Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BANA: MISA ZA USTAŠKE ZLOČINCE I FAŠISTE JE CIVILIZACIJSKA SRAMOTA KATOLIČKE CRKVE KOJA JE POD PRITISKOM POLITIČKOG VRHA HRVATSKE I GRUDA
Autor: B.net
Objavljeno: 16. May 2020. 01:05:32


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija žestoko osuđuje obilježavanje sedamdesetpete obljetnice Bleiburga i tim povodom održavanje mise u Katedrali u Sarajevu najavljene od strane Katoličke crkve za subotu, 16.maja 2020.godine. Svaki antifašistički orjentisan čovjek osjeća stid zbog relativiziranja ustaških zločina i NDH u periodu Drugog svjetskog rata i to baš da čini jedna vjerska institucija pod pritiskom političkog državnog vrha Hrvatske, Sabora i Gruda, što dovodi u pitanju autonomnost Katoličke crkve jer je pristala na održavanje političke mise.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) je posebno rezignirana činjenicom da se misa održava u Katedrali u Sarajevu, gradu koji je najveći simbol antifašizma. Gradu u kojem je NDH režim pobio preko 10.000 građana Sarajeva. Dok je zločinac - ustaški pukovnik Vjekoslav Maks Luburić u periodu od 18.marta do 4. aprila 1945., u ime ustaško-nacističkog režima NDH, provodio najokrutniji teror nad građanima Sarajeva. Pod njegovom komandom ustaški zločinci samo u jednom danu, 28. marta 1945. na Marijin Dvoru objesili su 55 građana Sarajeva. Katolička crkva nije se sjetila da osudi zločine ustaškog režima NDH i za njih održi misu u sarajevskoj Katedrali. Ali zato će sada održati misu za ubijene ustaške zlikovce u Bleiburgu koji su bježali od odgovornosti za počinjene ratne zločine nad nevinim civilima i sa opljačkanim blagom. Misu će održati u srcu grada Sarajeva koji je preživio najdužu opsadu u historiji ratovanja (1992 – 95), na kojem je iz agresorskih srpsko-crnogorskih položaja ispaljeno 360.000 granata, dok samo u jednom danu ispaljeno je 3700 granata, ubijeno je preko više od 14000 građana, od toga broja 1601 dijete.

BANA nije iznenađena pokušajem podmetanja kukavičjeg jajeta od strane Hrvata, odnosno Sabora Hrvatske, Hrvatskog narodnog sabora i Katoličke crkve, i to baš Sarajevu, gradu heroju koji u svijetu nosi epitet Europskog Jerusalema. Naravno, ovo je podmetanje velikonacionalističke hrvatske politike državi BiH i Bošnjacima nad kojima je počinjen genocid u Drugom svjetskom ratu i posljednoj trodržavnoj agresiji. Ali ništa nas ne smije iznenaditi od strane Tuđmanovih i Bobanovih Hrvata koji baštine ustaštvo i nacističko-fašističku ideologiju. Nama je potpuno jasno da sada u povodu 75 godina od pobjede nad fašizmom, da pokušavaju fašističko naslijeđe NDH prebace u BiH, koja sa Bleiburgom i NDH nema ništa zajedničko, osim bola za žrtvama Pavelićeve i Laburićeve NDH vladavine u Sarajevu.Jasno je da Katolička crkva u BiH ima autonomnost u obavljanju sekramenata katoličanstva, potpunu slobodu ispovjedanja svojih obreda, ali isto tako trebaju znati da sloboda čovjeka ide do granice gdje počinje pravo i sloboda drugog čovjeka. Služiti misu za žrtve Bleiburga, najzad ratne zločince, je udar na slobodu i emocije žrtava ustaškog zločina, kao i vrijeđanje antifašističkih tekovina BiH.

Za koga i za čiju dušu će se moliti kardinal Puljić i njegovo stado, neka bude individualno pravo, ali institucionalizirati molitvu za fašiste je civilizacijska sramota. Mada ovo nije prvi puta da se Katolička crkva poistovjeti sa zločincima, sama podrška ratnom zločincu Dariju Kordiću, kao i hrvatskoj šestorki na čelu sa ratnim zločincem Jadrankom Prlićem, koji su presuđeni u Haagu za UZP gdje i Hrvatska snosi veliku odgovornost, pokazatelj je stavova crkve spram zločinaca i počinjenih zločina.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija smatra da sloboda ispoljavanja vjere mora imati granicu, posebno kad su u pitanju antifašistički stavovi. Ako već žele da se mole za žrtve Bleiburga, neka to rade izvan BiH, tamo gdje je korijen ustaštva i fašizma, a neka BiH oslobode ovakvih blasfemičnih događaja. Jer, BiH je jasno pokazala antifašističko opredjeljenje 1941 – 45, ali i 1992 - 95. godine kada je pružila otpor višedržavnoj agresiji.

Onima koji žele otpor prema održavanju mise za Bleiburg žele prikazati kao ugroženost Hrvata u BiH, treba biti jasno da je Katedrala sastavni dio duhovnog života Sarajeva, da je katoličanstvo jedna od religija koja čini multireligioznost BiH, da nikad zvona Katedrle nisu smetala Sarajevu, ali veličanje zločinaca nije duh Sarajeva i BiH, a da li je novi duh katoličanstva, ostaje da se vidi, piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: