradovi na prevenciji i suzbijanju koronavirusa, te nastojimo objediniti sve najbolje primjere i prakse s lokalne razine a i te informacije uredno razmijeniti među našim članicama.

Općine i gradovi, kao razina vlasti koja je najbliži građanima, preuzeo je značajan dio obaveza koje se odnose na prevenciju i suzbijanje koronavirusa.

Mjere koje provode po nalogu Federalnog stožera/štaba civilne zaštite i kantonalnih stožera/štabova, kao i dodatne mjere koje poduzimaju predstavljaju značajno financijsko opterećenje za jedinice lokalne samouprave radi čega im je potrebna dodatna pomoć viših razina vlasti.

Stoga apeliramo prema Vijeću ministara i Vladi Federacije BiH da pruže financijsku i materijalnu pomoć lokalnim zajednicama kako bi mogli adekvatno i primjereno djelovati u skladu sa zahtjevima.
Također, Savez pravovremeno reagira na osnovu inicijativa članica, a najaktualniji je zahtjev koji smo uputili nadležnim ministarstvima u FBiH kojim tražimo upute i pojašnjenje koje se odnosi na rad zaposlenika općinskih/gradskih organa uprave u novonastalim izvanrednim okolnostima vezanim za proglašenje stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije BiH.


Na lokalnom nivou formirani su općinski/gradski krizni stožeri/štabovi koji svaki dan izvještavaju svoje građane o poduzetim aktivnostima i preporukama putem svojih web stranica, društvenih mreža, tv i radio kanala i na druge načine, a sve kako bi informacije u realnom vremenu došle do svih građana.
Izdvajaju se sredstva za pomoć ugroženim građanima, osiguravaju se prehrambeno higijenski paketi. Neke općine/gradovi izdvajaju sredstva i za proljetnu sjetvu. Također se uspostavljaju izolatoriji za slučaj širenja epidemije koronavirusom. Osigurava se medicinska oprema zdravstvenim radnicima.
Sačinjeni su telefonski imenici najvažnijih kontakt telefona na web stranicama općina i gradova, kako bi građanima bili na usluzi ukoliko imaju zahtjeva ili im je potrebna pomoć. Uključena su i komunalna poduzeća za pojačano čišćenje javnih površina. I još mnoge druge preventivne mjere koje će spriječiti širenje COVID – 19 i pomoći građanima u ovom teškom periodu.

Savez općina i gradova FBiH, također daje punu podršku vlastima koje u ovoj složenoj situaciji donose važne odluke za naše građane i našu ekonomiju, piše u saopćenju SOGFBiH.Ostali prilozi:
» INSTRUKCIJA O KLANJANJU BAJRAM-NAMAZA
MINA | 22. May 2020 01:49
Ostali prilozi istog autora: