Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Studenti su se sretno vratili u Domovinu, ističe generalni konzul Began Muhić
GENERALNI KONZULAT BIH U STUTTGARTU USPJEŠNO OKONČAO EVAKUACIJU 69 STUDENATA
Autor: B.net
Objavljeno: 03. April 2020. 14:04:21


Šezdeset devet bh. studenata tuzlanskog Univerziteta, koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, u ranim jutarnjim satima je stiglo u svoju Domovinu i grad Tuzlu. Dužnosnici GK BiH u Stutgarttu, dan ranije, ispratili su studente svojim kućama čime su okončali višednevne aktivnosti oko organizovanja evakuacije studenata koji su zatražili konzularnu zaštitu i pomoć.Bh. studenti su se zbog novonastale sitacije izazvane pandemijom Korona virusa zadesili u teškoj situaciji jer su istekom privremenog radnog ugovora ostali bez materijalnog i stambenog zbrinjavanja, a zbog prekida saobraćanja javnog prijevoza bili su spriječeni vratiti se svojim kućama.- „Zahvaljujući aktivnostima Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu uspjeli smo evakuisati studente koji su bili na privremenom radu u Njemačkoj, a koji su zbog novonastale situacije bili u nemogućnosti da se vrate svojim kućama. Evakuacija je zahtijevala koordinisanu akciju Generalnog konzulata u Stuttgartu, Kriznog štaba MVP-a BiH, Asocijacije studenata, naših ambasada u Berlinu, Beču, Ljubljani i Zagrebu te Kriznog štaba i Civilne zaštite TK-a“, rekao je bh. generalni konzul Began Muhić, koji ne krije zadovoljstvo da su se studenti vratili svojim porodicama u Domovini:

- „Veoma sam zadovoljan što su se naši studenti sretno vratili u Domovinu, nadamo se da će se nakon isteka vremena karantina zdravi vratiti svojim kućama i svojim redovnim studentskim obavezama“, naglasio je Began Muhić, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Stuttgartu.

Krizni štab i Civilna zaštita TK odlučila je da će studenti biti smješteni u hotel Tuzla, u kojem će boraviti u preventivnoj karantini 14 dana, nakon čega će biti pušteni svojim kućama.
Ostali prilozi:
» INSTRUKCIJA O KLANJANJU BAJRAM-NAMAZA
MINA | 22. May 2020 01:49
Ostali prilozi istog autora: