Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Nakon osam godina vrijednog rada: Zbog zdravstvenih razloga
ADMIR EF. MUHIĆ ZATRAŽIO RAZRJEŠENJE I ODLAZAK S FUNKCIJE GLAVNOG IMAMA MEDŽLISA ISLAMAKE ZAJEDNICE KARLOVAC
Procitaj komentar

Autor: Admir Muhić
Objavljeno: 09. June 2020. 13:06:28

ADMIR EF. MUHIĆ: Narušenog zdravlja (u međuvremenu dijagnosticiran mi je karcinom) i u postoperativnom oporavku molim Svevišnjeg Boga da nam sva dobra djela primi, da nam svima podari zdravlja fizičkog, duševnog i mentalnog, da ustrajemo u činjenju dobrih djela, da podrži realicaziju projekata i da MIZ Karlovac nastavi nizati uspjehe. Amin!


U petak 5.6.2020. zatražio sam razrješenje i odlazak s funkcije glavnog imama Medžlisa Islamake zajednice Karlovac na čijem čelu sam bio od 2012. Čast mi je što sam bio prvi glavni imam od formiranja ovog relativno mladog medžlisa u čijem sastavu su tri džemata: Maljevac, Bogovolja i Karlovac što je jedinstven primjer u Hrvatskoj. Pretežito su medžlisi u Hrvatskoj samo i džemati. Predvodio sam medžlis 8 godina, teritorijalno područje središnje Hrvatske od granice s BiH do granice sa Slovenijom gdje živi 2100 muslimana.

Od 2012. godine do danas pokrenuo sam mnoge procese, ali i prije tog imenovanja i kao imam u Maljevcu, odnosno prethodno i u Bogovolji, pravio sam čvrstu platformu na kojoj sada stoji ovaj medžlis. Prolazio sam različite faze kroz svoj rad i djelovanje. Kako je medžlis rastao s njim sam rastao i ja, učio i iskustva stjecao baš kao malo dijete kada se od majčinih ruku odvaja. Tim rječnikom bih usporedio i godine medžlisa. Dijete od osam godina je samostalno, hoda, jede, pije, ide u školu, zna svoj identitet. Osam je godina od kako je Medžlis Islamske zajednice Karlovac prodisao punim plućima i u punom kapacitetu. Mnogi su svjedoci tih koraka još iz Bogovolje gdje sam kao vrlo mlad imam pun entuzijazma, planova, budućnosti, poleta i snage de facto kao pčela letio za realizacijom i džamije i džemata. Nikada nisam gledao na sebe niti na zdravlje. Bitno mi je bilo postići nešto za islam i Islamsku zajednicu. Istim žarom sam prionuo i u Maljevcu upregnuvši sebe za više ideale i ciljeve koji će svjedočiti nas ljude na ovom svijetu i kada nas više ne bude. Nikada nisam posustao i onda kada sam bio razočaran i uplakan jer sam znao da je put trnovit i pun iskušenja, padova i uspravljanja što je sastavni dio naše misije. Svi ti procesi su rezultirali i trećim džematom, a zatim i medžlisom, da bi na kraju i stao na čelo tog medžlisa kao glavni imam. Svjedoci smo zaista enormno mnogih dijelova tog vremena. Procvat medžlisa od 2012. do sada je doživio jednu vrstu ekstaze na svim poljima: primarno vjersko-prosvjetnih, ekipirano ljudskih resursa, kapitalno-investicijskih ulaganja, kulturnih, međureligijskih, institucionalnih, izgradnje i nadogradnje... Ojačana je institucija Islamske zajednice. Institucionalno, vertikalno i horizontalno postavljena su različita tijela u smjeru cilja i misije. Pozicija koju sada imamo je zaista zaslužena i čuvana kao vrijedan čimbenik u lokalnom društvu. Pozicioniranje medžlisa kod lokalnih predstavničkih tijela je nemjerljiva. Reputacija koju naša zajednica ima na spomen muslimana, džamije i efendije na ovom nivou je, ruku na srce, vrijedna divljenja, poštovanja, a i ponosa.

Nikada se nisam bojao poslova iz okvira jednog imama, ali i izvan tih okvira koji su počesto bili u praksi. I zapravo, možda sam jedinstven primjer kako te neobične okvire staviti u funkciju emaneta kojeg pronosimo bez da strše i odskakaju. No, vlastite i osobne zasluge neću ovdje iznositi. Barem ne sada. Čuvam ih da budu čisti baš onakvi kakve sam ih zalijevao prilikom kalemljenja. To ću objediniti u jednom radu za primjer kako treba ili kako ne treba iz vlastitog iskustva za neke druge koji će doći.

U proteklim godinama investirali smo preko milijun kuna u infrastrukturu, pokrenuli smo i realizirali različite sadržaje i programe, skinuli smo zavjesu s malih mjesta poput Maljevca i Bogovolje i učinili smo ih vidljivima, aktivirali smo islamski vjeronauk u 5 osnovnih 4 srednje škole, osigurali dostojno mjesto i za žive i za mrtve, pokrenuli smo značajne kapitalne investicije za ovu i naredne godine u vrijednosti od 9 milijuna kuna: Islamski centar u Maljevcu, imamska kuća u Bogovolji i Spomen park u Kremenu.

Narušenog zdravlja (u međuvremenu dijagnosticiran mi je karcinom) i u postoperativnom oporavku molim Svevišnjeg Boga da nam sva dobra djela primi, da nam svima podari zdravlja fizičkog, duševnog i mentalnog, da ustrajemo u činjenju dobrih djela, da podrži realicaziju projekata i da MIZ Karlovac nastavi nizati uspjehe. Amin! Hvala svima od srca, piše u saopćenju Admir ef. Muhić, glavni imam 2012.-2020.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 13. March 2024 18:56
Ostali prilozi istog autora:
» NEKA SE VIDI NA ČIJOJ SAM STRANI
14. February 2021 15:32
» NEDŽIBOVO SVITANJE
17. February 2020 01:03
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
21. May 2018 21:35
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH!!!
28. November 2017 15:05
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH
16. April 2017 12:14
» NAŠA NOVA GODINA
31. December 2016 22:55
» UDALA SE MOJA SESTRA AMINA
25. August 2016 20:20
» "OLUJA" - POČETAK OSLOBAĐANJA
05. August 2016 16:58
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif