Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Huškači na nemire
VELOKOSRPSKA OSOVINA ZLA VUČIĆ - IRENEJ: SRBIJA POMAGAĆE DODATNO SVIM SRPSKIM ORGANIZACIJAMA U CRNOJ GORII, OSIM POLITIČKIM
Autor: AA
Objavljeno: 20. May 2020. 14:05:55


Srbija će se boriti za prava svog naroda u Crnoj Gori demokratskim sredstvima i pomagaće dodatno svim srpskim organizacijama u toj zemlji, osim političkim, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Irinejem u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Suština je u tome da ćemo boriti za prava svog naroda, nenasilno, demokratskim sredstvima, pravnim putem, ali takođe nikome nećemo dozvoliti bilo kakvo provođenje nasilja nad pripadnicima našeg naroda i za to ćemo imati dovoljno političkog legitimiteta i političke snage da se izborimo", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije.

Vučić je naveo da je razumio brigu patrijarha Irineja koji je tražio snažniju reakciju Srbije na dešavanja u Crnoj Gori i stanje SPC u toj zemlji, na šta je Vučić odgovorio da su Srbiji ruke "prilično vezane, ali da će tako vezanih ruku dati sve od sebe da bude uz srpski narod u Crnoj Gori i da im pomogne".

"Mi ćemo se svim pravnim, demokratskim sredstvima boriti da ukažemo međunarodnoj javnosti šta se zbiva, a to je da neko pokušava da stvori novu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori", dodao je Vučić.

Kako je naveo, obaveza Srbije je da radi poštujući Crnu Goru i njenu državnost i nezavisnost, ali insistiraće i na jedinstvu srpskog naroda u toj državi, te neće dozvoliti "kidanje tkiva srpskog naroda zato što je neko pomislio da Srbi mogu da se asimiliju".

On je najavio i dodatnu pomoć svim srpskim organizacijama u Crnoj Gori, osim onih političkih organizacija.

Predsjednik Srbije je ocijenio da se u Crnoj Gori politika miješa u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari.

"Mi ćemo samo biti uz svoj narod, a novih 'Oluja' i progona srpskog naroda na balkanskom prostoru neće biti", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da razumije stav Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, ali Srbija mora da bude nešto obazrivija, "jer ne želi da radi ono što su njoj radili".

Poglavar SPC patrijarh Irinej, takođe komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, ocijenio je stanje kao "nikad teže za SPC i srpski narod", te da je cilj da se "protjera srpski narod i da se tamo uništi i onemogući Srpska pravoslavna crkva".

"Mi poštujemo Crnu Goru kao državu, ja nisam nikad čuo da neko uperi lošu riječ protiv Crne Gore, ali nije prihvaćeno i postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori. Apelujem i sa bolom u duši pozivam (predsjednika Crne Gore Mila, op.a.) Đukanovića da razmisli o tome šta radi, jer ne čini dobro ni svojoj porodici, ni svom narodu, ni svojoj Crnoj Gori", kazao je patrijarh Irinej.

On je zamolio Đukanovića i da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori i Srpsku pravoslavnu crkvu.Ostali prilozi:
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: