Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Sistemom u vrijeme pandemije: Zahvalnost hirurgu dr. Samiru Čustoviću i osoblju državne bolnice “Abdulah Nakaš”
MOJE ISKUSTVO SA ZDRASTVENIM
Procitaj komentar

Autor: Harun Hodžić
Objavljeno: 03. June 2020. 13:06:21

HARUN HODŽIĆ: Obukao sam bolničku pidžamu i otišao u sobu, legao na krevet prvi put od ranjavanja ‘92.g. Sve mi izgleda nestvarno, ko će me operisati, koga pozvati da šta urgiram… To su nažalost pitanja, i mnoga druga, sa kojima se susrećemo svaki dan, jer smo izgradili u glavama sistem vrijednosti korupcije.
Neću nikog i nikom se neću javiti hoću da vjerujem da je ovaj sistem isti za sve, hoću da vjerujem da ovako primaju i onog običnog seljaka kojeg muka natjera i nema važnih prijatelja kome se može obratiti… I nisam se pokajao.


Allah dž. š. određuje kad će ko od nas biti zdrav, bolestan, veseo ili tužan. Tako je i samnom cio Ramazan proveo sam u punom zdravlju a i ibadetu, iako se nije išlo u džamiju u kući sa sinom smo redovno klanjali u džematu skoro sve namaze. Uoči Bajrama osjetio sam prve probleme u predjelu želuca i stomaka, pomislio sam da sam se otrovao hranom i nekako dočekao Bajram namaz. U džamiji mi je bilo hladno a znoj je kipio niz lice. Otišao sam i na bajramski ručak mahsus za mene spremljen, ali nisam mogao ni dva tri zalogaja, bol u donjem dijelu stomaka postojala je sve izraženija. Prenoćio sam sa groznicom i temperaturom i drugi dan Bajrama, u ponedjeljak, krenuo sa sinom Ademom do ljekara.

Prvo smo došli pred hitnu. Pred onim trijažnim kontejnerom dvoje radnika nas je dočekalo i prvo pitanje još na prema je bilo. Imaš li temperaturu? Rekao sam da imam. Odmah je bilo stani ne može ovdje nemamo ništa, idi svom doktoru.

Kažem kakvom svom doktoru, Bajram je neradni dan u cijeloj federaciji, meni stomak puca, temperatura raste moram negdje utvrditi šta se dešava.

Idite u Dom zdravlja “Omer Maslić” tamo ima dežurni iz porodične medicine. Okrenem se i pravo u Dom zdravlja “Omer Maslić”. U njihovom kontejneru za trijaž manje panike onaj toplomjer, ili kako ga već zovu, primakoše mi na čelo i kažu nema trmperature, iako sam uredno i njima rekao da sam cijelu noć imao temeperaturu. U prijemnom u Domu sestra je ušla kod doktora i donijela mi papir da izvadim nalaze, popnem se na sprat i gdje mi je rečeno da pozvonim, ja prvo jednom kulturno, pa drugi put, dva tri puta malo ljuće, ali niko ne odgovara, čekajući tako 15-tak minuta spustim se ponovo kod doktora, tek oni utvrde da nema nikog u prostoriji za nalaze, hajde da razumijemo - Bajram je. Pregleda me onako na dodir po stomaku na moje kmeženje kaže idi u Urgentni, danas je ponedjeljak državna, Opća bolnica “Abdullah Nakaš”. Uzmem uputnicu i krenem ka bolnici, Adem je veoma strpljiv, šuti, vidim po faci nije mu teško. Tad počnu ona duboka promišljanja dok ružimo djecu kako ništa ne valjaju, dođu momenti da skontamo da su nam djeca hairli čak i bolja od nas, ništa im nije teško. Hvala ti Gospodaru na njima.

Predam knjižicu i onu uputnicu i nisam dobro ni sjeo prozvaše me. Lezi na onaj krevet u ambulanti. Doktorica mlada energična izda naloge da mi se izvadi krv i da predam i mokraću za nalaze brzo će to biti gotovo, a u međuvremenu uraditi ultra zvuk. Ja ne mogu da vjerujem da je to sve u kratkom roku, čak i moguće još neradni dan. Momak koji me pratio uljudan razgovorljiv, lijepa priča. Pred salom za snimanje prepozna me jedan mladi doktor iz Ilijaša, slušao me negdje u džamiji. Meni ego raste. Snimak nije mogao puno uraditi, ali dovoljno da prođe vrijeme u lijepom razgovoru i dok nalazi budu gotovi. Vratimo se ponovo u prijemnu ambulantu ja očekujem ono lezi infuziju primi otrovan želudac, uzmi koji antibiotik i kući. Ali jest! Doktor hirurg gleda nalaz i vrlo hladno kaže: Ostaješ na odjel hirurgije danas ćeš biti operisan, uplala je prevelika možda je čak i puklo slijepo crijevo. Ne mogu opisati taj trenutak, shvatio sam da nema niko na ovom dunjaluku u trenutku spreman tako lahko prihvatiti činjenicu da ide pod nož, pa bilo to i slijepo crijevo. U pet min sam se presvukao, odijelo predao Ademu i dao upute šta od higijene da mi donese na prijemno u bolnicu, jer se ne može ulaziti zbog pandemije. Obukao sam bolničku pidžamu i otišao u sobu, legao na krevet prvi put od ranjavanja ‘92.g. Sve mi izgleda nestvarno, ko će me operisati, koga pozvati da šta urgiram… To su nažalost pitanja, i mnoga druga, sa kojima se susrećemo svaki dan, jer smo izgradili u glavama sistem vrijednosti korupcije.

