Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Razvoj turizma u opštini Rožaje i očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa
NORVEŠKA ZA CRNU GORU – NORVEŠKA ZA ROŽAJE
Autor: B.net
Objavljeno: 20. May 2020. 15:05:53

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović


U toku ljeta u Rožajama će biti realizovan projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, kojim je predviđena izgradnja različitih sportskih i rekreativnih terena na Brezovačkom brdu, u park šumi koja se nalazi u predgrađu opštine Rožaje.

Opština Rožaje je inicijator ovog projekta i finansiraće 10 odsto ukupnog novčanog iznosa njegove realizacije.

Predsjednik Opštine Rahman Husović ukazao je na značaj ovog razvojnog programa koji će, kako je kazao, unaprijediti ekološki ambijent u gradu pod Hajlom i obogatiti njegovu turističku ponudu. “Uređenje parka na Brezovačkom brdu od neprocjenjivog je značaja i za građane Rožaja jer će im ponuditi jedinstveno opremljen kutak u kojem će moći da kvalitetno provode slobodno vrijeme”, dodao je predsjednik i zahvalio se Kraljevini Norveškoj koja ulaže novčana sredstva kao i svim nosiocima aktivnosti realizacije tog projekta.

Koordinator Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Armen Čekić poručio je da je ova aktivnost dio strategije lokalne samouprave da zaštiti životnu sredinu i istakne turističke potencijale opštine.


Armen Čekić, projektni menadžer Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)


Park će posjedovati moderne sadržaje koji će mamiti domaće i strane goste i uticati na podizanje nivoa ekološke svijesti građana.

“U narednih pet mjeseci izgradićemo Turističku kuću, teniski teren, vidikovac sa osmatračnicom za ptice, odbojkaški teren, pješako-biciklistički most i košarkaški teren s ciljem poboljšanja kvaliteta javne infrastrukture za turiste i građane. Projekat sprovodimo u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Rožaje kako bi se uticalo na povećanje broja turista i povećanje ekološke svijesti građana opštine Rožaje što će uticati da se smanji odlaganje otpada na zelenim površinama, jer su divlje deponije jedan od najvećih ekoloških problema u opštini Rožaje’’, – izjavila je menadžerka projekta Hajrija Kalač.

Nedžad Murić, direktor Turističke organizacije Rožaje ističe da je Brezovačko Brdo izvanredan šumski kompleks u neposrednoj blizini grada.

‘’Turistička organizacija Rožaje upravlja i gazduje park šumom Brezovačko brdo na period od 20 godina i ubuduće ćemo se još više angažovati na zaštiti lokaliteta kako bi sačuvali prirodu kroz realizaciju projekata iz oblasti turizma, sporta i rekreacije. Brezovačko brdo je područje od posebnog značaja za razvoj turizma u opštini Rožaje i zaštićeno je radi očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa kao i zaštite od dalje devastacije i uzurpacije šumskog zemljišta. Posebno mi je drago što će Turistička organizaija Rožaje dobiti svoju kuću na ulazu u parku, gdje će biti lociran jedan naš info punk i suvenirnica, te će i naši uposleni više vremena provoditi u prirodi, istakao je Murić.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora'' finansira Kraljevina Norveška sa ukupno 1,4 miliona eura za Crnu Goru, od čega je 250.000 eura izdvojeno za podršku socijalnoj inkluziji kroz unapređenje lokalne infrastrukture u 10 manje razvijenih opština u Crnoj Gori. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).
Ostali prilozi:
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
» DŽENADIN RADONČIĆ FLANTROP, HUMANIST I PONOS GUSINJA
Božidar Proročić | 01. August 2020 15:31
» BOSANSKA HIŽASLAVSKA PORUKA 1441/2020 ROĐENIM U POSLJENJOJ DECENIJI PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2020 16:48
» BESJEDA “HANUMA SA UNE”
Said Šteta | 15. July 2020 15:43
» ARHIV FEDERACIJE ODAO POČAST VELIKANIMA
Bošnjaci.Net | 01. July 2020 17:07
» DA LI JE KORONAVIRUS, NOVI NAČIN ETNIČKOG ČIŠĆENJA U SRBIJI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 30. June 2020 01:26
» AUSTRALIJA: DAN BIJELIH TRAKA IZ NAUČNOG UGLA
Fahir Zečević | 04. June 2020 15:45
» GENOCID U PRIJEDORU: ISTINA ĆE VJEČNO ŽIVJETI
Mensud Alićušić | 01. June 2020 15:51
» SJEĆANJE NA ŠEHIDA HASANA MURATAGIĆA IZ PEĆI
Sahit Kandić | 28. May 2020 15:26
Ostali prilozi istog autora: