Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OBILJEŽENO 28 GODINA OD ZLOČINA NAD BOŠNJAČKIM CIVILIMA U SREBRENICI
Autor: AA
Objavljeno: 08. May 2020. 16:05:44
Obilježili smo 28. godišnjicu stradanja Bošnjaka. Radi se o ljudima koji su ostali u gradu i vjerovali da im se neće ništa desiti. Desilo se suprotno, kazao je zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija FejzićU Srebrenici su danas, obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i opštine Srebrenica obilježili 28. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića, u "centru Srebrenice su prije 28 godina pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica zapalili desetine kuća." U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

"Na način kako nam dozvoljavaju prilike, mi smo oblilježili ovaj datum. Obilježili smo 28. godišnjicu stradanja Bošnjaka. Radi se o ljudima koji su ostali u gradu i vjerovali da im se neće ništa desiti. Desilo se suprotno, neki od njih su zapaljeni u svojim domovima. Žrtve koje su ubijene 8. maja bili su civili, uglavnom starije osobe", kazao je Fejzić.

Zbog pandemije koronavirusa i uvedenih mjera, današnje obilježavanje je proteklo simbolično, tek nekoliko osoba je prisustvovalo.

"Na simboličan način smo obilježili godišnjicu zločina, s porukom da žrtve ne smiju biti zaboravljene. Nažalost, nismo mogli da se okupimo u većem broju, pa ni članovi porodica nisu mogli doći. Mi, koji smo preživjeli, ali i generacije koje dolaze, ne smiju zaboraviti. Današnjem obilježavanju je prisustvovalo desetak osoba. Mali broj osoba je ovim ljudima klanjao i obavio dženazu te 1992. godine. Sve to ima svoju simboliku, žrtve ne smiju biti zaboravljene, a zločinci trebaju biti kažnjeni", rekao je Fejzić.

Obilježavanju godišnjice ovog zločina prisustvovala je i Fadila Efendić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

"Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, žrtve ne smijemo zaboraviti. Na današnji dan 1992. godine u Srebrenici su ljudi živi zapaljeni u svojim kućama. To se ne smije zaboraviti", rekla je Efendić.Ostali prilozi:
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: