Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Na negiranje genocida i rasplamsavanje šovinističke vatre, OHR da odgovori nametnjem zakona o zabrani negiranja genocida i holokausta
TAHIROVIĆ: RASPLAMSAVANJE ŠOVINISTIČKE VATRE, DA PONOVO UZMU ORUŽJE PROTIV KOMŠIJA I ZAVRŠE SVETI VELIKONACIONALISTIČKI CILJ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. May 2020. 18:05:19


Na vijest da je čikaška “Emerson škola”, navodno promjenila školski program o izučavanju srpskog genocida nad Bošnjacima u Bosni, kako su objavili velikosrpski mediji, mada od direktorice škole dolaze drugačije informacije, da je obavezno izučavanje holokasuta i genocida, uključujući i srpski genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. U pismu direktorica Samantha Ailaimo ističe žaljenje zbog plasiranja dezinformacija u medijima, što je dovelo do naknadnog stersa kod familija - preživjelih žrtava genocida. Direktorica ističe:

- Učenje o genocidu u svim školama je dio ‘KODA’ u “Ilinis Statu”, obavezni smo učiti o genocidu, uključujući i genocid u Bosni, naglasila je direktorica Ailaimo.

Ali pored takvog pisma, bosanske i bošnjačke institucije u Chicagu i Americi, neće stati sa svojim aktivnostima dok se ne uvjere šta navodno izmijenjeno i šta tačno piše u programu pomente škole, da li je stvarno neko nešto u školskom programu ispravljao. Ujedno, insistirat će se da u programu piše onako kako su presudili dva međunarodna suda i Tribunal u Haagu, u presudama protiv države Srbije, vojske i policije genocidne tvorevine, ali i presudama za genocid političkim i vojnim čelnicima osnivačima zločinačke paradržavne tvorevine RS, tj. - ratnim zločincima Karadžiću, Mladiću i brojnim drugim koji su u Haagu osuđeni na preko 1400 godina robije.

OHR da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta

Na vijest iz Chicaga Bošnjaci.Net su upitali Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida, da ispred organizacije na čijem je čelu prekomentariše ono što se moglo pričitati iz velikosrpskih medija, kao i bošnjačke reakcije koje su uslijedile:

- Upadljiva je sličnost dva narativa, onog o nevinim žrtvama Bleiburga i "haškim uznicima" s jedne i Srbiji kao "nevinoj žrtvi NATO agresije" i srpskom narodu u Bosni "koji se samo branio", s druge strane.
Velikodržavni koncepti na Balkanu trebaju takve mitove o nedužnoj žrtvi, a ne suočavanje sa prošlošću. Suočavanje sa stvarnim na činjenicama utvrđenim uzrocima stradanja, svog ili tuđeg, dovodi do pomirenja i prihvatanja odgovornosti. Mitovi o nevinim žrtvama smaknutim od ničim izazvanog bezobzirnog neprijatelja koji djeluje izvan prava i civilizacijskih normi rasplamsavaju šovinističku vatru u narodu kojim se rukovodi i kojeg se tako čini spremnim da ponovo uzme oružje u ruke protiv istih komšija i da konačno završi sveti velikonacionalistički cilj - ujedinjenje svih Srba / Hrvata u proširenoj državi u kojoj nema mjesta drugim etnicitetima niti vjerama. Osim u prihvatljivo neznatnom broju i sa pokojom bogomoljom koji treba da svjedoče o "multikulturalnosti" dva pobjednička fašistička programa, preživjela iz najcrnje tame II svjetskog rata. Iz tog razloga Njemačka ne slavi pripadnike SS Vaffena koji su poginuli bez suđenja i po kratkom postupku od ruku američkih vojnika. Niti žrtve Drezdena i ostalih gradova koji su preživjeli "tepih bombardovanje" tokom rata. Da iz groba ne bi kao vampir izišao duh nacizma noseći sa sobom ideju svih Nijemaca u jednoj arijevskoj državi i koju bi kao izrazito patogeni virus proširio Njemačkom. Zato smo upravu kad govorimo o potrebi da OHR nametne zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta, zaključio je Tahirović.



Ostali prilozi:
» PLANJAXOVO PERO: U TOKU KONKURS ZA NAJBOLJU PRIČU
Eset Muračević | 01. October 2020 16:25
» PRIJEDORČANIN EMIR RAMIĆ - ČUDO VELIKOG OTPORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. October 2020 14:01
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: