Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

TEGELTIJA OD 'POTKIVANJA' DO 'RASKIVANJA' PRAVOSUĐA
Autor: NAP
Objavljeno: 09. June 2020. 15:06:58
U pravosuđu u kojem nam tužioci javno poručuju (slučaj Čemerno - tužilac Vladimir Simović) da podižu optužnicu po nalogu Narodne skupštine RS, jasno je da niti jedan navod stigao iz EU nije preuveličan, već čak i ublažen. Simović je kazao da ne želi na disciplinski postupak, a što je bila sudbina njegovog drugog kolege nakon što je odbio podići optužnicu po nalogu politike!? Upravo VSTV disciplinski progoni tužioce.


U Briselu je vrlo jasno prepoznato štetno djelovanje trenutnog rukovodstva VSTV-a, svi to vidimo i bez Brisela, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je odgovorio vrlo bahato, te čak doveo u pitanje saradnju sa Evropskom komisijom.

"Zahvalićemo se na dosadašnjoj saradnji i pomoći i nastaviti dalje, jer VSTS, sudovi i tužilaštva u BiH su institucije čije finansiranje je u cijelosti predviđeno budžetima na različitim nivoima, te neće doći do nikakvog zastoja i problema u radu, kako u VSTS tako i u sudovima i tužilaštvima", poručio je Tegeltija.

Kako mislite Milane zahvalit ćemo se na saradnji. Pa nije VSTV vaše privatno vlasništvo. U ovoj zemlji ima sistem i morate ga poštovati i biti dio njega ili ne biti. Ako niste u sistemu, onda se zna da ste na drugoj strani i to izaziva određene posljedice.

U pravosuđu u kojem nam tužioci javno poručuju (slučaj Čemerno - tužilac Vladimir Simović) da podižu optužnicu po nalogu Narodne skupštine RS, jasno je da niti jedan navod stigao iz EU nije preuveličan, već čak i ublažen. Simović je kazao da ne želi na disciplinski postupak, a što je bila sudbina njegovog drugog kolege nakon što je odbio podići optužnicu po nalogu politike!? Upravo VSTV disciplinski progoni tužioce.

Niko Tegeltiji nije dao mandat da kritike i preporuke iz Evropske komisije odbacuje, on je dužan slušati šta mu to poručuje opća i stručna javnost.

Predugo na sceni imamo situaciju da neko upravlja radom pravosuđa, a da pri tome nema nikakvu odgovornost za urađeno. Javnosti je jasno - pravosuđe BiH mora biti sačinjeno od odgovornih i kredibilnih ljudi.

Gotovo cijela 2019. godina u pravosuđu bila je obilježena aferom „Potkivanje“, u kojoj je jedan od glavnih aktera bio upravo trenutni predsjednik VSTV-a BiH, Milan Tegeltija. Krvična prijava na ime Tegeltije nikada nije podignuta, a odbačena je i disciplinska tužba i zahtjev za njegovu suspenziju zbog neprimjerenog kontakta, te uzimanja mita radi ubrzavanja procesa.

Ubrzo nakon toga, Tegeltija se ponovo našao na medijskim naslovnicama. Ovaj put zbog sumnje u njegovu nepristrasnost i nezavisnost. Naime, predsjednik VSTV-a odazvao se i prisustvovao sastanku koji je sazvao predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik koji je imao za cilj okupiti predstavnike RS-a u državnim institucijama i dogovoriti blokadu istih.

S druge strane, predsjednik VSTV-a BiH nije jedini predstavnik pravosudnih organa kojeg su pratile različite afere. Među njima našla se i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić kojoj se u više navrata pripisivalo zapošljavanje, kako rodbine, tako i rodbine bliskih joj saradnika i saradnica.

Najviši predstavnici pravosudnih institucija u BiH, također, su optuživani za zataškavanje činjenica u određenim slučajevima koji se vode pred sudovima, zaštiti ubica i sl. Javnost su naročito potresali slučajevi ubistava dvojice momaka, Dženana Memića i Davida Dragičevića. Oba slučaja prati niz nelogičnosti, preinačavanje krivičnih djela, zataškavanje dokaza, te, kako mediji prenose, jak politički utjecaj na pravosudne institucije i pojedince. Slučajevi do danas nisu riješeni.

Nevjerovatna je šutnja i blage reakcije na Tegeltijin stav. BiH je u procesu integracija i ne bi se smjelo desiti da Tegeltija radi svojih ličnih interesa dovodi u pitanje saradnju Evropske komisije i bh. institucija. Sreća pa je i Briselu jasno o čemu se ovdje radi i što bi u svijetu novinarstva kazali - stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku – tako je i s Tegeltijinom pričom. Daleko je ona od državnih ciljeva. (A. Čorbo-Zećo)Ostali prilozi:
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50
» USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Sahit Kandić | 23. December 2020 19:23
» BOSANSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI – MOST LJUBAVI PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Aiša Hadžiahmetović | 20. December 2020 18:03
» KENAN KADIĆ - NAJBOLJI MAGISTRANT FPN-A SA PROSJEKOM 9,67
Bošnjaci.Net | 20. December 2020 00:26
» HEJDAR ALIJEV – PUT BORCA ZA DRŽAVNOST AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 11. December 2020 15:18
» ZEĆIR LUBODER - ŽIVOT POSVEĆEN UMJETNOSTI
Božidar Proročić | 08. December 2020 20:36
» BINARIZACIJA VANJSKE POLITIKE: TKO JE IZGUBIO NESVRSTANE?
Dr. Anis H. Bajrektarević | 29. November 2020 02:30
» POSRNULO PRAVOSUĐE „RAK RANA“ BH. DRUŠTVA
IFIMES | 26. November 2020 19:19
» GRB I ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE I NJENOG NARODA
Bošnjaci.Net | 24. November 2020 14:59
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11