Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NEKOLIKO REFLEKSIVNIH PITANJA O MISI ZA BLEIBURG U SARAJEVU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 13. May 2020. 15:05:27


DR. MUSTAFA CERIĆ: Hoće li Hrvatski narodni sabor (HNS) opet poručiti da je protivljenje toj paradi u Sarajevu jednoumlje i napad na cijeli hrvatski narod? Ili će to Sarajevo mirno posmatrati, kao da se događa na Marsu, kako ustaški odredi paradiraju i prolaze pored jevrejskih hramova kao da se ništa nije desilo? Poslije njih mogu doći i Dražini četnici koji se inače okupljaju u Višegradu. Jer se to nas ne tiče. Njima njihova, a nama naša vjera!
Prvo; da li oni znaju da će na sljedećoj misi kad prođe pandemija i kad se ljudi budu mogli okupljati doći u Sarajevo isti oni likovi koji su se okupljali u Bleiburgu pod ustaškim znakovljem? Šta će onda reći ako se bosanska policija usprotivi tim likovima u ustaškim uniformama? Hoće li Hrvatski narodni sabor (HNS) opet poručiti da je protivljenje toj paradi u Sarajevu jednoumlje i napad na cijeli hrvatski narod? Ili će to Sarajevo mirno posmatrati, kao da se događa na Marsu, kako ustaški odredi paradiraju i prolaze pored jevrejskih hramova kao da se ništa nije desilo? Poslije njih mogu doći i Dražini četnici koji se inače okupljaju u Višegradu. Jer se to nas ne tiče. Njima njihova, a nama naša vjera! Njima njihova katedrala, a nama naša džamija! Njima njihovo znakovlje, a nama naše! Njima njihove kokarde, a nama naši fesovi! Njima njihovo Sarajevo, a nama naše!

Drugo; neka održe pomen Čiči kojeg je sud u Beogradu zvanično rehabilitirao, označio ga žrtvom nepravičnog suđenja i vratio mu sva građanska prava. Hoće li i tada naši visoki predstavnici ovi ili oni reći da je pomen Draži u pravoslavnoj crkvi čisto crkvena stvar a da se Srbiji trebamo obratiti ako imamo pitanja? Šta će biti sljedeće? Da li bi se sveta misa Draži mogla održati u Hrvatskoj koja je zemlja EU? I obratno, da li bi se sveta misa za Bleiburg mogla održati u Beogradu? Da li bi ijednima od njih palo na pamet da onim drugima to urade? Da li smo onda mi ludi i nedemokratični ako nam smetaju takva okupljanja? Gdje se nalazi Sarajevska katedrala, na Marsu ili u Sarajevu? Da li se može zamisliti da Sarajevska katedrala i održavanje svete mise u njoj za Bleiburg nema nikakve veze sa Sarajevom?

Treće; šta ćemo kad bradonje sa kokardama izađu iz crkve i krenu Ferhadijom do Stare pravoslavne crkve? Sjeća li se neko "Srpskog svata"? Ili će ministar sigurnosti morat postaviti kordon policije oko njih kao i oko bleibuškog voda od ustaša kako se ne bi desio incident? A šta ako se ipak desi? I tako svake godine. Može li nam Njemačka biti primjer kako je regulisala te stvari pa služi kao uzor cijelom svijetu? Ili smo mi u Sarajevu u svemu posebni pa i po merhametu i toleranciji prema reviziji povijesti i obnovi fašizma?

Četvrto; ako je održavanje svete mise za Bleiburg u Sarajevskoj katedrali stvar slobode i autonomnosti katoličke crkve što nema nikakve veze sa Sarajevom, onda to isto važi i za katoličku crkvu u Njemačkoj da može održati svetu misu za Drezden? U Drezdenu su američko-britanski zračni udari sa 722 teških bombi ubili 25.000 do 27.000 hiljada ljudi, među kojima je bilo i nevinih žrtava? Zašto bi Bleiburg bio drugačiji od Drezdena, odnosno Drezden od Bleiburga? Različit je zato što su se njemački biskupi izliječili od njemačkog fašizma i lijep su primjer drugima u svijetu, dok ovdje na našim prostorima neki još uvjek odbijaju terapiju za izlječenje od te opake bolesti. Naprotiv, oni tu bolest ne samo da ne liječe, već je održavaju živom i uvećavaju je svojim životom. Ta bolest je prenosina od osobe do osobe kao i Koronavirus. Još uvjek nije pronađena prava vakcina za tu infektivnu bolest i zato se ona iznova vraća u Sarajevo, koje je nemoćno da joj se na adekvatan način suprostavi. Ustvari, Hrvatska tu bolest prenosi u Bosnu, Sarajevo, kao svoj otpad, kao što to inače radi sa svojim drugim otpadima - prebacuje ih u Bosnu. Bosna je tu nemoćna, jer je pritisnuta uza zid.

Peto; imate li, dragi moji, volje i snage da o ovome razmislite?
Sjetite se da oni koje su zmije ujedale boje se i guštera!

Allahu Milostivi, podari nam hrabrost i mudrost da se suprostavimo svakom zlu! Amin!Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53