Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Predstavljamo: Alisa Jaganjac – povodom odbrane rada za magistra medicinskih nauka
ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. June 2020. 15:06:00

Alisa Jaganjac nakon odbranjenog magistarskog rada


Devedesetih godina kada se u onoj ex YU širio tamjan o ugroženosti nebeskog naroda, dok je istovremeno buktao velikosrpski nacionalizam, kada je sve mirisalo na rat, a da miris baruta samo naivni u Bosni i Hercegovini nisu mogli osjetiti. Baš u tome vaktu čuda, u istočnom dijelu BiH, gradiću Bileći, rodila se Alisa Jaganjac. Njenim rođenjem u domu njenih roditelja Zlatana i Jasminke nastanila se radost, tako da su njihova razmišljanja bila daleko od rata. U porodičnoj radinosti sklapali su planove o životu, radu i podizanju djece, starije Ajle i tek rođene Alise.
Mladost, porodica i stečena prijateljstva kroz život nisu ih navodla da razmišljaju o ratu i svemu što ide sa ratnim strahotama.

Najzad živjeli su u gradiću na čijoj teritoriji je smještena zloglasna jama Čavkarica, čiji bezdan je 1941. godine, progutao između 700 i hiljadu bošnjačkih civila. Mahom djece! Ali o tome obimu sistematskog zločina od strane “dobrih” srpskih komšija nad Bošnjacima, nije se smjelo pričati, da se kojim slučajem ne uznemiravaju nosici četničke ideologije koji su kokarde zamijenili sa petokrakama. I tako da žrtva ne ugrozi zločince, i kojim slučajem ne širi međunaconalnu mržnju da se ugrozi sustem “bratstva i jedinstva”. Mnogi su šutjeli, a znali su da je zloglasnu Čavkaricu, nakon 62 dana boravka među leševima jedina preživjela tada dvadesetogodišnja Hadžera Ćatović-Bijedić (1920. - 16. jan. 2014.), Bošnjakinja koja nije pristala na ucjene četnika koji su nakon Drugog svjetskog rata navukli komunističke kravate. Svjedočila je o četničkom obimu zločina do kraja života.I onda dolazi kobna 1992., kada kreće JNA, kao i druga vojna i policijska mašinerija Srbije i Crne Gore na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Genocidne ratne horde natjerali su Zlatana i Jasminku u progon. Oni u naramku uzmaju Alisu i stariju Ajlu, i u zbjeg, tražeći utučište da ih spase. Nakon nekoliko dana i noći tumaranja po planinama, sporednim putevima, našli su utočište u Plavu, gdje su smješteni prognanici iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Foče,... Sanjali su o povratku na svoju imovinu. Računali su kao i svi, proći će zlo i vratit će se u svoj dom, ne sluteći da će im Plav 1992 / 93., biti samo privremeni boravak.

I opet pakovanje stvarčica u nekoliko torbica – kesa i traženje novog sigurnijeg doma. Nakon skoro dvogodišnjeg boravka u Plavu, godine 1993., doselili su u New York.
Ipak sa novim životnim iskušenjima, učenjem engleskog jezika, rada, podižu Ajlu i Alisu. U ovom predstavljanju, Alisa reda uspjehe i nagrade u školovanju, što jeste najbolja zahvalnost roditeljima za uložene napore u odgoju.

Poljupci roditelja u znak zahvalnosti za akademski uspjeh


I tako uspješno školovanje, osnovno, pa srednje, pa fakultet, iz godine u godinu… do visoke akademske titule…

Nakon što je Alisa završila četverogodišnji studij registrovane medicinske sestre, i zaposljenja u prestižnoj medicinskoj ustanovi “Sloan Kattering Cancer Center”, u gradu New York-u, Alisa je nastavila sa daljnjim školovanjem na njujorškom poznatom fakultetu “Hunter”. Iako su magistarske studije mnogo zahtijevne, Alisa sa velikom odgovornošću pristupa stalnom poslu u bolnici čiji pacijenti su Bill Clinton, bivši predsjednik SAD; sudija Ruth Bader Ginsburg, članica Vrhovnog sudstva SAD, i mnoge druge poznate ličnosti.

Na 'prvoj liniji' u vremenu COVID 19


Saznajemo da u jeku pandemije uzrokovane Coronavirusom - COVID 19, Alisa svoj životni poziv izvršavala je krajnje profesionalno na najvišem mogućem nivou. Ali uz sve obaveze, radne i privatne, Alisa je uspiješno pred komisijom odbranila magistrirski rad kada stiče zvanje: Magistrice medicinskih nauka.

Alisa za Bošnjaci net kaže da je najviše zahvalna svojoj porodici na bezrezervnoj podršci koju je imala u svakom trenutku. Također kaže da njeno profesionalno usavršavanje je tek u ranim fazama.
Uz redakciju Bošnjaci.Net, bosanska i bošnjačka zajednica s ponosom čestitaju Alisi, raduju se njenom uspjehu i žele joj svako dobro u budućem životu, radu i sticanju znanja i akademskog zvanja, nošena kur’anskim imperativom “Ikre' bismi-Rabbikelezi halek” - Čitaj, uči, u ime Gospodara tvoga, koji stvara).

Alisa sa dajdžom Eldinom Elezovićem i dajdžićem MujomOstali prilozi:
» OD RASTKA NEMANJIĆA DO DUŠANKE MAJKIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. April 2021 16:09
» RAFAEL ISRAELI - ANTISVJEDOK SRPSKE STVARI – GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2021 18:16
» „NON-PAPER“ MUTIRAO IZ KUČANOVE TAJNE EPRUVETE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. April 2021 15:04
» DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. April 2021 14:41
» BANA: SEADE I SENADE – PREKRDAŠILI STE!
Bošnjaci.Net | 19. April 2021 01:01
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
Bošnjaci.Net | 12. April 2021 14:11
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2021 13:08
» REAGIRANJE AKADEMIKA KURTĆEHAJIĆA NA STAVOVE MR. BEGOVIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. April 2021 16:04
» PROGLAS GRADA SARAJEVA: „ŽIVJELI NAŠI, SMRT NJIHOVIM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. April 2021 16:36
» SA NOVOM SNAGOM DO NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. sci. Džavid Begović | 08. April 2021 14:31
» AUTONOMNI MEDIJI KAO STUB DEMOKRATIJE
Lena Demirović | 05. April 2021 16:02
» VJOSA OSMANI-SADRIU IZABRANA ZA PREDSJEDNICU KOSOVA
Sahit Kandić | 05. April 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora: