Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IZETBEGOVIĆ: ARMIJA RBIH JE BILA NAJVAŽNIJI GARANT OPSTANKA NARODA I DRŽAVE
Autor: Fena
Objavljeno: 15. April 2020. 02:04:30


Desilo se po ko zna koji put u historiji da je manje brojna i slabije opremljena vojska, koja se borila za ispravne ciljeve, nadjačala nadmoćne vojne snage - kaže Izetbegović.

Od početka agresije, pa sve do dejtonskog mira, Armija Republike BiH je bila najvažniji garant opstanka naroda i države, poručio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u povodu sutrašnjeg navršavanja 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, da nije bilo 220.000 odlučnih boraca u redovima Armije i MUP-a RBiH koji su disciplinovano izvršavali odluke Predsjedništva RBiH, danas zasigurno ne bi bilo Bosne i Hercegovine.

- Otpor je pružen daleko nadmoćnijem neprijatelju, a u zadnjoj godini rata, kada je snaga i opremljenost Armije porasla, odbrambeni rat je prerastao u oslobodilački. Desilo se po ko zna koji put u historiji da je manje brojna i slabije opremljena vojska, koja se borila za ispravne ciljeve, nadjačala nadmoćne vojne snage, - kaže Izetbegović.

Ocijenio je da su ispravan cilj i časan način ratovanja odredili duh Armije RBiH, "te učinili da nakon svega možemo da se samo ponosimo na nju i njene borce".

- Sjetimo se sa posebnim pijetetom i ponosom šehida i poginulih boraca Armije RBiH, najbolje generacije sinova i kćeri koje je Bosna i Hercegovina ikada dala. Njihova spremnost da daju svoje živote braneći zemlju u kojoj su rođeni, trajno nas obavezuje da nastavimo njihovim putem. Proučimo fatihu, ili na drugi način odajmo počast svima onima koji više nisu s nama. Sjećajmo ih se zauvijek i učimo nove generacije o časnoj i slavnoj borbi Armije RBiH - poručio je Izetbegović, saopćeno je iz SDA.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: