Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DAN EVROPE U MOSTARU: FAŠIZAM ĆEMO PONOVO POBIJEDITI U MOSTARU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. May 2020. 17:05:33


Pobjeda nad fašizmom svakog 9. maja svečano se obilježava i u Mostaru. Ove godine odlučeno je da se trijumf nad fašitima duž cijelog starog kontinenta skromno obilježi dan ranije, dakle danas (8. maja).

Razlog je pandemija koronavirusa zbog koje je zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu. Na Partizanskom groblju danas se tako okupilo nekoliko desetina antifašista, a delegacije su na najznačajnijem antifašističkom spomeniku u Hercegovini položile cvijeće i odali poštu palim žrtvama fašizma. Majski dani su, kako reče predsjednik UABNOR-a BiH, za antifašiste slavni dani, a 9. maj veliki je događaj.

- Evropa se na današnji dan opredijelila za put antifašizma. Nažalost, i ove godine teškog srca se mora konstatovatu da nismo zadovoljni jer oko nas još uvijek buja neofašizam i to je više nego očigledno, rekao je Đulić.

Najavio je obilježavanje na sličan način i sutra u Jablanici. U ovom gradiću ujedno će se obilježiti i 77 godina od slavne Bitke za ranjenike koju su vodili i dobili partizanski odredi ratne 1943. godine. Dok su na snazi mjere i preporuke kriznih štabova, UABNOR i srodna udruženja i organizacije će, kako reče, putem društvenih mreža biti prisutni u javnom prostoru.

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija konstaovala je kako u Bosni i Hercegovini i generalno u svijetu, još uvijek postoji mnogo oblika i formi fašizma, te da se on javlja ponovo, bez obzira što se smatra da je četrdesetih pobijeđen.

- Mostar prije svega, ali ni ostatak zemlje nisu pošteđeni fašističkih ideja i nastojanja. Ovo je simbolično obilježavanje pobjede, iako nam danas više nego ikada treba da ujedinimo snage jer je neprijatelj mnogo jak. I u Mostaru ga ponovo moramo poraziti. Nadam se da ćemo to na neki način i uraditi na izborima koji će se desiti vrlo brzo, izjavila je Baralija.

Podsjećamo, na današnji dan prije dvije godine svečano je otvoreno potpuno obnovljeno Partizansko groblje, koje je kasnije nemarom gradskih struktura ponovo pod smećem i rastinjem.Ostali prilozi:
» DRAGO MI JE šTO SI USTALA DA BRANIŠ ČAST I UGLED SVOGA OCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 21:44
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
Ostali prilozi istog autora: