Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dosadašnji premijer Kurti nije prisustvovao
PRIŠTINA: AVDULLAH HOTI PREUZEO DUŽOST PREMIJERA KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 04. June 2020. 12:06:24


Novi premijer Kosova Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) preuzeo je danas dužnost, ali se njegov prethodnik Albin Kurti nije pojavio na ceremoniji upriličenoj u zgradi Vlade, javlja Anadolu Agency (AA)

Hoti, koji je izabran juče na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova, dočekan je crvenim tepihom i vojnom gardom, a dužnost mu je predao sekretar Fitim Krasniqi, iako je prema protokolu to trebalo da uradi dosadašnji premijer Kurti.

Odmah je održana i prva sjednica novog vladinog kabineta na kojoj je premijer Hoti čestitao ministrima na izboru, kazavši da ih čekaju veliki izazovi u radu.

Thaci: Neću ići u Brisel jer Lajčak ne priznaje Kosovo

Predsjednik Kosova Hašim Thaci izjavio je da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.

"Nadam se koordinaciji sa [Avdullahom] Hotijem kao premijerom. Ispunit ću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, ali nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što Lajčak ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gdje je riječ o dijalogu između Prištine i Beograda", rekao je Thaci u emisiji Presing na T7, prenosi Kosovo Online.

On je dodao da je bivša šefica diplomatije EU Federica Mogherini dala do znanja da je Kosovo nezavisna država i nije im se obraćala sa "Priština".
"Radićemo zajedno na realizaciji vladinog programa sa svim partnerima ove koalicije, odgovorajući poslanicima Skupštine Kosova, vlasti i opoziciji, uspostavljajući novi diskurs na političkoj sceni u zemlji. To je ambiciozan program oko kojeg smo se dogovorili posljednjih nedjelja. Ja vjerujem u taj program. Vjerujem u ovaj sjajan tim", rekao je Hoti.

Novi premijer je naglasio da ih, osim borbe protiv pandemije Covid-19 i ekonomskog oporavka, čeka rad na jačanju vladavine prava, preuzimanja na ustavnoj osnovi vođenja dijaloga između Kosova i Srbije i rješavanje potreba u obrazovanju i zdravstvu.

Prvog dana na dužnosti premijer, Hoti će odati i počast na grobu bivšeg predsjednika Kosova i dugogodišnjeg lidera LDK-a Ibrahima Rugove i u Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari" u Prekazu. Također je najavljena i njegova posjeta Ministarstvu zdravlja.

Nova Vlada Kosova ima četiri zamjenika premijera i 16 ministarstava, jedno više ministarstvo u odnosu na dosadašnju Vladu.

Za Vladu Avdullaha Hotija glasao je 61 poslanik, protiv je bilo 24 i jedan uzdržan. Za izbor Vlade bila je potrebna prosta većina glasova ili 61 glas od ukupno 120 poslanika u Skupštini Kosova.

U vladajućoj koaliciji su pored Demokratskog saveza Kosova i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, Socijaldemokratska inicijativa za Kosovo (Nisma) Fatmira Limaja, Srpska lista i deo partija ostalih manjinskih zajednica.

U novoj Vladi nema Pokreta "Samoopredjeljenje", dosadašnjeg premijera Albina Kurtija. Ta partija je stava da bilo koja Vlada bez izbornog pobjednika ne može imati legititet, iako je Ustavni sud Kosova odlučio da je ustavno imenovanje Hotija za mandatara.

Kurtijeva Vlada srušena je 25. marta u Skupštini Kosova na zahtjev kolicionog partnera Demkratskog saveza Kosova zbog neslaganja unutar koalicije.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: