Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

BEĆIROVIĆ: HAPŠENJE FADILA NOVALIĆA POKAZALO JE SVE ANOMALIJE SISTEMA
Autor: NAP
Objavljeno: 30. May 2020. 03:05:13
ZIJAD BEĆIROVIĆ: Hapšenje Fadila Novalića pokazalo je sve anomalije sistema, u Bosni Hercegovini umjesto da se hapse kriminalci, hapse se oni koji to nisu. U svemu ovome ima i „prstiju“ pojedinih članova Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). U ovom trenutku je najvažnije da premijer Fadil Novalić ne poklekne pred tim političko-mafijaškim strukturama, koje su mu to sve režirale i da reaguju bosanskohercegovački građani, jer se sve dešava pred njihovim očima.


Da li je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića nagovještaj snažnije borbe protiv kriminala i korupcije u BiH, ili se radi o nečemu drugom? Na ovo pitanje za Patriju govori Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

“Mi smo hapšenje premijera Novalića najavili u analizi, koju smo objavili prije nekoliko dana i da će se i dalje producirati afere i napadi na njega da se iznudi njegova ostavka i da Jelka Miličević (HDZBiH) postane v.d. premijera, a Marinko Čavara (HDZBiH) i dalje predsjednik Federacije, koji blokira sve procese i da se tako zagospodari Federacijom BiH i opljačkaju preostali resursi. To je nagovještaj početka kraja jednog nakaradnog pravosudno - policijskog sistema i upravo je „dobro“ da su zadržali premijera Federacije BiH Novalića da se pokaže koliko je navedeni sistem ispolitiziran.

Po logici tog sistema onda je i cijela Federalna vlada odgovorna sa svim ministrima, koji su direktno učestvovali na tematskoj sjednici vlade kada se raspravljalo o nabavci opreme. Svi su ministri saučesnici u nabavci medicinske opreme u cijeloj Federaciji BiH, jer nisu donijeli hitne adekvatne zaključke kako i na koji način riješiti hitnost nabavke ne samo u ovom slučaju i cijela vlada bi trebala po logici Tužilaštva BiH i SIPA-e biti osumnjičena, privedena ili politički podnijeti ostavku. Očigledno, da se pokušava “na mišiće“ dokazati odgovornost premijera Novalića i ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu koju bi dva solidna i objektivna tužioca i istražitelja mogli riješiti za nekoliko dana, kao i sve afere u BiH”, kaže Bećirović.

Dodao je da se treba prisjetiti koliko dugo je Tužilaštvo BiH „molilo“ Milorada Dodika da se udostoji, da da izjavu u povodu nelegalnog referenduma kada je neposredno ugrozio ustavnopravni poredak, i kada su svi “odahnuli” kada se konačno pojavio u Tužilaštvu BiH i onda ga proglasili nevinim.

“Volio bih vidjeti, da neko pokuša oduzeti mobilni telefon Željki Cvijanović i da je zadrži u pritvoru. To ne bi mogao biti ni pokušaj, jer se nikada to neće ni desiti. Ovakav sistem nikome ne odgovara osim onim koji sa njim upravljaju i apsolutno gospodare , a to su Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH).

Hapšenje Fadila Novalića pokazalo je sve anomalije sistema, u Bosni Hercegovini umjesto da se hapse kriminalci, hapse se oni koji to nisu. U svemu ovome ima i „prstiju“ pojedinih članova Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). U ovom trenutku je najvažnije da premijer Fadil Novalić ne poklekne pred tim političko-mafijaškim strukturama, koje su mu to sve režirale i da reaguju bosanskohercegovački građani, jer se sve dešava pred njihovim očima. Postavlja se neizbježno pitanje, ako glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić izbjegava, da uhapsi ključne nosioce kriminala i korupcije, nameće se pitanje kako uhapsiti glavnu tužiteljicu. Tada bi BiH imala barem tračak nade da započne istinsku borbu protiv kriminala i korupcije. Izvještaj Reinharda Priebea za Sjevernu Makedoniju otvorio je mogućnost procesuiranja sudija i tužilaca i sa tim se konačno mora započeti u BiH”, dodao je Bećirović.Ostali prilozi:
» POSLJEDNJI POZDRAV GENERALU DIVJAKU
B.net | 10. April 2021 14:36
» RAMAZANSKI PAKETIĆI ZA DJECU U SREBRENICI I BRATUNCU
Anadolu Agency (AA) | 09. April 2021 14:07
» KRIVOKAPIĆU, NEMOJTE DA PRIJETITE SA POZICIJE MOĆI
Bošnjaci.Net | 08. April 2021 15:45
» BENJAMINA KARIĆ IZABRANA ZA GRADONAČELNICU SARAJEVA
Anadolu Agency (AA) | 08. April 2021 12:54
» SUADA ZORONJIĆ: GLASAT ĆU ZA SMJENU LEPOSAVIĆA!
Bošnjaci.Net | 07. April 2021 12:58
» NOVI PAZAR: POČELA HUMANITARNA AKCIJA SANDŽAK ZA BOSNU
Anadolu Agency (AA) | 06. April 2021 17:53
Ostali prilozi istog autora: