Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MINISTRICA TURKOVIĆ UčESTVOVALA NA VIDEOKONFERENCIJI MINISTARA VANJSKIH POSLOVA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA I VISOKIH ZVANIČNIKA EU
Autor: B.net
Objavljeno: 19. May 2020. 17:05:00
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika EU iz pojedinih zemalja članica:Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas je učestvovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Olivérom Várhelyijem, te brojnim ministrima vanjskih poslova iz pojedinih zemalja članica Evropske unije.

U fokusu konferencije bili su mjere oporavka i daljeg suzbijanja širenja pandemije COVID-19, prospekti jačanja regionalne saradnje i EU integracijskih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana u post-COVID-19 periodu, u kontekstu zaključaka i deklaracije usvojenih na nedavno okončanom Samitu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem EU.

Prepoznata je i potvrđena kontinuirana predanost Evropske unije u pogledu proširenja i pridruživanja, te daljem jačanju institucionalne saradnje sa Zapadnim Balkanom, primarno u oblastima koje se oslanjaju na razvijanje kapaciteta u transportu, trgovini i turizmu. Ponovljena je i naglašena predanost EU u izdvajanju planiranih sredstava EU za Zapadni Balkan i implementaciji projekata koji će ojačati politički, ekonomski i sigurnosni prioritet čitave regije. Cilj ove podrške su adresiranje trenutnih zdravstvenih i humanitarnih poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19, a također socijalni i ekonomski oporavak regije.

Ministrica Turković je naglasila značaj nastavka provedbe neophodnih reformi sa ciljem što bržeg uključenja naše zemlje u EU integracije, te neophodnost daljeg jačanja regionalne saradnje u svim oblastima od primarnog interesa za ekonomije svih zemalja Zapadnog Balkana i EU. Navela je da se Evropska unija još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja COVID-19, te iskazala uvjerenje da će Evropska unija podržati realizaciju brojnih regionalnih projekata što je prije moguće.Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: