Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VOGOŠĆA: OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA AKCIJE „PRETIS“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. April 2020. 01:04:25
Polaganje cvjeća na Spomen oblježju na Teretnoj kapiji Pretisa


Zbog provođnja mjera vezanih za suzbijanje pandemije Koronavirusa, umjesto manifestacije koja se svake godine organizovala u Vogošći u povodu oblježavanja godišnjice Akcije „Pretis“, danas su delegacije Općine Vogoća i Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice, položile cvijeće na Spomen obilježju na glavnoj kapiji „Pretisa“ gdje su poginuli: Brigadni general Armije RBiH Safet Hadžić, heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i njegovi saborci Sead Velić i Nermin Zeljković i na Spomen obilježju na teretnoj kapiji „Pretisa“ gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić, te tako odali počast svojim poginulim saborcima. Time su od zaborava otrgli sjećanje na akciju u okviru koje su, u noći 17. na 18. april 1992.godine, iz kruga ove tvornice, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH nastalih od Patriotske lige, Zelenih beretki i drugih patriota, u veoma dobro organizovanoj akciji, izvršili izuzimanje viš od 1.100 protiv oklopnih raketa i minobacačkih granata koje su se kasnije pokazale presudnim za odbranu Sarajeva i same Bosne i Hercegovine.

O značaju ove akcije prisunima su govorili Taib Delalić, pomoćnik za boračko-invalidsku zaštitu Općine Novi Grad i Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća. Istakli su potrbu vakvih okupljanja kako se nebi zaboravilo herojstvo žrtva onih koji su u temelje slobodne i nezvisne Bosne i Hercegovin utkali svoje žvote.

Polaganje cvijeća organizovalo je Udruženje branilaca/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća.


Plaganja cvijeća na Spomen obilježju na Teretnoj kapiji „Pretisa“Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
06. July 2020 18:23
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36