Neću nikog i nikom se neću javiti hoću da vjerujem da je ovaj sistem isti za sve, hoću da vjerujem da ovako primaju i onog običnog seljaka kojeg muka natjera i nema važnih prijatelja kome se može obratiti… I nisam se pokajao. Do operacijskog stola išlo je sve brzo, pregledi anesteziologa, interniste, ct pluća. Na ulazu u operacionu salu kratko mi se obratio čovjek sa maskom na licu, ja sam dr. Čustović, operisaću te laparaskopijom.

Zahvalnost hirurgu dr. Samiru Čustoviću i osoblju državne bolnice “Abdulah Nakaš”


Iskreni pogled i samouvjerenost ovog doktora odagnao je sve moje strahove, predao sam se Dovi na koju sam pozvao putem Facebook i moje prijatelje. Strah je nestao!

Osoblje oko stola radi svoj posao. Uspavan sam. Probudio sam se, već je bilo gotovo sve. U intenzivnoj njezi, medicinsko osoblje ljubazno, ne mogu da vjerujem da sam u bolnici, da mi niko netraži novac za operaciju, da nikog nisam zvao da urgira da imam svu pažnju ovog svijeta.

Čak šta više niti koga znam niti me ko zna. Polahko pada noć bolovi u stomaku kako se koja infuzija mijenja, nestaju. Dežura osoblja je sve prisutna. Svakog momenta neko pita trebali šta? U sobi je još pacijenata operisano isti dan i jedan, čini mi se zaštićen pacijent. Malo malo trče svi do njegova kreveta, aparat na koji je prikačen pišti, guraju se kolica za reanimaciju. Uspjeli su ga spasiti i tako tri puta u toku noći. Uspio sam i saznati o kome se radi. I tad razmišljati ciklus vremena i života je neumoljiv, nekad je taj čovjek bio alfa i omega za mnoge procese u društvu. Bogastvo koje je stekao nije ga moglo spasiti da postane biljka kakva je sada. Ja Rabbi. Daj da se ne osilimo ko smo mi na ovom Dunjaluku, praška koju obična upala slijepog crijeva može ubiti.

U toku dana prebačen sam opet na odjel hirurgije i ostao sam do petka.
Da naglasim. Zahvalan sam osoblju Opće bolnice “Abdulah Nakaš” što su mi vratili vjeru u sistem zdravstva i Državu da ne moramo sve platiti, podmititi i biti zbrinuti bez važnih poziva. Zahvalan sam i hirurgu dr. Samiru Čustoviću, za koga sam tek kasnije saznao da je veliki stručnjak laporaskopijom. Zahvalan sam i mojim prijateljima na brizi na stotine Dova upućene Gospodaru vraćaju nadu i smisao da je u džematu spas.

VRHOstali prilozi:
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
» TRI SJEĆANJA NA GRIŽNJU SVAJESTI ČOVJEČANSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2024 16:48
» DR. MERSIM ZILJKIĆ – PUT OD RODNOG PLAVA, PREKO SARAJEVA DO LIDERA DIJASPORE U SAD
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. May 2024 14:44
» DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE SIMBOL VAŠE NEPOKOLEBLJIVE SNAGE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. May 2024 12:33
» PRVO BOŠNJACI PA ONDA SRBI PA HRVATI, PA ...
Sead Zubanović | 08. May 2024 21:01
» PROGON SDA CRNE GORE '90-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA
Dr. Harun Hadžić | 06. May 2024 03:00
» KOLIKO BOŠNJACI ZNAJU O SEBI I SVOJOJ ETNOGENEZI?
Mehmed Meša Delić | 06. May 2024 01:56
» ZAŠTO SVIJET MRZI BABILONCE?
Dr. Sead Alić | 06. May 2024 01:38
» ČEKAJUĆI SRPSKOG WILLYJA BRANDTA
Esad Krcić | 03. May 2024 17:14
» OSTAVITE REZOLUCIJU NA MIRU
Murat Tahirović | 03. May 2024 14:29
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI JE PROŠLO VRIJEME GAZIJA?
28. January 2016 17:03
» NESALOMIVI DUH BOŠNJAČKI
16. March 2015 01:56
» LAŽNA VIJEST O MOJOJ POGIBIJI
22. February 2015 14:49
» DŽEPNI KUR'AN NAJBOLJI PANCIR
16. September 2014 00:00
» JA OVDJE KUPUJEM, KUPUJTE I VI
01. April 2014 00:44
» MORALO SE DALJE
03. June 2012 03:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif