Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

„MACA I KUCA“ IZ ALUMINIJSKE FOLIJE
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 08. June 2020. 12:06:42
U posljednje vrijeme digla se ogromna buka oko respiratora, naručenih i isporučenih za 10 miliona maraka, a propast državnih firmi u Mostaru i Hercegovini, kao Aluminij i Soko, sa milionskim vrijednostima maraka, može se konstatovati, da su zaista i maca i kuca, sakriveni u aluminijskoj foliji, popapani.
Možemo samo uzvikivati, „Držite lopove“ od Mostara, preko Jadrana do Maksimira ili Pantovčaka!


Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Korona virus je došao i proći će, ali crna mrlja na firmi Aluminij i Sokolu, ostaće do vremena promjena nacionalističke i osvajačke ideologije stranke HDZ-a i njenih kadrova na svim nivoima naše vlaeti!


Poslije dužeg razmišljanja, da li uopšte nešto novo pisati o „Aluminiju“, o kome sam punih 25 godina / preko 400 kolumni / napisao i objavio, kao primjeru planetrne pljačke, kriminala i diskriminacije, udruženog zločinačkog privrednog poduhvata!?
Međutim, nadolazeći finansijski izvještaji i finansijske policije Vlade Federacije, kao i prethodni od KPMG-a, pod plaštom „strogo povjerljivo“ ipak je zahvaljujući informativnim sredstvima, procurilo na svjetlo dana, te mi dalo ponovnu“ inicijalnu kapislu“ da se ponovo oglasim.
U medijima, portalima i dnevnim listovima, slijede i različiti naslovi, o istoj dugogodišnjoj priči za javnost, bivšem „hercegovačkom gigantu“ posrnulom na koljena, uslijed neviđene sopstvene i domoljubne brige za svoje Hrvate i angažovanja, pod plaštom nacionalističke stranke HDZ-om i njegovim predsjednikom Draganom Čovićem, sa njihovim kadrovima.
Neki od natpisa glase;
- Aluminij ugašen, višemilionski kriminal ugledao svjetlo dana,
- Aluminij je mrtav, sahrana se odgađa: Šta otkriva strogo povjerljivi izvještaj KPMG-a.Dakle, šta je to našla finansijska policija u papirima, prema svome finansijskom izvještaju, graniče se sa fantazirajućim crnim bajkama, ali nije ni za malu djecu, niti za našu neozbiljnu vlast koja je godinama u tami saznanja i događaja, na ovu temu nosila tamne naočale, već za ozbiljni pravni sistem.
Kao stručnjak ove nekadašnje dobre firme u sastavu velikog i moćnog „Energoinvesta“, stručan i školovan kadar i kod firme „Pechiney“-a u Francuskoj, čija je tehnika i tehnologija i primjenjena u ovome slučaju, godinama sam govorio i pisao, sa posebnim osvrtoms na kriminal, lopovluke i diskriminaciju radnika nehrvata, u postdejtonskom periodu od rukovodnog osoblja pod plaštom HDZ-a, od Mije Brajkovića, Ive Bradvice i brojnih njihovih saradnika i sljedbenika .
Kažu, da se mjesečno u „Aluminiju“ gubilo 10 miliona KM, te se konačno ušlo i u trag svim tokovima novca, sa poražavajućim saznanjima.
Samo za koga, pitanje je sada?
Da li za iste naše koalicione partnere u vlasti, iz stranaka HDZ-a i SDA, godinama u postdejtonskom periodu „harčili“ i uništavali našu privredu i objekte, po principu „Ko je šta jamio, jamio je“?
Gubitak iznad visine kapitala je 273.638.742 KM, a navodno osnovni kapital firme iznosi 190.110.000 KM, što zanči da je sveukupni gubitak, koji se pojavio na svijetlo dana 463.748.742 KM.
Iako su u izvještaju taksativno navedeni gubici po godinama, od 2014. do 2019. god., gdje se vidi da je firma ostvarila gubitak ostvarila ukupni gubitak 293.015.492 KM, najveći je bio 2018. godine od 70,4 miliona, a najmanji godinu ranije, 21 milion.
Bez obzira na ovakve gubitke koji su uzrokovali i totalno zatvaranje i gašenje firme, Upravi „Aluminija“ nije smetalo da upravo direktorima isplaćuje i velike plate.
Kako to navodi portal „Dnevnik.ba“:
„Podsjećamo na podatke koji su u javnost procurili prošle godine, a među njima i vrtoglava plaća nekadašnjeg direktora Aluminija Ive Bradvice, koja je u travnju 2013. iznosila nevjerojatnih 20.036 KM. Da ne bude zabune, riječ je o neto iznosu!
Mjesec prije Bradvica je primio nešto manje - 13.418 KM, a u mjesec kasnije 13.419 KM.
I ostali direktori Aluminija odlično su nagrađivani za svoj (ne)rad, pa je u ožujku 2013. Mladen Galić imao plaću od 9.423 KM, Željko Boras od 9.091 KM, Marinko Ivanović 6.534 KM, Ante Rezić 6.022, Bruno Čale 5.927 i Josip Đogić 5.741 KM.
Istovremeno, dok su direktori sebi dijelili "i šakom i kapom", Aluminij je u tom razdoblju na mjesečnoj razini bilježio gubitke od oko 10 milijuna maraka, a već je u 2013. godinu ušao s gubitkom od oko 60 milijuna KM.
No, tu nije kraj priče... Nalazom financijske policije, početkom 2014. godine, otkriveno je da je bivši direktor Ivo Bradvica u 2013. godini samo na ime plate uzeo 137.196 KM, dok mu je na ruke u vidu otpremnine isplaćeno čak 161.024 KM!!! / završen citat /!
Kako to dalje mediji i navode, dostavljeni izvještaj finansijske policije Vladi Federacije, očekuje se da izvještaj bude dostavljen Tužilaštvu HNK, radi postojanja osnova sumnje i činjenim krivičnim djelima i njihovim počiniocima.
Smiješno je i žalosno, znajući da u pozadini svega stoji stranka HDZ i njen, toliko opterećeni sa krivičnim prijavama prdesjednik Dragan Čović, da se upravo tužilaštvu u Mostaru dostavlja na dalji proces ovaj izvještaj.
Biće po starinskom kazano: „Kadija te sudi, kadija te tuži“.
Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata Aluminija: Nikome više ne vjerujem /FOTO: H. Đapo/


Aluminij je mrtav, sahrana se odgađa: Šta otkriva strogo povjerljivi izvještaj KPMG-a.
Nisu bez razloga i zapaljene svijeće ispred firme „Aluminij“ od radnika koji ostaju bez posla i porodične egzistencije.
Portal "Fokus" je došao u posjed pregleda poslovanja Aluminija koju je "KPMG" radio u decembru prošle, a naručiocima dostavio krajem aprila ove godine. Taj izvještaj, na kojem u zaglavlju stoji "privatno i povjerljivo", a koji pokriva period 2016, 2017. i prvih devet mjeseci 2018. otkriva katastrofalno stanje Aluminija.
U intervjuu predsjednik sindikata Aluminija Romeo Biokšić ističe:
„Zlatna vremena Aluminija su bila tamo negdje do 2007, 2008. godine. Tada dolazi do gašenja jednog dijela proizvodnje, zbog visokih tržišnih cijena sirovina, kao i energije. Nakon odlaska u mirovinu bivšeg direktora Mije Brajkovića, počeli su lagani padovi, koji su iz godine u godinu bili sve teži i teži. 2013. godine potpisan je taj famozni Aneks 8 sporazuma s Vladom Federacije BiH gdje je po Članku 33 toga aneksa Vlada bila dužna subvencionirati jedan dio proizvodnje, a Aluminij je bio dužan da obešteti stare radnike. Međutim ništa iz tog ugovora nije ispoštovano. Dugovi su rasli, uprave smjenjivale. Koja je god dolazila, svaki novi direktor gomilao je nove minuse i tako smo došli do ovoga što se desilo nedavno. Proizvodnja je obustavljena, struja ugašena. Gomilanje tih minusa je počelo 2010. Po meni, zbog lošeg upravljanja od direktora, pa do onih koji su te direktore imenovali. To su dakle vlasnici kompanije koji su imali svoje predstavnike u Nadzornom odboru firme.“
Na portalu „Slobodna Bosna“ iz pera Senada Avdića piše i ovo:
„Jedan evropski diplomata u Bosni i Hercegovini je početkom godine, mjesec-dva pred izbijanje pandemije koronavirusa, prenoseći uvjerenje šire međunarodne zajednice, kazao ovom novinaru kako ne vidi način na koji bi se Dragan Čović i HDZ BiH mogli spasiti od poraza na općinskim izborima zakazanim za jesen ove godine. Bilo je to u vrijeme kada je svakom bilo jasno da od olako obećanog spašavanja "Aluminija" nema ništa, da su najavljivani strani investitori najobičnija izmišljotina, kada su stotine radnika na ulicama Mostara u Draganu Čoviću vidjeli glavnog krivca za svoju i propast poduzeća priređujući mu neviđen i nečuven verbalni linč na ulicama "njegovog" parčeta Mostara. "Nije samo 'Aluminij' upropašten, tu je i 'Vitezit' u srednjoj Bosni, treba proći kroz federalni dio Posavine, Orašje, Odžak, ili Kanton Deset... pa vidjeti u kakvom stanju tmo žive Hrvati", kazao je ovaj diplomata.
Upravljanje aktuelnom krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa, dakle proces koji je isključivo lokalne, županijsko-općinske nadležnosti i u kojem se ne možeš izvlačiti na više instance vlasti, "čupati na "političko Sarajevo" i disfunkcionalnu centralnu vlast, razotkrilo je gnjilu laž HDZ-ove brige za "nacionalne interese". Partitokratska mreža od vrha do dna, javašluk, klijentelizam, nestručnost, voluntarizam, nepotističko-jaransko upravljanje javnim dobrima, rezultirao je gotovo potpunim raspadom sistema javnog zdravstva u sredinama "pod kontrolom HDZ-a", nesrazmjerno velkim brojem oboljelih i, na žalost, mrtvih. Javno zdravstvo doživjelo je bezmalo istu sudbinu kao i prije njega javna i državna preduzeća, njegovo urušavanje plaćeno je zdravljem i životima građana. Nema tu nikakvog iznenađenja: od iste ekipe, personalno gotovo neizmijenjene bezmalo tri decenije, koja je kriminal u pustošenje javnih dobara, uz nestanak hiljada javnih mjesta, apsolvirala u nekadašnjem reginalnom privrednom gigantu "Sokolu", a ovjerila "masterclassom" na još jednom oglednom dobru, "Aluminiju", nikakve, osim poražavajućih rezultata nije moguće očekivati u javnom zdravstvu, kao niti u jednom drugom poslu od općeg ineteresa.“ /završen citat/
Na upit novinara o problemima Aluminija, uvaženi analitičar iz Mostara, akademik i Univerzitetski profesor dr. Slavo Kukić komentariše;
"Tu je nekoliko razina problema. Jedna od njih je neupitna a to je socijalna razina - činjenica da će ostati 900 radnika bez posla, i time i da je izgledno da će 900 obitelji spakirati kofere i napustiti BiH. Ako gledate s pozicije interesa kapitala - vlasnici su Vlada FBiH, mali dioničari i hrvatska dioničari. Generalni interes je profit a ako se stvaraju gubici, logičan interes vlasnika je da se ono što pravi štetu da se gasi. Druga razina je odgovornost za poslovanje. Sva ta odgovornost je usmjerena prema Vladi FBIH. Od nje se traži da se osigura struja po posebnim tarifama, iako niko ne kaže koje su posljedice toga - država će ostati bez novih dividenti, ugroženo će biti 500.000 umirovljenika, školstvo, zdravstvo i tako dalje. Niko ne okreće pogled prema malim dioničarima koji su 44 posto vlasnici. I na koncu, niko ne postavlja pitanje Hrvatske koja je 12 posto suvlasnik u Aluminiju i šta su njene obaveze. Recimo, iz struje koju proizvodi iz akumulacije Buško jezero i to 30 godina potkradajući drugu državu, a danas čeka šta će se dogoditi s Aluminijem. Glavna adresa odgovornosti bi trebala biti okrenuta prema kriminogenoj ideologiji HDZ-a koja tamo zapošljava rodbinu, stranačke kadrove. Tamo zadržava apsolutnu kontrolu po principu 'ovo je hrvatsko'. Pogledajte ko je sve zaposlen u Aluminiju - to je rodbina Čovića, Bevande, Miličević - najisturenijeg HDZ-ovog kruga. Kad treba izvlačiti maslo, onda je to hrvatsko, a kad treba posložiti račune, onda je to državno", naveo je Kukić.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu Alumunij d.d. Mostar u periodu 2015-2019. godina, a o tome kako je moguće da je tek juče usvojena ta informacija, profesor Kukić naglasio je kako je to nevjerovatno.
"Ona je usvojila infromaciju umjesto da je svake godine najmanje dva puta od organa upravljanja, nadzornog odbora tražila detaljne informacije kako bi mogla određivati dalje mjere šta činiti tamo gdje je njezin kapital. Na ovaj način se samo pokazuje kako na toj vladi postoji saglasnost. Interesna grupiranja ovo je bošnjačko, hrvatsko, ne dirajte u naše krugove mi nećemo u vaše", poručio je.
Upitali smo ga i da li je prekasno tražiti investitore sada, Kukić je rekao: "Moglo se učiniti svašta i u puno povoljnijim situacijama. Glencore je intervenirao da bi ugasio 'požar' bar na nekoliko dana, što pokazuje da je zainteresiran za Aluminij i kako taj 'požar' sada koristi kako bi dobio od države privilegiranu cijenu struje. Spašavanje nekoga ne smije biti uzrok upropaštavanja svega ostalog. Ako može opstati tim bolje - opstat će 900 radnika, ali ako Aluminij ne može, ako prijeti daljim dubiozama, s tim se treba pomiriti. Mišljenje ekonomista je da spašavanje ovakvog Aluminija puno skuplje nego izgradnja potpuno novog kapaciteta s novim tehnologijama".
Kukić je u Novom danu istakao i kako smatra da niko neće snositi odgovornost ukoliko dođe do gašenja Aluminija Mostar, jer kako je naglasio, da ovdje upropaštavaju zemlju 30 godina i da niko ne snosi odgovornost, te ako to i bude slučaj, da će onda nastradati neko na nižim razinama, neko ko nije ni kriv ni dužan.

Veliki istinski grobar firmi ALUMINIJ i Soko, „čistokrvni“ grebator svoga hrvatskoga roda!


U komunikaciji sa novinarima i upitu za dešavanja u Aluminju, svakako, jedan među glavnim grobarima propasti firme je stranka HDZ-a i njen predsjednik Dragan Čović, sa Mijom Brajkovićem i Ivom Bradvicom, izjavljuje ; „Ne postoji nikakva moja osobna moralna odgovornost. Ako je nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja. To su prokomentarisali ljudi iz uprave. Oni su uglavnom zvali Dragana da pitaju može li se nešto premostiti”. /završen citat /
Naš poznati Mostarac, akademik i Univerzitski profesor Slavo Kukić komentariše:
„Mislim da graniči sa zdravim razumom vjerovati čovjeku za kojeg čitava bosanskoherecegovačka javnost zna da zadnjih 15 godina ima apsolutnu kontrolu nad ljudskim životima, a ne na gospodarskim subjektima tamo gdje su Hrvati nominalno u većini. To znaju i radnici Aluminija kada je u pitanju tvrtka u kojoj su oni radili. Kada se takav čovjek ne zacrveni dok govori da on tamo nikoga nije zaposlio, da nije utjecao, iako svi znaju da nadzorne odbore i rukovodne strukture nije postavljala federalna Vlada nego čitavo vrijeme HDZ i on osobno, ako se nakon svega toga ne zacrveni kada uvjerava kako je on nevin i kako treba ispitati svaku odgovornost, tu prestaje svaki komentar“, kaže akademik Slavo Kukić, kojem je dobro znano lik i djelo Dragana Čovića, između ostalog i kroz početkom stoljeća razvaljeni plan 51% preuzimanja HT ERONET-a kroz 4 milionsku cesiju.“ /završen citat/
Korona virus je došao i proći će, ali crna mrlja na firmi Aluminij i Sokolu, ostaće do vremena promjena nacionalističke i osvajačke ideologije stranke HDZ-a i njenih kadrova na svim nivoima naše vlaeti!Ostali prilozi:
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» ALIJINA KARIZMA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. October 2020 19:19
» AZERBEJDŽAN U FOKUSU RATA I VELIKIH SILA
Božidar Proročić | 21. October 2020 19:02
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
Mr. Milan Jovičić | 19. October 2020 02:45
» O BOSANSKOM TRONOŠCU
Dr. Harun Hadžić | 17. October 2020 03:48
» KRISTOSLAVIZAM – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2020 01:55
» OOO ABDULVEHABE!
Said Šteta | 15. October 2020 17:00
» DA TE NIJE BILO, ALIJA
Sead Zubanović | 15. October 2020 16:59
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
Elmedina Muftić | 14. October 2020 15:39
» UDRUŽENI KOMŠIJSKI PODUHVAT
Mesud A. Ramić | 14. October 2020 14:57
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
Mr. Milan Jovičić | 14. October 2020 14:19
» STANJE I PERSPEKTIVE U SDAH – DOKLE VIŠE OVAKO?!
Mr. iur. Bermin Meškić | 12. October 2020 16:33
» TRE’NI, SINE PEPO
Said Šteta | 12. October 2020 13:36
» JERMENSKA POLTIKA RATA I PROGONA NA JUŽNOM KAVKAZU
Božidar Proročić | 09. October 2020 14:25
» PAMTIMO, PIŠIMO I NE ZABORAVIMO ZA ŽIVOTA!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2020 16:54
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
Avdo Metjahić | 05. October 2020 14:33
» DR. FIKRET MUHAMEDAGIĆ - NESPOJIVOST STVARNOSTI I ŽELJA
Ferhat Korajac | 03. October 2020 18:51
» AMIDŽIN PUJDO
Said Šteta | 03. October 2020 18:35
Ostali prilozi istog autora:
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
19. October 2020 02:45
» PRISJELA IM BEOGRADSKA VEČERA
14. October 2020 14:19
» MOSTARSKA IZBORNA RADOST I TUGA
01. September 2020 15:20
» MOSTAR VAS ZOVE!
10. August 2020 21:42
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45